Az úszás miért nem szerepelt az ókori olimpiákon?
Ahogy elnézem a válaszokat, a ma embere már semmit nem tud a régiekről. Gondosan kimosták az agyunkat. Azonban az elmaradt valós tanítás helyett illene gondolkozni tudni. No, ez sem megy a ma emberének.
A kérdésre: az ókori olimpiák arra jöttek létre, hogy a harcosok akkor is bemutathassák mit tudnak, ha nem a harcmezőn küzdenek. Ennélfogva a "sportágak" is azokra a mozgásnemekre korlátozódtak, amelyeknek valamilyen haszna volt az ellenség megölése céljából. Nem tudok róla, hogy az úszás bármilyen mértékben is ritkította volna az ellenséget a csatamezőn. Ezért nem úsztak, teniszeztek és labdáztak az ókori olimpiákon.
Mielőtt még valami okostojás felvetné, hogy akkor miért verseltek, elmagyarázom, én mit gondolok erről.
A harcosnak nagyon fontos az ereje és az ügyessége. Azonban a csatákat többnyire nem a nyers erő, vagy a létszámbeli fölény döntötte el, hanem az, hogy a harcot vezető mennyire intelligens, mennyire ravasz, mennyire előrelátó, és milyen gyors a helyzethez való igazodása. Ezeket békés körülmények között nem igazán lehet jól tesztelni. Úgy gondolom, a műveltségi vetélkedés ezt a tulajdonságot volt hivatott megcsillogtatni, ha már egy az egyben nem lehetett.
Én úgy tudom, hogy az ókori olimpián csak erőnléti verszenyszámok voltak, versmondásról meg hasonlókról még nem hallottam.
Saw Gerrera:
Az egyetlen értelmes gondolatsorod az "A kérdésre" kezdetű bekezdés.
"a csatákat többnyire nem a nyers erő, vagy a létszámbeli fölény döntötte el" <- Kivéve az esetek nagyrészében. A vezér, legyen bármilyen okos, nem ér semmit erős, fegyelmezett katonák nélkül.
Mellesleg elég szomorú, hogy mások sértegetésével próbálod fitogtatni a szerinted mindenkiét felülmúló tudásodat...
"Ahogy elnézem a válaszokat, a ma embere már semmit nem tud a régiekről. Gondosan kimosták az agyunkat. Azonban az elmaradt valós tanítás helyett illene gondolkozni tudni. No, ez sem megy a ma emberének." <- Ok, boomer. A "ma emberét" hibáztatod a létezésed eljelentéktelenedése miatt és úgy érzed, hogy az utánad következő generációk már csakis alsóbbrendűek lehetnek a tiédhez képest mind tudásban, mind képességekben. Ez közel sem így van, de te csak tartsd meg a füldugóidat arra az esetre, ha olyan vélemény hallanál, amivel nem értesz egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!