Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Mi lehet az oka, mivel tudnám...

Mi lehet az oka, mivel tudnám a problémát orvosolni?

Figyelt kérdés

Régen versenyszerűen sportoltam, 7 év után ismét elkezdtem komolyabban sportolni 1,5 hónapja, viszont munka mellett. Napi 8 órát szoktam aludni - igaz, mostanság nem a legminőségibb az alvásom, mert néha korábban kelek fel a kelleténél, és alig bírok utána visszaaludni -, napi 9 órát dolgozom, munka után 120-135 percet veszek részt edzésen, bemelegítés, erősítés, gyakorlás, nyújtás, ez mind benne van.

A problémám a következő...

Amikor elkezdtem komolyabban sportolni ismét, a hétköznapokon iszonyat dekoncentrált voltam, fáradékony, néha másnap az edzések sokkal nehezebben mentek... Ajánlásra elkezdtem BCAA-t, béta alanint, és izotóniás italt fogyasztani. A testem hamarabb regenerálódik, viszont az álmosság, a dekoncentráltság,a folyamatos mentális fáradtság megmaradt, ami nagyon megnehezíti a hétköznapjaimat. Mit tudnék ez ellen tenni, esetleg erre milyen táplálékkiegészítőt, ételeket ajánlotok erre? Szerintem a minőségtelen alvás tehet erről a dologról, ugyanis hétvégén van, hogy nem tudok 7 óránál többet aludni, pedig érzem, hogy nagyon kéne, talán itt lehet a probléma, ettől lehetek fáradékony... Citromfű teát kipróbáltam, az elején könnyebben elaludtam, de nehezebben keltem tőle, és nem múlt el a folyamatos álmosság és dekoncentráltság. Most már egyáltalán nem használ semmit. Nagyon örülnék, ha napközben sokkal élénkebben működne az agyam. A vérképem rendben van, vashiányom nincsen.

2015. aug. 21. 12:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Étkezésed?
2015. aug. 21. 12:40
 2/11 A kérdező kommentje:
Reggel szinte mindig zabpelyhet eszem, 7végente szoktam tojásrántottát enni. Ebédre csirke, sertés, marha, nagyritkán vadhús (kb. évente 3-4x belefér) mellé szoktam enni kölest, vagy bulgurt, néha megengedek magamnak köretnek egy kis batátát, vagy csicsókát (sütőben sütve), mellé valamilyen salátát (káposzta, uborka, kukoricasaláta, ezek a leggyakoribbak), esetleg teszek mellé sült répát, sült céklát, vagy valamilyen párolt/sült zöldséget. Bedobok néha egy energia/proteinszeletet, este edzés után néha eszem egy kis sonkát, vagy füstölt tarját, de gyakori, hogy akkor márnem eszem semmit, mert már arra sincsen energiám. Szerintem túlpörgetem magam, elég komoly szellemi munkát végzek, utána meg az edzések iszonyat kemények. A helyzet meg az, hogy a sportolást nem szeretném abbahgayni, a későbbiekben ezen a területen szeretnék érvényesülni, mert azt szeretem igazán, dolgozni viszont kell, mert akkor nem tudnám finanszírozni a sportot :D Szóval az élethelyzetemen nem kívánok változtatni, az étkezésemen, tápkiegészítők terén meg nyitott vagyok arra, hogy akár radikálisan változtassak annak érdekében, hogy bírjam a tempót.
2015. aug. 21. 13:27
 3/11 anonim ***** válasza:

ha testépítésben gondolkodsz, akkor nem elég az alapanyagoknak "tisztának" lenniük, hanem szépen ki kell grammozni, hogy mikor miből mennyit a célodnak megfelelően...

+

értelmes multivitamin(nem aktivál meg ilyen szarok), c-vitamin, omega 3, és csak ha mindezek rendben vannak, akkor bcaa meg stb.

2015. aug. 21. 14:33
 4/11 A kérdező kommentje:

Nem testépítés, hanem küzdősport, és nagyon brutálisak az edzések, hál' Istennek! Mivel belefér az időbe, a techniaki jellegű gyakorlások mellett simán van időnk az erősítésekre. Vagy kemény kardiovaszkuláris terheléses gyakorlatok vannak (egy pl.: 12 meneten keresztül minden zsákra 10 max erősségű és gyorsaságú ütés, zsákról zsákra futni kell, ez egy kicsit gyilkos, de végig lehet csinálni), vagy a tartóizmokat erősítjük, de vannak olyan napok, amikor crossfit jellegű erősítéseket csinálunk egész edzésen. Elég leterhelő, hétvégente meg intervallum futásokat csinálok, és úszok. Szóval hét alkalommal edzek hetente, de ez a minimum, hogy megfelelő tempóban tudjon az állóképességem fejlődni. Majd kell 1,5 hét pihenőt tartanom, de az odébb van egy kicsit (1,5 hónap múlva jön el ennek az ideje). Emellett jogi munkát végzek egy nagyobb magyar cégnél, eléggé kell koncentrálni, ezért is idegesít néha, hogy "betompulok". A szénhidrát bevitelt azt tudom, hogy nem szabad csökkentenem, annak elég csúnya vége is lehet akár ilyen jellegű terhelésnél (még az elején egy testépítő javaslatára csökkentettem, mert akkor még pufibb voltam, a harmadik napon a kórházban is végeztem).

