A krumpli miért nem jo szénhidrát?
már fél éve kondizok és látom a hátását és én nem szeretem a rizst, ezért csirkemell, túró, és krumplipüre vagy petrezselymes krumplit szoktam enni... és most tudtam meg nem jó fajta szénhidrát ink. rízs.. de miért??
Előre is köstónöm a válaszokat, bocsi de mobilrol írtam :D
Mert gyors felszívódású. Egyébként a fehér rizs is az, ha nem eszel hozzá zöldséget.
Ha a krumplit héjában főzöd, akkor viszont már valamivel alacsonyabb (közepes) lesz a glikémiás indexe.
--gömb--
Szerintem jó a krumpli. Amúgy nem kétszer, hanem majdnem négyszer annyit kell belőle enni, mert a krumplinak 20% körüli a ch tartalma a rizsnek meg 70-80.
Ezt gondold at meg egyszer:
"Viszont a rizs felszív dupla mennyisűgű vizet, és máris nem lehet 70-80%-os CH-ről beszélni, csak 20-30-ről" Meg azt is, hogy sütve megemelkedik a CH tartalma a krumplinak. 100g rizst 400g krumpli helyettesít. Készételként ebből lesz 200g rizs ~350g krumpli. Ember legyen a talpan aki napi 3-4x35dkg krumplit megeszik. Amugy jó CH semmi gond nincs vele.
Nem mértem, de szerintem 100 g rizsből jóval több lesz, a krumpliból pedig jóval kevesebb, ha sütöd.
100 g rizs főzéséhez én legalább 2 dl vizet adok, az már 300g. Mivel fedő alatt készítem, így párolgást leszámítva is legalább 270-280 g-ra saccolnám.
A múltkor csináltam sütőben sült krumplit, és simán bevertem egy kilót egy nap, míg napi 2-300 g rizsnél többet nem igazán tudok legyűrni.
Az a baj vele, hogy marha magas az inzulinindexe. A benne lévő Ch mennyiségéhez képes olyan inzulinválaszt generál, mint az atom. Ezeken nem sokat segít, ha eszel mellé plusz rostot.
Ez a fenti állítás a hőkezelt krumplira vonatkozik, de ki enne nyersen krumplit?
Gi és II szempontból rosszabb a fehér rizsnél is. Tény viszont, hogy több benne a tápanyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!