Végülis hogyan kell helyesen guggolni?
Sziasztok! (érdekes, ha köszönéssel kezdek, akkor azt hiszik itt GYK-n, hogy lány vagyok. De nem.)
7 éve járok edzeni 21 éves vagyok . Naturalként. Hat éve vannak lábedzéseim. Most új terembe járok (belvárosi "fitnesszgyúrós" hely), ahol odajött a guggolásom után egy személyi edző és elkezdte magyarázni,hogy nagyon rosszul csinálom, tönkre fogok menni, az alsó ponton nem egyenes a hátam, rossz helyen van a rúd stb. Ő itt, az edzőteremben elismert fickó, kb. mindenki úgy guggol, ahogy ő ott mutogatta nekem. Nálam nagyobb darab emberek is.
A gondom a tanácsával csak az, hogy engem még anno világbajnok erőemelők tanítottak meg guggolni (jó helyre jártam, szerencsére), kicsit másként és a mai napig 40+ évesen is versenyeznek, több rekordot is tartanak.
Tőlük azt tanultam, hogy nem gond, ha kiemelés után nincs egyenesben a hátam felső része, mert arra kell rátenni a súlyt(a lapocka feletti izomtömegre és a hátsó deltára). Ezzel szemben itt ilyen szabvány "egyenes háttal székre ülés" guggolást csinál mindenki.
Youtube videókon ezt úgy hívják, hogy high-bar squat, nekem a low-bar squatet tanították meg.
Persze, nem érdekel, edzek ahogy én tuok, a high-bar squattől úgy fáj a gerincem, ha rápakolom a súlyt, de azért a fejemben ott motoszkál ez a dolog.
Egyébként 76kghoz 120kg a szériám és beleülök. Ha ez számít valamit.
Itt egy kép:
Itt úgy guggolnak, ahogy az első képen. Én úgy guggolok, ahogy a második képen.
Próbáltam az első kép szerint guggolni, de úgy fájt a gerincem, hogy kiemelni nem bírtam a súlyt. Csak ha mégis rosszul csinálom, akkor át kell szoknom az elsőre.
A medence és a bordakosár állása/szöge alapján meg lehet ítélni, hogy egyenes e a gerinc, egyenletes e a terhelés, nem az a lényeg, hogy high bar vagy low bar, hanem, hogy jó e közben a tartás, azt meg látatlanban nem fogjuk kitalálni.
Mindenesetre én mindig jobban megbíztam a kamera + tükör + amit én érzek, mint abban, amit bárki mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!