Van olyan F1 pálya, ami valójában rendes autóút csak lezárják?
hungaroring (bár ott jó ritkán van)
nürburgring (itt fizetsz és mehetsz)
Van, de még mennyire. Az aktívak közül Monacoban, Szingapúrban és talán Bakuban a szabadedzések között megnyitják a pályát a forgalomnak, ilyen lehet idén Vegas is, a fő utcán a pálma fák között éjjel 350-nel izgalmas lehet látványban. Monacoban konkrétan a biztonsági autó a forgalommal ment körbe a pályán. A rendőrség megállította gyorshajtásért, nyilván ez egyszeri eset volt.
Bakuban pedig az F1 legszűkebb kanyarja található, az óvárosi részen.
Vannak köztes utcai pályák. Amik olyan versenypályák amik a forgalom részei amikor nincs ott esemény. Miami, Jeddah, Ausztrália, Kanada. És van olyan pálya, Belgiumban, ami egykor településeket összekötő autóutakból állt, de mára csak versenypálya, Spa-Francorchamps.
#3 Nem, nem nyitják meg a forgalomnak, azok az útszakaszok a teljes versenyhétvége alatt le vannak zárva, sőt, a futam előtti-utáni pár hétben is. Asszem a Monacoiról olvastam a közelmúltban, hogy már másfél hónappal a futam előtt el kell kezdeni építeni a pályát, korlátokat, lelátókat, boxépületet, stb., és utána még kb. 3 hét mire mindent elbontanak.
Amúgy a kérdésre: Monaco, Baku, Szingapúr az utcai pályák, illetve részben Melbourne, Spa
Direkt megnéztem, hogy ne írjak hülyeséget. Részben igaz, haladni kell az idővel, mert azok változnak (sajnos vagy nem sajnos). Bakut nem néztem meg, de a Szingapúrban általában megnyitották a pályát amikor nem volt F1, de 2022-ben, tehát tavaly már maga a pálya konkrét nyomvonala le volt zárva végig és csak a bukóterek utcái vagy a közvetlen környéket nyitották meg a forgalomnak. Szóval itt volt egy nagy szigorítás az utóbbi időben, ezeket eddig nem tudtam, de mostantól megjegyzem.
Monaco más, ott minden délután 7 óra körül megnyitják a pályát. Mivel pénteken nincs F1, ezért pénteken csak dél körülig van zárva a pálya. Hogy pontos adatot is mondjak szombaton 18:30-kor nyitották meg, vasárnap 19:30-kor. Elég sok fénykép is készül ilyen tájba a pályáról, érdemes nézegetni.
2023-tól viszont már pénteken van a szabadedzés, tehát a pénteki nap késöbb lehet a zárás, tökmindegy. Mostmár aktualizáltuk az információkat, mindenki okos lett.
#7 Köszönöm a pontosítást, és egyben elnézést a téves infóért!
(Anno mikor még Czollnerék közvetítették, szintén volt ilyen kérdés-válasz opció a nézőktől mint most a 2.szabadedzésen, és valaki megkérdezte és emlékszem határozottan, azt mondta a Gyula, hogy csütörtöktől vasárnapig végig le van zárva a pálya, például, hogy védjék a rázóköveket, meg a korlátokat. De akkor ezek szerint nem, vagy azóta változott :))
#6 voltam.
A rázókövetek fel sem szedik sok helyen, újrafesteni szokták. Ezek elég nagy igénybevételt kapnak a versenyautóktól, hétköznapi járművek nem nagyon tudnak kárt okozni bennük és nem is használják, csak ha muszáj.
Ez nem mai, de látszik, hogy a rázókövek azért bírják: https://www.youtube.com/watch?v=RujYrLofgfM
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!