Miért mondják azt mostanában hogy pumpálni kell edzés közben, és nem nagy súllyal edzeni?
Egyre több helyen olvasom, hogy így meg úgy pumpál némelyik ember, és izmosodik.
Régen meg mindig azt írták nagy súly kell.
Most ez valami trendváltozás a testépítésben?
És minden teremben nemsokára pumpálni fognak inkább a többmázsás erőlködés helyett?
Vagy hogy lehet ezt elképzelni?
Ez ilyen pumped gabó féle broscience lehet, nem is tudom honnan származik.
Max kezdőnek éri meg egyébként, hogy kialakuljon az agy-izom kapcsolat, illetve néha egy egy edzést érdemes letolni így (1-2 havonta egyet minden izomcsoportra).
Izomnövekedés szempontjából a nagy súly a jobb, kontrolláltan nyilvánvalóan.
Akinek jó a genetikája, annak működik a pumpálás, egész sok ideig. Akinek viszont nem, az max fél-egy évig fog így fejlődni, utána megáll, stagnálni fog, és el fog menni a kedve az egésztől, vagy telebassza magát szteroiddal, és úgy edz tovább.
Érdemes leszögezni, hogy mikor a Weider fivérek népszerűsíteni kezdték a pumpálós edzésterveket, olyan sportolókkal tették, akik izomtömegük nagy részét nagy súlyos, alacsony ismétléses, sokszor teljes testes edzésekkel építették fel. Ezen a szinten a pumpálgatós edzéstervnek már tényleg van létjogosultsága, viszont EGY olyan testépítő sincs, aki az alaptömeget ezekkel építette volna fel... csak ezt ugye elfelejtik közölni, az átlagember meg csodálkozik, hogy nem működik neki. Schwarzenegger is pl a tömegének jelentős részét fiatalon építette. Olimpiai súlyemelő volt, de erőemelésben is jeleskedett. Elkövetett egy 110 kilós szakítást, és egy 300 kilós felhúzást, mielőtt bármiféle pumpálgatással próbálkozott volna. Elgondolkodtató, nem?
A testépítés nagy része üzlet. Amit a fősodrású média terjeszt, annak vajmi kevés köze van a valósághoz.
Versenyszintű testépítőktől ered, mivel náluk nem annyira bekorlátolt a szarkoplazmatikus hipertrófia, plusz náluk fontos lehet az izolálás, mert ők totálisan alkatrészre szedik magukat, hogy hülyén fogalmazzak: ha a hát alsó rostjait kell felhozni, megpróbál arra koncentrálni. Ha mell felső rostjainak belső részét, keres olyan gépet, ami arra hat jobban stb. Ez hobbiszinten hihetetlen lényegtelen, plusz naturálban úgysem reagál olyan jól a magas ismétlésre egy átlag genetikájú ember.
Ettől függetlenül szerintem van értelme: izomaktivációra, agy-izom kapcsolatra jó, egyesek szerint az inaknak is jó lehet, és lehet nőni vele azért, de mint mondtam ez eléggé bekorlátolt, érdemes ésszel alkalmazni (pl. jelenthet egy kis pluszt, ha már van egy alaptömege az embernek).
Megjegyzem a "nagyok" azért nem pinasúllyal pumpálnak, de ez szerintem meg végképp nem követendő. Tapasztalataim szerint a relatíve nagy súly és magas ismétlésszám kombó elég gyilkos tud lenni az ízületekre hosszú távon. Azért a testépítők más szinten vannak, ezt kéne észre venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!