Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » Mik a cselgáncs szabályai?

Mik a cselgáncs szabályai?

Figyelt kérdés
Értem ez alatt azt, hogy azon kívül, hogy az a "játék" vagy sport lényege, hogy ki kell gáncsolni (cselesen :) ) a másikat, mit szabad és mit nem?

2023. júl. 31. 15:23
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
A lökjétek a padlóla le írásod meg komolyan belém égett és még mindig mulattat :D , edzésen is eszembe jut, hogy ez a cselgáncs lényege, a hátára! :D Annyira vicces szerintem, hogy szuper irányítótorny, újra köszi! :)
2023. szept. 9. 11:02
 12/39 anonim ***** válasza:

Csak így tovább.

A ruha szabályos viselése teremt azonos feltételeket a küzdőknek.

Vagy ha ez a válasz erőltetettnek tűnik, akkor legyen elég az, hogy a kabát alján lévő márkajelzés csak akkor látszik, ha szabályosan sikerül felvenni!

2023. szept. 9. 14:18
 13/39 anonim ***** válasza:
9 mutass vagy mondj már légyszi olyan pozíciót, amiből nem lehet kijönni, és eseménytelenné teszi a dolgokat.
2023. szept. 9. 14:28
 14/39 anonim ***** válasza:

Uke a hátán fekszik, két lába közt a tori, és a felül lévő embert magához húzza az alsó. ("magyarul": guardban tartja).

Innen baromi nehezen történik bármi.

2023. szept. 9. 14:52
 15/39 anonim ***** válasza:
Torinak fel kell állnia, és le kell tolnia magáról Uke lábait. Aztán lehet passzolni a guardot.
2023. szept. 10. 00:01
 16/39 anonim ***** válasza:

Csak így tovább! Egyébként mindenre van szabály, arra is, hogy nem illik (tehát tilos) nyújtott ülésben, a talpadat mutatva ülni, hacsak nem ez a feladat.

A baj hajtóka van felül, ezt jobb ha megjegyzed.

Én is tapasztaltam már egyes emberektől ezt a fajta óvatosságot (csak mert lány vagyok), tudom milyen rettenetes, megpróbálhatod leszögrzni előre, de bízz bennük főleg így az elején, meet simán lehet, hogy egy veszélyes helyzetben állt mrg ahonnan nehéz esn/kijönni/mrgfrszülhet kezed, lábad, stb. Tényleg veszélyes sport, én zöld övvel is van, hogy megállok, vagy lekopogom a partnerem dobás közben, ha érzem, túl veszélyes lenne. Nem egy edzéstársam van, aki küzdelemben törte csonját :)

Sok sikert!

2023. szept. 10. 08:41
 17/39 A kérdező kommentje:

Wow, köszi, főleg utolsó a figyelmeztetést, nem áll szándékomban semmit eltörni, meghúzni, zúzni, semmi ilyet, és tudom, hogy minél idősebb az ember, annál könnyebben törik és annál nehezebben gyógyul is, pfff...

Én amúgy az emberem után mentem cselgáncsozni, aki amúgy aikidos és egy éve cselgáncsozik is, ő már sárgaöves is, és hónapokkal ezelőtt lett egy olyan vállsérülése, amit még mindig fájlal, durva...

Vicces is volt, hogy a második edzés elején kérdezte az edző, hogy kinek milyen volt az első a nyári szünet után, vannak-e sérülések, mire én mutattam a két felhorzsolt ujjamat, mire nagyjából kinevetett, hogy csak horzsolás? Ugyan már, ezt nem nevezik náluk sérülésnek, mire mondtam, hogy a lábamon is van horzsolás, erre mondta, hogy ennél nagyobb bajom sose legyen.

Ez tök para amúgy, mert engem az motivál kb. a legjobban, hogy mennyi változáson ment át a cselgáncs az évszázadok alatt, hogy minél biztonságosabb legyen, ehhez képest kinevetnek a horzsolásaim miatt és örüljek, hogy nem durvább, ez azért elég ijesztő...

Ja, és szerintem az én fehér ruhámon nincs semmilyen jelzés, de tán kéne rá valami, inkább, mint hogy azon agyaljak minden öltözködésnél, hogy melyik a jobb és a bal fele... :)

Nem illik meg tilos nyújtott ülésben ülni...???!!! És mégis miért...???!!! Mert piszkos lehet...? Vagy fenyegető...? Vagy mi...?

Úristen, mit nem tudok még...???

2023. szept. 10. 11:05
 18/39 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs, vannak hülye szabályok :) Senki ruháján sincs jelzés, ezt mrg kell szokni, mint ahogyan begombolod a farmered :) Épüljön be az izommemóriádba, mint ahogy az, amikor megkötöd az öved.

Ne vedd magadra ha kinevetett, nem neked szólt, még bele kell szoknod abba, higy akik régebb óta csinálják, mindig fáj valamijük, össze vannak tape-elve az ujjaik...

De egyébként tényleg biztonságosabb, van szabály, higy a karfeszítéseket, folytásokat lassan, fokozatosan kell csinálni (persze nem mindenki tartja be)

Most nemrég volt egy új szabály, hogy láb közötti helyzetben, földharcban fölülről nem szabad könyéklel kivájni a másik gyomrát, csak technikák keretében.

Meg amúgy nem ütünk, rúgunk, csikizünk, harapunk, de ezeket már biztos tudod :)

Ami engem zavart még, az az volt, hogy ha felállsz valakivel küzdeni egy sötétebb öves odamehet, és választhat valakit közületek, akkor az ő szava "szent"🙄.

Vannak ezek a meghajlások, állásban "rej" földön "zarei". Az sem mindegy, melyik lábbal térdelsz le...

2023. szept. 10. 12:06
 19/39 A kérdező kommentje:

Köszi! Én amúgy eskü megkérdeztem a múltkor földharc közben a kéköves partneremtől, hogy csikizni nem ér, ugye? :D Vhogy magamtól kitaláltam, h ne... :D

Nu, megyek is edzésre, #3!!! :D

2023. szept. 10. 17:49
 20/39 A kérdező kommentje:
...és most még konkrétabban: mondott vmit az edző, de nem értettem pontosan, hogy nem lehet két kézzel egy kezet fogni vagy valami ilyesmit mondott... Vagy az talán egy gyakorlat volt...? Vagy általánosságban van ilyen szabály...?
2023. szept. 10. 21:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!