Mit gondoltok a kettlebellről, tényleg lehet valami értelme?
Megnéztem most egy pár videót pl. az alábbit, és amit eddig a testépítés során megtanultam hát szétröhögtem kicsit magam. Utánaolvasva a sportnak(?) látom, hogy ezt az orosz hadseregben nagyon szerették, de ma már elvileg az USA tengerészgyalogságnál is alkalmazzák. Nem tudom, ebből mi igaz, mindenesetre én el nem tudom képzelni, hogy a gyakorlatok többsége konkrétan mire edz, pl. az, amikor a súlyt a tököd között lóbálod.
Ti mit gondoltok erről? Az a baj, hogy akiket ismerek ezt mind izomépítésre csinálják, pedig nekem max. kardiónak tűnik a dolog, de inkább aerob.
https://www.youtube.com/watch?v=1fZhOrfzelY
Lényegében kettlebelltől nem lesznek hatalmas izmok, nem is arra való. Kettlebelltől a dinamikus erő fejlődik inkább, ezért használják a küzdősportolók előszeretettel.
"mire edz, pl. az, amikor a súlyt a tököd között lóbálod." Swing a neve a gyakorlatnak. Keress egy embert, aki megtanítja neked, hogyan kell csinálni, és próbáld ki.
Azt nem tudom, ha eljut a tudatig, hogy orosz sport, akkor miért mégis valami nyugati metroszexuális félidiótát nézel aki gyerek súlyokkal edz?...
Amúgy az orosz hadsereg girja névre hallgató eszközt használlt a kettlebell szót Pavel alkotta hogy az amcsiknak el lehessen adni... sajnos manapság már a ruszkik is veszik át a kettlebell szót... de ha igazi állatokat akarsz találni a girja legyen a keresőszavad...
És igen a girja nem testépítés így nem is olyan izomzatot ad, aki csak azzal eddz... bár ez relatív... mivel a súly az súly és nincs kőbevésve, hogy a lábad közt kell lóbállni... nekem pl otthon van 2 16kg 2 24kg és 2 32kg os...
Ha guggolok, a 2 32kg os van a kezemben, nyílván kevés, de otthonra jó... a török felállás pl nekem még 32kg al is kihívás... vállból nyomni 2 24kg-os... stb stb rendesen le lehet edzenni bellekkel is anélkül, hogy egyszer is lóvállnád ez is csak súly.
"én el nem tudom képzelni, hogy a gyakorlatok többsége konkrétan mire edz"
Ennek oka a kondis filozófiához való merev kötődés. A kettlebellnek nem lényegi eleme az izolálás (bár - szerintem - izolált edzésekhez is kiválóan alkalmas lehet)
"pl. az, amikor a súlyt a tököd között lóbálod"
Hát, szerintem ez szemre is elég egyértelmű, hogy a hát alsó része és az alkar kapja a legtöbb terhelést. Próbáld ki egyszer - nem kell félni, nem bomlik le tőle a kemény munkával felépített izomzatod :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!