Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Van-e ellentmondás a kettő...

Van-e ellentmondás a kettő között?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A mekkora súllyal is edzek témában nagyjából két féle elméletet hallottam, láttam, olvasgattam. S nem tudom eldönteni, hogy most akkor mindkettőnek igaza van, csak nem ugyanabban a fázisban ( pl egyik jó kezdőknek, másik haladóknak ), vagy a kettő az nem két külön elmélet hanem egy, vagy hogy is van ez. Mindkét esetben a tömegévelést tekintem célnak.

Az egyik azt hangúlyozza, hogy az izom edzésének koncentráltnak kell lennie, ezért csak akkora súllyal kell dolgozni, hogy minél kevesebb segédizomra legyen szükséged a munka során, minél inkább a célizommal végezd a munkát és a legjobban kiküszöböld a segédizmok használatát. Ha nehéz a súly, más bekapcsolódik más izom is. Gondolom még akkor is bekapcsolódik, ha nagyon fejlett az agy-izom kapcsolatod.

A másik álláspontnak az az elve, hogy minél nagyobb a súly, annál nagyobb terhelés kap az izom ( feltételezerm hogy még akkor is, ha segédizom is végez munkát ), nyilván csak a szabályos végrehajtás erejéig növelve, ahol a segédizmok csak nagyon csekély munkát végeznek, viszont a nagyobb súlytól nagyobb terhelés kap a főizom.

Kivaáncsi vagyok a véleményetekre, hogy ez a két meglátás akkor most ellentétben áll egymással, vagy csak én látom így, s melyik a helyes szemlélet?

2016. júl. 12. 07:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

TL;DR

A helyes kivitelezés a legfontosabb, hiszen ekkor van kihasználva az optimális mozgástartomány, úgy dolgozik a célterület.

Mese:

Ugyanakkor lehet néha csalni (elvégzett gyakorlat után, extraként, nem helyette), pl. normál esetben 35 kilóval bicepszeznél szabályosan, de megemeled 40-42-re. Természetesen PICIT rá fogsz segíteni lendületből, de ennek nem azt kell jelentenie, hogy hátradőlsz és egész testeddel felszenveded, hanem olyan súlyt választasz, amivel még viszonylag kevés csalással, de el tudod végezni a gyakorlatot.

Ennek a haszna nem felfelé van, hiszen lendületből nem fogja rommá dolgozni magát az izom, hanem lefelé, ugyanis arra koncentrálsz, hogy minél lassabban engedd vissza a súlyt. De annak semmi értelme nincs, hogy 60 kilóval letéped az izmaidat, meghúzod valamidet, akármi.

Van egy jó pár gyakorlat, ahol a nagy, már-már (vagy éppen) megmozdíthatatlan súlynak is van jelentősége, ha valaki ésszel végzi. Pl. fekvenyomás alsó ponton erőkeretben 200 kilóval. Ki bírod nyomni? Nem, meg se bírod mozdítani, viszont 5 másodpercig nyomod, ráfeszítesz, majd 5 másodperc szünetet tartasz, és ismételgeted egy párszor, és ezzel azokat a részeket terhelted, amik azért felelősek, hogy az alsó pontról ki tudd nyomni a súlyt, hiszen onnan kell a legnagyobb erőt kifejteni. De ez is csak ilyen "rehabilitációs" szinten, ahogy a lassú visszaengedés bicepsznél. Vagy mellről nyomás, hogy 76 kiló helyett felpakolsz 82-t, de lábbal rásegítesz. Nem szabályos, de plusz terhelés. Ezek olyan dolgok, hogy legalább van hasznuk. Clean and jerk sem véletlenül olyan, amilyen.

De mondjuk oldalemelést csinálsz 12 kiló helyett 22-vel, egész törzsed belemozog, konkrétan felDOBOD a súlyt? Semmi értelme nem volt, nem dolgozott bele a vállad, sőt, ha próbáld lassan visszaengedni, még szét is cseszheted. Lórúgás 20 kiló helyett 30-cal? Ha nem tudod kiegyenesíteni a karodat, megfeszíteni a tricepszedet, akkor semmi értelme nem volt a gyakorlatnak.

Ezekkel azonban nem kell vesződnöd, csak akkor, ha már megakadtál, deload pedig nem annyira jön be, vagy esetleg valami más terhelésre is vágysz. Viszont tényleg nem szabad ész nélkül, mert nagyon könnyen lehet sérülésveszélyes, ha túl sokat akar a szarka.

2016. júl. 12. 08:21
 2/5 Cortez70 ***** válasza:
93%
A lehető legnagyobb súllyal, amivel nem lengedezel és csalsz bele számottevően. Kis súlyos bohóckodással nem mész semmire.
2016. júl. 12. 08:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hogy összekevered az alap gyakorlat fogalmát a szabálytalan, csaló kivitellel.

A lényeg, hogy minden izomcsoportra azt a gyakorlatot végezd, amivel a legtöbb súlyt mozgatod meg. Pl. egy mellet nyomással terhelj, ne tárogatással. Lábra guggolj, ne combfeszítőzz. És ezeket végezd szabályosan.

Haladó szinten van értelme az izolációs gyakorlatoknak, de akkor sem azokból éíted fel.

Nagyon jó példa erre 2. volt szakközepes osztálytársam. Egyiknek én írtam 3 edzstervet, azokat váltogatja. Tömegben meg erőben rengeteget fejlődött. Ezekben csak alap gyak. van, 5-10 ismétlés tartományban.

Másik nem fogadta el, ő a terem személyi edzőjétől kapta, izomcsoportonként 1 alap gyakorlat hetente, többi kiegészítő, és mindent 20-18-12-10 ismétléssel. A srácnak az étrendje nagyon jó, de mondanom sem kell h az előbbihez képest sehogy nem néz ki.

Aki összeírta az edzéstervet, versenyzik, nagyon komolyan néz ki, de beleesett abba a hibába, hogy egy kezdő naturalnak nem arra van szüksége, mint neki.

2016. júl. 12. 16:59
 4/5 Cortez70 ***** válasza:
100%
Így van, jól írja Damadve.
2016. júl. 12. 17:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi, így már egészen másképp látom a dolgokat.
2016. júl. 13. 16:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!