Tapasztalt, rendszeres futók! Először milyen időt futottatok 10 km-en és azt az időt milyen edzéssel értétek el? Jelenleg milyen időt futtok és milyen edzéseket alkalmaztok?
Az első 8 km-em bizony totyogós, megállásmentes 69 perc volt 32 évesen nulla tesimúlttal és előtte 3 kb. fél órás kocogással...
63-64 percben futottam utóbb már a 10 km-t. 2-9 km-es távokkal edzve előtte - heti 3-szor.
Két éve már félmaratonokat futottam, de mivel rendszerint csak hosszúakat futok, a sebességem csapnivaló - 10km-en kényelmesen 64 perc volt - 1 óra alá azonban sosem tudtam bemenni. Ez a hosszú futásra specializáció és a 32 éves koromig nulla sport - csak az a régesrégi heti 2 tesióra... Az oxigénfelvételem már nem fog javulni... Sajnos.
Javaslat: az elején nagyon lassan kezdj és állj be egy ritmusra kb. 3-4 kilométernél - akkor megállás nélkül menni fog ugyanennyi idő alatt és nem leszel meghalva egy pillanatig sem - sőt, még jól is fogod érezni magad!
Én először 10,6 km-t 1 óra 36 perc alatt futottam. (1-2 km-t hegymenetben.) Nem volt különösebb tervem rá. Éreztem, hogy jól esik a futás. Sajnos utána lesérültem, nem rég kezdtem újra futni, de most nagyon vigyázok magamra. :)
Nekem nem számít az idő. Az a fontos, hogy élvezzem, hogy kikapcsoljon és hogy magamhoz képest tudjak fejlődni.
Én általában rövidebb távokat futok, 6-8 km, egyszer-egyszer futottam 10-et. 1 óra 5 perc úgy jött ki, hogy a pulzusomat figyeltem, hogy ne menjen 155 alá és 160 fölé, ami nekem viszonylag alacsony intenzitást jelent, mert elég meredeken emelkedik a pulzusom és 170-180 között szoktam edzeni.
Tehát ment volna valamivel gyorsabban is, nyilván akkor hamarabb fárad az ember.
Aztán amit legutóbb mértem, az egy 9 km-es táv volt, kicsivel kevesebb, mint 50 perc alatt, de ebben már volt némi küzdelem.
Futni két éve kezdtem, sokszor ki-kihagytam 1-1 hónapot, közben 105 kilóról 95 körülre mentem le (+ heti 2-3 cselgáncs).
Köszi a válaszokat :) Múltkor mentem futni, sikerült lefutni 10 km-t 55 perc alatt, itt csak egyszer álltam meg félúton mindegyik lábamra egy kicsit nyújtani, aztán mentem is tovább :) Örülök, hogy válaszoltatok :D
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!