Az omega3-at még senki nem ajánlotta, de ahogy olvastam a kommented, fogtam is a fejem, hogy ez miért nem jutott eszembe... Alap! Azt is tudom, hogy a hatását nem egyből fogom érezni, minimum 3-4 hét múlva fogom csak, rendszeres fogyasztása folyamán.

Még annyi kérdésem lenne, hogy edzés előtti pörgetőt (Amok, RedWeiler, NitroX, stb.) szabad szednem ilyen életvitel mellett, vagy inkább felejtsem el? :D

2015. aug. 21. 14:58
 5/11 anonim ***** válasza:
Mindenki tudja, hogy a csirkemellben nincsen BCAA, ezért venni kell külön BCAA-t, aminek 1 grammja 1 gramm bármilyen fehérjével egyenértékű, csak szép dobozban van, és rajta van egy szép, kokszos ember.
2015. aug. 21. 15:00
 6/11 A kérdező kommentje:
Tudtommal a BCAA esszenciális aminosav, hamarabb regenerálódik tőle edzés után az izomzat, jobban bírja az edzést tőle az embert. Én BCAA nélkül valószínűleg a mindennapi terhelést nem is bírnám.
2015. aug. 21. 15:11
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha iszol, eszel és alszol eleget / megfelelő minőségűt, akkor semmi másra nincsen szükséged. Ha ebből a háromból hiányzik valami, akkor az kiváló és keresletet teremt a táplálékkiegészítő iparág termékeire...

Ha használsz bármiféle stimulánst (i.e.: koffein, szinefrin, mittudoménstb.), akkor szintén nem lesz esélye pihenni a központi idegrendszerednek. Tudom, mert én így edzettem túl magam, és az ilyen szarok elhagyása után szépen regenerálódtam és csökkent a kortizol (kaja, alvás változtatása nélkül, bár általában önmagában a stimulánsok használata nem elég a túledzettséghez).

Az edzés előtti cuccok tehát teljesen feleslegesek. Ami belefér, az mondjuk 1-2 kávé naponta.

A kaját illetően nem írtad, hogy miből gondolod, hogy eleget eszel, úgyhogy itt hagyom ezt a két linket:

[link]

[link]

Mindkettővel ki tudod számolni a kalória igényedet, majdnem azonos pontossággal, mint gépekkel meg fehér köpenyes marhákkal számoltatnád jó pénzért.

A külsőleg, tabletta formában bevitt vitaminokat illetően két elképzelés van:

- Működik ahogy kell

- Nem szívódik fel

Egyikre sincsen vita-döntő bizonyíték. Akár használsz sportolóknak készült magas dózisú vitamint, akár nem, a lényeg, hogy egyél mellette elég mennyiségű és többféle zöldséget. Ártani nem fog, max. pénzkidobás (mint a BCAA, lol). Hosszútávon az sem tesz jót, ha mindig ugyanazt a szénhidrát-fehérje-zsír forrást használod, de gondolom ezt tudod (innen a nép körében a "változatos étkezés" legendája, ami azt jelenti, hogy egyik nap egyik makrotápanyag nincs meg, a másik nap pedig a másik).

A legtöbb multivitamin - bizonyára helyhiány és nem keresleti vagy marketing érdekek miatt - nem tartalmaz elég kálciumot, magnéziumot és C vitamint (plusz ha valami extra hiányod van, azt se fogja tartalmazni, nyilván). Ezért kálcium-magnézium és C vitamint általában még venni kell a multi mellé, és ha nem eszel 2-3 naponta halat, akkor az omega3 kapszula vagy a folyékony lenmagolaj sem árthat.

D3 "vitamin" is elég fontos lenne, főleg ha nem vagy naponta legalább fél órát a napon fürdőruhában.

C vitaminból legalább 1000mg kellene (amíg jut 0.5 l víz 500mg C vitaminra, addig semmi bajod nem lesz tőle), bár esetedben a 2-2.5g sem lenne sok.

Hirtelen ennyi.

2015. aug. 21. 15:29
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha a BCAA-k esszenciális aminosavak és ilyen termékekből kell bevinni, akkor hogy maradtál eddig életben? :D
2015. aug. 21. 15:30
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket! A BCAA által az aminosav elvileg sokkal gyorsabban regenerálódnak az izomrostok, mintha sima fehérjét dobnál be, azért olyan sportolóknál, akik minimum annyit edzenek, mint én (vagy többet), nem árt, ha minél hamarabb regenerálódik, jobban lehet bírni egy felkészülési időszakot, vagy mondjuk egy edzőtábort.
2015. aug. 21. 15:58
 10/11 anonim ***** válasza:
nagyon beetetik a népet ezzel a bcaa-val, újabban ez a szuper kieg... én 16 évet judoztam, 10 éve kajakozomszabadidőmben, 5 éve foglalkozom testépítéssel nagyon amatőr szinten, de soha nem vettem még bcaa-t, valahogy azt a pénzt el tudom költeni inkább minőségi szénhidrát forrásokra, aminek 100* több köze van a regenerációhoz, mint még egy + fehérjeforrásnak a sok mellé.
2015. aug. 21. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!