Kezdőknek mennyire ajánlott a kreatin monohidrát? Mit kell tudni róla?
22 éves srác vagyok,most kezdtem el az edzést és egyik haverom a kreatin monohidrátot ajánlotta mivel azt mondta hogyha normálisan szedem ahogy elő van írva sokkal látványosabbak,nagyobbak és szebb tónusúak lesznek az izmaim. Ez mennyire igaz? Érdemes szedni ezt a sejttérfogat növelőt van valami negatív hatása? Nem leszek tőle "puhányabb" kinézetű? Van valami káros hatása?
A normális válaszokat előre is köszönöm!
Aht írtad, semmit sem tapasztalsz...
Hát felvilágosítalak, hogy ez nem marihuána, ennél senki nem tapasztal semmit... pusztán segít hidratáltan tartani az izomszövetet... de nem érezni semmi "hatást"...
Aki igen annál meg érvényesül a placebo...
De ge tudod mi ez mégis hafást vársz...
És de mindenki "reagál" rá, csak semmi olyan "hatása" nincs amit ezek szerint te elvársz tőle :)
Nem placebo! Vele olyan helyeken tudtam feltekerni lassan de folyamatosan megállás nélkül, ahol máskor néhány pedál fordulat után sajgó láb izmokkal dőltem le kretin nélkül a bringáról "azon a részen", amikor először kezdtem el szedni. Érdekes, hogy hosszabb kihagyás után mindig sokkal erőteljesebb a hatása, mint amikor már folyamatosan szedem egy ideje.
Ennek az a működése, hogy vizet köt meg az izomsejteknél és nedves környezetben sokkal gyorsabb az anyagcsere, a tápanyag felvétel és a bomástermékek eltávozása is.
Kreatinnal jóval rövidebb pihenési periódusok alatt tud frissülni és pihenni az izom, mint nélküle.
A kreatintól jelentősen nem növekszik csak úgy önmagától az izom. Igaz, valamennyi sokkot az izmok víz megötése is jelent és kicsi mértékben az is stikulálja az izomsejteket a növekedés irányába, de igazán csak akkor hoz jelentős izmot a kreatin, ha annyival többet rádolgozunk amennyivel könnyebbé teszi a munkát a kreatin szedése.
Azt nem tudom, akinél nem észlelhető a hatás, hogy ott mi megy végbe, de ahol működik ott komoly edzés többletet tesz lehetővé és az a többlet edzés építi a többlet maradandó izmot!
Arra is számítani kell, hogy a kreatin által az izmokban megkötött víz a szedés elhagyása után távozni fog. Az, hogy mennyi valódi izom marad meg utána, egyedül csak azon múlik, ki mennyire használta ki a kreatin adta könnyebb többlet edzés lehetőségét amíg még a szervezetben volt az anyag.
A másik hasznos kiegészító a HMB ami nem halmozódik tartósan az izomban, henm a bevétel után másfél óra után telítődik a keringésben és azután nem sokkal távozik is a szervezetből. Viszont a kreatin hatásához hozzá adódva ez is így együtt még inkább segíti az izom agyagcseréjét.Jóval kisebb fáradással lehet ezekkel együtt végezni a gyakorlatokat.
Most vettem Citrulyn Malátot és ki fogom próbálni és majd beszámolok a hatásáról itt a témába vágó fórumok valamelyikén. Attól is az várható, hogy támogatja az anyagcserét amitől még jobban frissül az izom és még kevésbé lesz fáradékony ez csak az elmélet, még nem próbáltam a Citrulyint eddig.
-
Van még egy szer amit már kipróbáltam de nálam inkább az ellenkezője volta hatás a várhatónak az a Béta alanin. Az nekem nem jött be, sőt inkább fáradékony és elnehezülő érzésem lett tőle, végül mint ha a gyomrom elrontottam volna, olyan érzést adott (máskor is a béta alanin) és a végén még meg is hajtott durván amikor próbáltam vele terhelni magam.
A Béta alanint próbálta-e valaki és nála milyen volt a hatás? Volt-e kedvezőtlen tapasztalat azzal valaki másnak is? Mert lehetett ez nálam egyéni dolog is.
Úgy néz ki, hogy működik a citrulin malát, mert nem éreztem a tekerésnél azt a fáradságérzetet a végefelé sem az izmaimban.
Egyébként a Kreatin szedésének a kezdetekor sem érzek fáradságot az izmokban, de most kipróbáltam, mi lesz ha nem hagyok a kreatinnál pihenőt. Kell hagyni, mert egy idő után vissza tér a folyamatos megszakítás nélküli szedése esetén is az az állapot, mint ha nem is szedné az ember.
Valaki itt a témába vágó topikokban írta, hogy "nem kell pihenő, mehet folyamatosan". NEM MEHET FOLYAMATOSAN! legkevesebb három hónapot mindenképp érdemes tényleg kihagyni a kreatin szedésénél, de még jobb ha legalább fél év (vagy több idő) múlva tudjuk megint elkezdeni. Ez a kísérlet ereménye.
Még 2004-ben kezdtem legelőször kipróbálni a kreatint és tényleg a hosszú távú tapasztalat is ezt mutatja, hogy igen is, KELL a kihagyás!
A HMB-nél nem kell kihagyni, az csak közvetlenül a bevétel utáni néhány órában hat.
A citrulin malát úgyszintén rövid de jó hatásúnak látszik.
Nincs az az elnehezülő érzés az izomban. Lehet tőle könnyebben, elnehezülő érzés nélkül nyomni (nálam a bringa pedált).
"Citrullin-malátot tartalmazó kiegészítők növelik az arginin és az ornithin koncentrációt a véredben. Az L-citrullin önmagában hatékonyabb, mint az arginin aminosav használata, mert stimulálja a növekedési hormonok kiválasztását és a nitrogén oxid szintézist."
Forrás: [link]
Majd kipróbálom, hogy tartok a kreatinnal egy szünetet, addig használom a HMB-t és a citrulint és a pár hónap kihagyás után újra elkezdett kreatin kúrával is megnézem, együtt mennyit dobnak a kreatin + HMB + Citrulin, de ez majd néhány hónap után, talán tavasszal lesz nálam kipróbálható. Addig kihagyom a kreatint mert úgy látszik a kihagyásra tényleg szükség van. Kettő, esetleg max. három hónap szedés után a hosszabb kihagyására tényleg szükség van az itt ott olvasható ellenkező híresztelésekkel szemben.
Utána újra kezdve viszont brutálisat dobott rajtam minden alkalommal vagy két-három hónapig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!