Miért van az, hogy az olimpián a japánok nevét nem fordítják meg, a miénket meg igen?
Figyelt kérdés
Ugye Japánban is a vezetéknév áll elől, mint nálunk. A japán versenyzők nevét így is írják ki, a magyarokét miért nem?aug. 3. 21:53
1/6 anonim válasza:
Úgy tudom az adott ország dönt róla. A japánok eredeti névsorrendet kértek, mi meg nem.
2/6 anonim válasza:
Szerintem ahhoz lehet köze, hogy a japánok nevei teljesen idegenül hangzanak Európában, így senki nem törődik vele, melyik része van elöl. Ezzel szemben a magyar neveknél ez zavart okozhatna. Meg aztán a sportolók, sportszervezetek valószínűleg már így szokták meg, és sok munka meg bürokrácia lenne rajta változtatni.
4/6 anonim válasza:
Amúgy tényleg zavart okozna, pl a Szilvia, az Olívia, a Júlia, stb, ezekről lehet tudni hogy keresztnév, és fura lenne a vezetéknév helyén. A japánoknál max a kínaiak sejtik melyik mi lehet, más nem nagyon.
5/6 A kérdező kommentje:
De nagybetűsen kiemelik a vezetéknevet, szóval lehet tudni, melyik melyik.
aug. 4. 06:48
6/6 anonim válasza:
Azóta utánanéztem, tényleg kérték a helyes névsorrendet: [link]
Egyébként nálunk se okozna ez több zavart, mint most. Egyrészt, ahogy a kérdező is írta, kiemelik, melyik a vezetéknév. Másrészt nálunk sem egyértelmű hangzás alapján, hogy melyik a keresztnév, és melyik a vezetéknév. Van egy csomó hagyományos keresztnevünk, ami vezetéknév is lehet (Miklós, Márton, Balázs, stb.) és vannak olyan keresztneveink, amik szokatlanabbak, és elsőre vezetéknévnek hangoznak, vagy éppen vezetéknévként is léteznek (Sugár, Farkas). Szóval ha valakit Miklós Farkasnak hívnak, arról még egy magyar se tudná biztosan megmondani, melyik a vezetékneve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!