14 éves vagyok, jó vagy rossz ötlet lenne ha elkezdenék
gyúrni?
Figyelt kérdés
Leírom röviden hogy kb hogyan állok most: 14 éves múltam februárban, 172cm magas, 74 kiló, októberben voltam 84 kiló és mostanra le adtam ~10 kg-öt boxal, 3.ban kezdtem el boxolni utánna abba hagytam majd elmentem 5. Ig kosarazni, majd ujra boxoltam egy keveset és ujra abba hagytam és másfél évet kosoaraztam floorballoztam és kéziztem, és túráztam (nagyobb teljesítményturáim: 1 db 15-ős 3 db 25 és zárásként a Bakony 50), és most 7.ben pedig újra box, ugye október óta már leadtam 10kilót, Szerintetek mennyi lenne az ideális testsúly a fent említett adatok tekintetében? És még szerintetek elkezdjek gyúrni (rendesen konditeremben, súlyokkal mindennel)? Vagy felesleges? És ilyen korban megállítana a nővésben? (A családból a férfiak mind 180 felett vannak)
Összegezve 14 évesen korai. Várj még. Olyan 17 évesen oké a dolog szerintem. Kb. 17-18 éves korodig nősz jelentősen.
2016. máj. 1. 23:29
12/20 anonim válasza:
A kosárlabdához visszatérhetsz, az a növekedést is elősegíti, gyúrni ráérsz 20 éves korod után is.
2016. máj. 2. 01:39
13/20 anonim válasza:
Dehogy, a végén még túlságosan izmos leszel.
2016. máj. 2. 07:58
14/20 anonim válasza:
Közepes magas ismétlésszámmal kontrolláltan szabályosan végrehajtva a gyakorlatokat mesélje már be valaki nekem, hogy ízületi bajai lehetnek tőle :)
2016. máj. 2. 10:19
15/20 kovpet válasza:
Meg azt is, hogy a kosárlabda hogy segíti elő a növekedést :)
2016. máj. 2. 10:52
16/20 anonim válasza:
Így van,18-év alatt funkciózavar is lehet az erőltetésből. Sportolj, futás, kerékpár,konditerem is,de mértékkel. Kezdő edzésterv esetleg heti 2.
A csontok 18-éves korig fejlődnek, izület sem kaphat erős terhelést, mert utána, mint egy ismerősöm 55-évesen sánta! csípőizület,sok guggolás még 15-évesen.
2016. máj. 2. 11:37
17/20 anonim válasza:
Még annyit hozzátennék, hogy gyerek és gyerek között is van különbség. Mégpedig nagyon sok. Gyúrni viszont tényleg nem nagyon kell 17-18 éves korig. Akkor sem kell a saját súlyodtól nehezebbet emelni. Nem jó ha erőlteted, nem lehet tudni, hogy később milyen bajod lesz belőle. Akik fiatalon kezdik, például a profi súlyemelők, tornászok, azok is tropára mennek öregen. Felesleges erőltetni. Kisebb súlyok meg saját súlyos gyakorlatok bőven elegek egy ekkora gyereknek.
2016. máj. 2. 12:06
18/20 anonim válasza:
15-nek,
keress rá a neten, több tudományos cikkben is leírják, hogy a kosárlabdázás során véghezvitt mozgáselemek hogyan segítik elő a növekedést.
2016. máj. 2. 17:09
19/20 anonim válasza:
"Közepes magas ismétlésszámmal kontrolláltan szabályosan végrehajtva a gyakorlatokat mesélje már be valaki nekem, hogy ízületi bajai lehetnek tőle :)"
Az mond neked valamit, hogy növésben lévő szervezet? Ebben a korban nyúlik meg igazán az ember, a gerinc még minden erőltetés nélkül magától is sok esetben rosszul viseli a puszta növekedés által rárakott terheket, nem kell mellé súlyzó sem.
Igen, ebben a korban a tökéletesen kivitelezett gyakorlatok is megterhelik a szervezetet, a növésben lévő, ízületeket, csontokat.
2016. máj. 2. 18:13
20/20 anonim válasza:
19. Minden korban megterhelik a súlyok a szervezetet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!