Növényi fehérjék komplettálása?
Minden egyes étkezésnél figyelni kell, vagy elég ha egy egész napon belül megvannak a különböző aminosavak?
Nem akarok vegán lenni, a csak kicsit csökkenteni szeretném a húsfogyasztást.
Elég ha átlagban megvannak, semmire nem kell odafigyelni ha változatosan fogyasztasz gabonákat, hüvelyeseket, olajos magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket.
Fontos tudni hogy ha egy nap 3-4 különböző növényi alapanyagot fogyasztasz akkor lehetetlen hogy ne juss komplett fehérjeprofilhoz; éppen ezért a fehérjehiány ehy olyan jelenség amit az afrikai éhezőknél figyelt meg csak a modern orvostudomány, sehol máshol nem, holott bizonyos országokban 6-7% a vegánok aránya...
A propagandával ellentétben, fehérje egyáltalán nem probléma a vegánoknak.
Szejtán: 82 g fehérje / 100g
Csirkemell: max. 20-25g fehérje / 100g
Aztán ott a csicseriborsó, a babok, a lencse, tofu (amitől nem fog felborulni a hormonháztartásod, szintén propaganda), bulgur, quinoa, kuszkusz, zabpehely, és így tovább, és így tovább...
Simán össze lehet szedni a napi fehérje szükségletet még akkor is, ha nem igazán figyelsz rá, csak normálisan eszel. Ez, kombinálva azzal, hogy egyébként nincs is szükséged annyi fehérjére, mint amennyire testépítéssel foglalkozó oldalakon elhitetik veled, hogy van, elég egyszerűvé teszi a dolgokat.
Plusz ott vannak a vegán fehérjék is, ha valamiért nem tudsz/akarsz változatosan enni.
Szerintem pedig össze kell válogatni a forrásokat. A test nem tárolja sokáig a megemésztett fehérjét a vérben. Ha igy lenne, elég lenne napi 1szer enni. A shitt csak a vesédet terheli. Minőség kell.
Pl rizs+zöldborsó. Sajnos az arányokat nem tudom.
Bizony a szója (kimondottan a tofu volt célkeresztben) valóban megboritja a hormonokat. De a nöknek kb mindegy, max kicsit feszesebb melleik lesznek.
Olvastam egy tanulmányt, és bizony szignifikáns, kimutatható volt az eltérés. Az önkéntesekkel tofut etettek konkrétan. Ha jól emlékszem nem volt lineáris a hatás a mennyiséggel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!