Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » Cél a félmaraton?

Cél a félmaraton?

Figyelt kérdés

Üdv mindenki !

17/82/F

Hosszú idő után végre megműtötték a térdem (1 hónapja) porc leválásom volt, fel is épültem már 100%-osan a műtét óta rendszeresen csinálom a gyógytornát a comb izom erősítés miatt. A műtét előtt két héttel még tudtam futni így futottam is 32 perc 4,8km és 3m-es emelkedő ez volt az eredményem. Megfogadtam ha végre jó lesz a térdem akkor lefutom a félmaratont, lehet a BMI-m jó, de van rajtam súly felesleg. Mit ajánlotok? Régebben heti 3× voltam futni ezt a 30-35 perces távot kb. 1 hónapig. A műtét után ma megyek először futni és mivel megígértem magamnak, így a félmaratonra készülök, sokat olvasgattam, de nem tudom milyennek számít az idő eredményem és nem tudom heti hányszor mennyek futni vagy erősíteni illetve milyen felszerelés kell egy kezdőnek, a jó cipőn kívül ?

2014. márc. 26. 19:08
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A cipőn kívül kezdésnek semmi különösebb dolog nem kell. A felkészülés közben majd meglátod, hogy mire van még szükséged. (Ruházat, kulacsöv stb.)

Nem árt egy futós alkalmazás, amivel méred az időt és távot. Telefonra ilyen alkalmazások pl. az Engomondo, Runtastic, Runkeeper, Nike+, SportsTracker. De akár egy sima stopper is elég lehet.

Jó, ha keresel edzéstervet, kezdőként könnyebb ez alapján készülni, mint saját magadnak kitalálni. Ezekből rengeteg elérhető a neten ingyenesen, de a sérülésed miatt figyelj oda, melyiket kezded el. Sok 12-18-20 hetes félmaratoni program van. Fogalmam sincs róla, hogyan gyógyul egy ilyen műtét után a térd, de én ennél sokkal több időt szánnék rá. Akár egy-két évet is. És akkor úgy kezdenék bele, hogy először egy 10 km-es távra felkészítő (minél tovább tartó, óvatos) edzéstervet tolnék végig, aztán keresnék egy félmaratonit. Ahogy eddig láttam, ezek egész szépen épülnek is egymásra általában.

A gyógytornát folytatnám, és később is végeznék erősítést lábra és törzsre is kiegészítésként (inkább fegyencedzés, jóga és ehhez hasonló dolgokra gondolok, nem súlyzósra).

Az első félmaratonomat kb az első 4 km-es versenyem után egy évvel hoztam össze. (Lány, 168cm/75kg, sérülés nélkül, és kb. 2:30 lett az időm. Fiúként és komolyabb túlsúly nélkül ennél biztosan jobb eredményt érsz el, ha jól készülsz. Csak azért írtam, mert ehhez már tudsz viszonyítani.)

2014. márc. 26. 19:56
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm, korrekt válasz !
2014. márc. 27. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!