Lenne egy kérdésem?
Sziasztok, egy 16 éves fiú vagyok (59 kg és 176 cm). November 8.-án kezdtem a kondít, úgy hogy heti 5x megyek (olykor még szombaton is). Fehérjét minden edzés után iszok és jobban figyelek a kajára is. (csirkemell, rizs és zöldségek) Az lenne a tényleges kérdésem, hogy ennyi idősen ajánlott-e különböző táplálék kiegészítőket használni (gondolok itt a BCAA-re, kreatin-ra)
Válaszotokat köszönöm! :D
1-es jól összefoglalta tömören amit én is akartam irni:)
teljes testest nyomjad
A kreatin hatása az, hogy elősegíti az izom anyagcseréjét, ugyanúgy mint a HMB.
A citrullin-malát tágítja az ereket és azzal támogatja a jobb anyagcserét.
Ezek sokat dobnak az azom gyorsabb regenerálódásán de hogy kezdéskor érdemes-e azt nem tudom, viszont már írták.
Majd ha egyszer elkezded szedni, mindegyiknek meg van a maga szedési módja. A kreatint pár nappal előtte már el kell kezdeni szedni, mert lassan szedi fel a szervezet és lassan ürül ki, több nap alatt. Annál két hónap után tartani kell kihagyást, hogy utána megint jobban hasson.
A HMB az a bevétel után másfél órával lesz a keringésben a maximimum koncentráción és kb kettő óra után csökken a felére a keringésben. Aztán kimegy ha edzettél vele ha nem.
A fehérje élelmiszerből mindenképpen pótolandó, ez a legfontosabb, mert az izmot a fehérje építi.
A BCAA a fehérjét építő három összetevőt tartalmazza követlenül, emésztés nélkül azonnal felvehető formában, csak fel kell szívódnia és úgyhat mint egy infúzió, azonnal.
Azt edzés előtt és a végén szokták bevenni a gyorsabb izom alkotórészek meglétének a biztosítására, mert amíg egy csirke vagy tej-tojás-hús stb. fehérje lebomlik és felszívódik az izom által hasznosítható formában, ahhoz idő kell és addig éhezik az izom. A BCAA azonnal ahogy felszívódik a keringésbe, már az izom rendelkezésére áll építőanyagként.
Az elején se eheted tele magad, mert az emésztés elvenné e keringés nagy részét az izmoktól és olyankor nem megy az izom munka. Ezért szokták előtte is a BCAA-val biztosítani az izom építő anyag szintet a keringésben.
Értem, és ha esetleg valaki mesélne a proteinről és a szénhidrátokról, mint tápkiegészítőkről?
Köszi!
A protein az a fehérje.
A szénhidrátot én közben szoktam nyomni mindig annyit amit közvetlenül felhasználok, mert cukor lebontási problémám van. Az megint más ahogy az ilyen szempontból egészségesek fogyasztják. Edzés előtti időszakban szoktak tésztaféléket enni, hogy feltöltség a glikogén raktárakat amiből táplálkozik majd az izom... de erről talán valaki más többet tud mondani.
Egyébként én úgy lettem cukorbeteg, hogy munkahelyi stressz ért elég tartósan, évekis és cukrot ettem csokoládével és tésztás süteményeket tömegével. Aztán kiderült kb két-három év után a baj. A túl sok szénhidráttal vigyázni kell mert ha tartósan és rendszeresen nagyon megterheli valaki a hasnyálmirigyét a fokozott inzulin termeléssel (bőséges szénhidrát fogyasztással és hajlama is van rá (nagyszülőknél, esetleg valamelyik szülőnél előfordult, akkor) okozhat cukorbetegséget a túlságosan sok szénhidrát fogyasztás.
Így cukorbetegként azt tudom mondani, hogy egyszerre annyi szénhidrátot lehet bevinni, amit másfél-kettő ra alatt lebont a szervezet normál közeli vércukor szintre, csak utána lehet megint terhelni szénhidrát forrással.
Edzés közben viszont ég a cukor és elfogy elég hatéonyan a fizikai munka közben.
Ha esetleg valaki izomgörcsre hajlamos, akkor a sók pótlására kell nagyobb hangsúlyt fordítani. Az izzadással nagyon sok vízben oldott ásványi anyag távozik, amiből a Nátrium az egyik legfontosabb amit pótolni kell, mert a hiánya izomgyengeséget okoz. A másik a Kálium, de abból csak keveset. Az orvosi ajánlás a hiánybetegség megelőzésére max napi 1 gramm. Egyébként a Klium hiánya izomgörcsre hajalamosít.
Van egy Tejfalussy nevű mérnök aki orvosnak adja ki magát és szidja a Káliumot de az sajna egy elmeháborodott és azért ír róla ilyeneket, hogy szerinte az a legkisebb mértékbern is mérgező. pedig lényeges dolog.
Itt ír az orvos a Kálium szükségességéről, de csak korlátozott mennyiségben szabad használni, mert a túl sok tényleg káros, mint a tiszta ivóvízből is a sok az vízmérgezést okoz. Rá lehet keresni a - vízmérgezés - szóra.
Tejfalussyról meg itt lehet olvasni véleményt:
...csak mert sokakat megzavarhat a hülyesége.
Tapasztalat a sópótlás hatékonyságával kapcsoolatban:
Régen még tizenéves koromtól rendszeresen begörcsölt a vádlim, főleg nyáron, amikor sok vizet ittam a kulacsból kerékározás és bőséges izzadás után. Aztán rájöttem a só pótlás szükségességére. Sokan mondták, hogy a magnézium segít, de az nem segített semmit, viszont amióta NaCl és 5% KCl tartalmú sót viszek magamal és víziváskor ebből kb 3 grammot beveszek, azóta megszünt az izomgörcsölés. Viszont fél müzliszeletet szoktam egy ilyen alkalommal betolni, mert a szénhidrát segíti a sók felszívódását.
utána olyan mint ha kicseréltek volna. Megyek megint mint a golyó. Ezt is kitapasztaltam és azóta így szinálom. Aztán a szénhidrát kiég és azt megint pótolni kell, viszont a sót csak ritkábban pótolom, kb 20-30 km-enként vagy ritkábban.
Most jó sokat írtam, de mivel sok dolog felmerülhet közben, ezért megpróbáltam ezeket előre megválaszolni.
Kössz a türelmet.
itt kimaradt a link, ezért idézem a sort és mellé teszem a liket is.
"Itt ír az orvos a Kálium szükségességéről, de csak korlátozott mennyiségben szabad használni, mert a túl sok tényleg káros, mint a tiszta ivóvízből is a sok az vízmérgezést okoz. Rá lehet keresni a - vízmérgezés - szóra."
Ez az, szóval megfelelő kicsi mennyiségben fontos a Kálium is! Ha megnézzük az izotóniás italok összetételét, abból is látszik, hogy van bennük minden létfontosságú anyag, többek között kicsi kálium is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!