F1. Az elmúlt 16 évben (2000-2016) te kiknek adnád a vb címet évenként lebontva?
Én:
2000: Mika Häkkinen
2001: Michael Schumacher
2002: Michael Schumacher
2003: Kimi Raikkönen
2004: Michael Schumacher
2005: Kimi Raikkönen
2006: Fernando Alonso
2007: Kimi Raikkönen
2008: Felipe Massa
2009: Jenson Button
2010: Mark Webber
2011: Jenson Button
2012: Sebastian Vettel
2013: Sebastian Vettel
2014: Nico Rosberg
2015: Lewis Hamilton
2016: Nico Rosberg
Indokok:
2000: Häkkinen nagyon sokszor, önhibáján kívül esett ki abban a szezonban, és még így sem volt annyira sokkal lemaradva Schumachertől
2003,2005: Ugyanaz a helyzet mint Häkkinennel, Kimi a technikai kiesések nélkül már rég háromszoros világbajnok lenne
2008: Hamilton nagyon szerencsés volt abban az évben, a Ferrari, és Briatore cseszték el Massa vb címét
2010: Annak ellenére hogy egész évben Vettelt nyomták, Webber az utolsó futamig vb esélyes volt. Sokan nem tudják de az utolsó 4 futamon törött vállal versenyzett, így is majdnem bajnok lett.
2011: Button sokkal meggyőzőbb volt abban az évben. Csapattársát, Hamiltont lealázta, élete formájában volt. Vettel csak a Red Bullnak köszönhetően lett abban az évben bajnok, egy bajnoki megmozdulása sem volt 2011-ben.
2014: Rosberg az utolsó futamon bukta el a címet. Technikai probléma miatt ki kellett állnia. Egész évben meggyőzőbb volt mint Hamilton.
2016: Ez az év eddig abszolút Rosbergé.
Ez a kérdés azért hülyeség, mert felhozod érvnek, hogy Raikkönennek mondjuk mennyi technikai problémája volt, de azzal már nem foglalkozunk, hogy egyébként nem biztos, hogy egyáltalán ilyen meggyőző teljesítményt nyújtott volna, ha nem az McLaren lett volna alatta. Tehát, hogy tkp. a technika miatt bajnokesélyes lett, majd a technika miatt, máshogy, elbukta, és te csak az utolsót veszed le, az nem számít, hogy 2006-ba is ugyanolyan jó pilóta volt, csak a technika már alapból nem volt olyan jó. Abban az évben a Raikkönen alatt egy olyan autó volt, hogyha ott sosincs semmi gikszer, akkor 19-ből 13 futamot megnyer kb. ugyanúgy, mint Vettel 2013 vagy 2011-ben. De ott meg valamiért azt írod, hogy nem volt semmi bajnoki megmozdulása... mégis mit kellett volna csinálnia? Egész évben esélytelen volt ellene Webber, egy-két futamgyőzelmen kívül mindenütt nyert. Egyébként meg ilyen alapon 2011-ben Alonso, mert azzal a Ferrarival egy szinten jött a Mclarenesekkel és Webberrel, az sokkal nagyobb teljesítmény (végül csak Hamiltont győzte le, de nem sok pontbeli differencia volt ez a négyes közt). Buttont annyiból mondod jónak, mert legyőzte Hamiltont, de Hamilton kb. élete legrosszabb formájában volt akkor, Buttonnek meg még csúsztak is be győzelmek a semmiből (Kanada többek közt), ehhez képest, hogy így se volt olyan sokkal jobb nála, az pont, hogy gyengíti Button érdemeit. Lehet igaz, hogy élete formájában volt, de ez nem érdekel senkit, mert én is lehet életem formájában, mégis utolsó leszek... Button egy közepesen jó pilóta volt, ott volt a jobbak között, de nem emelkedett ki, kb. nálam mindig azon a szinten állt, hogyha felsoroltam 5-6, max. 8 legnagyobb tehetséget, akkor utána jöhetett Button, mert még ő is jó.
Ez a lista úgy lenne érdekes, hogyha megnéznéd a teljesítményt, autótól, eredménytől függetlenül és úgy próbálnád megítélni, így csak egy katyvasz sztem. Úgy visszaadná kicsit azt, amit én is szeretnék, hogy egyszer mindenki egyenlő technikai feltételek mellett versenyezzen és úgy dőljön el ki nyeri meg a bajnokságot.
