A fehérje szintézis során, képes e az ember külső forrás nélkűl, önmaga előállítani a szükséges fehérjéket az izmok regenerálódáshoz?
Van 22 aminosav amire szüksége van a szervezetednek, ezekből az aminosavakból épül fel a fehérjéd...
Ebből van 9 amit a szervezet nem tud előállítani:
fenil-alanin,
hisztidin,
izoleucin,
leucin,
lizin,
metionin,
treonin,
triptofán,
valin
De a többit hiába állítja elő, ezek nélkül nem lesz belőle férje, ezért mondjuk, hogy a fehérje esszenciális...
"A fehérje önmagában amino savakból épül fel így ez egy hülyeség...felesleges kötözködés."
Mojjo-val nem foglalkozz, nem csak itt okoskodik/trollkodik
Amit elő tudunk állítani nem esszenciális aminosavat, azt is a többi aminosavból tudjuk csak. Fehérje csak fehérjéből lesz, másból nem. A CH és a zsír csak C, H és O atomokat tartalmaz, az aminosavakban viszont N és S is van.
Viszont nem kell egy vagon fehérje a fejlődéshez, egy átlag ember étrendje is elég sokat tartalmaz.
Nem elméleti kérdés, pusztán biológia.
22 aminosav van, melyből 9 esszenciális. Ez annyit tesz, hogy utóbbi kilencet az emberi/állati szervezet nem képes/vagy csak elégtelen mennyiségben képes önállóan szintetizálni, ezért külső forrásból kell bevinni/pótolni.
Az elméleti rész most jön. Bár nem tudom, hogy mondjuk a tyúktojás pontosan milyen aminosavat tartalmaz, de ha csak és kizárólag tyúktojással vinnéd be mindig a kellő mennyiségű fehérjét, az tuti nem lenne megfelelő a maxi fejlődéshez.
Tanuljatok biokémiát...Bizonyos aminosavakat tud előállítani a szervezet pl. piruvátból, amelyiket viszont nem, azok az esszenciális aminosavak.
De amúgy itt a lényeg, hogy a fehérjék felépítéséhez rengeteg fehérje kell, és a fentartásához is rengeteg energiabevitel.
A szervezet csak akkor épít fel nagy izomzatot, ha van miből, ha szükség van rá, és ha fenn tudja tartani.
A miből - fehérje, egy bizonyos mennyiségű bevitel elengedhetetlen, pl. az esszenciális AA-ak miatt.
Van miből fenntartani - magyarul eszel eleget, hogy ne az izomzatot kezdje bontani a szervezet, mint "energiaforrást".
És a szükség van rá - ha sokat edzel akkor a szervezetednek nyilván szüksége van rá, hogy megfelelően bírja a terhelést.
Remélem ezzel a válasszal nagyjából rávilágítottam a lényegre, még ha kicsit el is tértem a kérdés pontos tárgyától.
Régen tanultam biokémiát és alapszinten, így tény, hogy mindennel nem vagyok tisztában, de a piruvát képletére is elég ránézni, hogy megmondjam, önmagában nem elég az aminosav szintézishez, mivel sem kén sem nitrogén nincs benne.
Gyors kereséssel megnéztem a reakcióegyenleteket, és mindegyikbe bejön egy ammónia, amit feltételezem, hogy nagyrészt aminosavak lebontásával nyer a szervezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!