Ramadánkor (30napos böjt napkeltétől napnyugtáig nem lehet enni inni), hogx tartsam be az étrendem?
Youtuben máskor láttam valakit, aki külön ezzel a témával foglalkozott.
Az ilyesfajta gyökérségeket meg nem baj ha elkerülöd. Nem attól leszel jó hívő, hogy mindent szó szerint csinálsz, ahogy az meg van írva, hanem hogy az életed során az általad választott Isten tanításait követed (segíts másokon, ne légy önző és társai, melyek arra épülnek, hogy az ember próbálja visszafogni ezeket a belső "rossz" vágyakat). Attól, hogy most egy hónapig nem eszel napkeltétől napnyugtáig, nem leszel jobb ember. Arról pedig, hogy egyáltalán a vallásnak van-e értelme, nem szeretnék vitát nyitni, mert nem akarlak megsérteni vele.
Aki Ramadant tart, az tipikusan éjjel eszik s annak a legjobb, aki nappal alhat. Akinek dolgoznia kell, annak problémás, már amennyiben nem jó időszakos böjtben, aminek az evési ablaka éjszakára esik.
Problémás a dolog. Eleve mi van, ha edzés környékén nem tudsz enni, de anélkül nincs erőd vagy lenyomod és utána esel össze?
Nyilván a makróidat tartsd be, ha tudod, ha valamiért nem tudsz annyit enni éjjel, akkor a szénhidrátból hanyagolj, a fehérje, ugye, kell s némi zsír is. De ha elég szénhidrát nélkül nincs erőd, akkor valahogy egyél.
Napkelte előtt felkelni enni, ez is egy gyakorlatias dolog, nyilván sokan csinálják, de pl. nekem teljesen tönkremenne a pihenésem s a másnapom vele, miközben úgyis felennék mindent kiéhezve, este.
Te tudod, hogyan tudod beosztani jól az étkezéseid, nem ajánlom az alvás közbeni gyakori evést, úgyis az összmennyiség a döntő. Ha megy a napkelte előtti evés, akkor az izmaid aminosavellátása jobb. Lassú felszívódású fehérjében gondolkodj, persze.
A nem ivásra viszont nem tudok mit, az nekem embertelen kínzás. Mostanában 2 óra alatt iszonyatosan kiszárad a szám és kegyetlenül szomjazom, 12 óra után nincs az a vallás, amin nem taposnék két lábbal egy korty vízért. Bár ehhez hozzátartozik, hogy én az "Öld meg Buddhát!" hozzáállást képviselem ;) Ami igazán szent, annak én úgysem tudok ártani s ki sem akadhat efféle próbálkozásaimon.
Tuti, hogy az ember ilyen hosszú szomjazásba nem hal bele? Tudom, hogy több napig, néha egy héten túl is bírja az ember, de 30-szor egymás után ekkora sokk, akár melegben vagy szomjas korszakban (mint én most), mozgással ésatöbbi... Ezt egy átlag szervezet elviseli? Hihetetlen, mire nem képes.
Én új muszlimként végigcsináltam és előtte magamat akaratgyengének tartottam, a hűtőől mindig eltüntettem a csokit mert nem tudtam ellenállni szóval az első Ramadántól nagyon féltem, de sikerült. Igen a víz a legdurvább hiány, de olyankor más érzés. Más a tudatállapot, nem a testedre figyelsz. Nem, nem fanatikus az a muszlim aki böjtöl, csak hisz abban amit csinál. Önmagának is bizonyít. Persze vannak holtpontok, de ezt mindig le lehet győzni, a szervezet max 3 nap után hozzászokik.
De! Kizárólag egészséges emberek böjtölhetnek! Aki beteg, az ne böjtöljön, így le van írva.
Tény, hogy ilyenkor nem lehet ugyanazt a tempót bírni a magyar ill más Eu-s munkahelyeken, ismerősöm ilyenkorra vette ki a szabadságát persze a maradék időben dolgozik.
Iszlam.com-on vannak erről, amit kiírtál információk, angolul is de olyat most nem tudok linkelni mert bizonytalan eredetű oldalt nem akarok adni, holott az iszlam.com sem tökéletes, mint ahogy semmi sem az, ugye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!