Az én listám valahogy így nézne ki (2004-től nézek F1-et)
2004: Schumacher, de nem elemeztem végig, meg már rég is volt, azért Alosno, Montoya, Raikkönen, Trulli is a legjobbak közt vannak nálam, ez a TOP 5, talán azért Scuhmacher volt mégis a legjobb, akkor nagyon formában volt
2005: Raikkönen, Alonso és igazából őket mondanám. Schumacher abban az évben kicsit formán kívül volt, oké, hogy az autó nem volt jó, de én egyébként sem azt láttam, hogy akkor annyira jól ment volna... úgy gyűjtött annyi pontot, mint Montoya, hogy utóbbi egész évet elcseszte, mert hol valami hülye baleset pld. Pizzonia, de volt olyan is, hogy külsős baleset miatt hagyott ki kb. 2 futamot, vagy valami hülye technikai malőr miatt az egész éve egy vesszőfutás volt, Schumachernek pedig még egy győzelem is a zsebébe hullot, minden rivális nullázásával (USA).
2006: Schumacher, Alonso, Raikkönen
2007: Raikkönen, Hamilton, Alonso: Talán Massa volt egy kicsit gyengébb, de ez a hármas iszonyat szorosan jött végig...
2008: Kubica, Massa, Vettel, Alonso
2009: Hamilton, Raikkönen, Vettel, esetleg Trulli, Rosberg
2010: Alonso, Kubica - szégyen volt, hogy mindkét Red Bullos, azzal az autóval a végéig nyitva hagyta a bajnoki cím sorsát...
2011: Alonso, Vettel
2012: Alonso, Hamilton
2013: Raikkönen, Alonso, Hamilton, Rosberg, Vettel és Hülkenberg - ebből a szempontból egy nagyon jó kis év volt, ha Vettel nem húzott volna el a technikának köszönhetően, nagyon megnéztem volna egy csatát ez a hatos közt.
2014 - Alonso, Ricciardo, Hülkenberg, Hamilton
2015 - Alonso, Hamilton, Vettel, Perez
Idei évet még várjuk ki, de eddig Rosberg talán picit meggyőzőbb, mint Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Alonso nyújtanak még nagyon jó teljesítményt.
Nehéz ezt így kielemezni, ez csak egy nagyjából összedobott dolog volt, a kiscsapatok pilótáit sokszor képtelenség meghatározni, de idén se tudjuk, hogy az a teljesítmény, amit Rosberg és Hamilton lead a versenyfutás közepette, az mire elég Ricciardoék ellen, azonos technikával.
Veled kapcsolatban azt érzem, hogy ellenszenvezel Vettelel és Hamiltonnal, szimpatizálsz Hakinennel, Raikkönennel, Buttonnel, Rosberggel, Massával és sokszor ez szüli a listáid eredményeit. Rosberg egy kicsit jobban teljesítmény során, amivel talán már meggyőzőbb, mint Hamilton (és utóbbi meg eléggé formán kívül van idén), rögtön abszolút jobb. 2014-be, amikor Rosberg kb. azzal volt elől a pontversenybe sokáig, hogy rögtön az első futamon +25 pont hullott az ölébe Hamiltonnal szemben, ami kitartott Kanadáig, majd ott még 18 hullott az ölébe, amiből megint kicsit gazdálkodhatott. Végig jobb volt Hamilton. Rosberg ink. 13-ba vagy idén volt meggyőző nekem, esetleg egy-két Williams-as éve alatt. Schumi mellett nehéz elhelyezni a teljesítményét.
56%-os még valami... :) Azt írtad hogy ellenszenvezek Vettell-el.. Hát öregem Vettel 2008 óta a kedvenc Forma-1-es pilótám... És igen, függetlenül attól hogy a kedvencem összesen 2 vb címet adtam volna neki reálisan.
Massát pedig ki nem állhatom.. :D De attól még 2008-ban ő érdemelte volna meg a bajnoki címet.
Majd én írok egy normális listát...
2005-Raikönen
2006-Alonso
2007-Hamilton
2008-Hamilton
2009-Button
2010-Webber
2011-Vettel
2012-Alonso
2013-Vettel
2014-Hamilton
2015-Hamilton
2016-Hamilton
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!