Anyám diétázni akar? Válaszoltok pár kérdésre?
szoval tölem kért segitséget de mivel csak nagyon kicsit vagyok benne a témába ezért ide fordulok.
A kérdések pedig.
Anyám 50éves szóval neki kb hogykéne belőni a kaját? 1g feherje/ttkg és 3g ch/ttkg? én ennyire gondoltam
Zsirmentes tömgre kell számolni a kaját?
Edzeni nem igazán tud mert meló stb, de mondtam neki h melóba gyors séta meg kicsit pörgesse meg magát ez elég lenne? (8óra) takarít egyetemen.
És még annyi hogy ő a napi bevitelt ébredéstől lefekvésig számolja? mert délután 5kor kel aztan este 11meló reggel hazajon és alszik. szóval 5től másnap 11-délig kell belőni a kaját?
És még annyi hogy igy kevessebet kell mivel éjszaka van fel vagy ugyan ugy mint aki reggel kel és éjszaka alszik.
És a leg utolsó kérdés.
Mit egyen reggel és lefekvés előtt? ezt a 2őt nemtudom.
Köszönöm a válaszokat nem marad el a zöld kéz!
A zöld kéz engem nem érdekel, de szeretek segíteni, ha tudok.
Nos. Adhatnál kicsit több infót, pl. magasság, testsúly... De igazából a személyre szabott diéta, sőt életmódváltás a legjobb, nem tudom, mit szeret és mit hajlandó tenni. Engem pl. senki és semmi nem venne rá a szokásos szálkásító étrendre, lefogyok én teljesen máshogyan is, azzal meg csak az életkedvem menne el. Sokfélék vagyunk, nem is mindenkinél működik ugyanakkora szórzóval a szénhidrát, akár fogyásról, akár tömegnövelésről van szó.
Alapvetően zsírmentes testtömegre kell számolni a dolgokat, de sokan leegyszerűsítik testsúlyra. Ez nagy súlyfölösleg esetén nem szokott jó lenni, pl. a test nem igényel duplaannyi fehérjét, csak mert van egy csomó háj...
De zsírmentes testtömegre az az 1g fehérje a legtöbbünk szerint igencsak kevés lesz, fogyáskor pedig eleve kicsit magasabbra szokták tenni. Az én étrendem speciális, vigyáz a fehérjére s előnytelen a sok, de nekem is kell vagy 1,6 g/zsírmentes testsúlykg, mások inkább 2g fölé mennek valamivel. 3g fölé nem érdemes, egy ponton túl pedig igencsak megterhelő a testnek.
S persze ha zsírmentes testtömeget használsz, valószínűleg a szénhidrát is kevés lesz így, amennyiben viszonylag zsírszegény az étrend (ami nem kötelező, főleg egy normál ember esetében). Koplalni nem jó, fizikai munka mellett végképp. Az előbb körbenéztem a szálkásító diétáknál, nőknek olyan semmi kalóriát ajánlanak, hogy elhűlök, na azokra nem kell hallgatni.
S nem feltétlenül kell elbonyolítani a dolgokat egy egyszerű fogyásnál. Most méricskélni akartok folyton? Én számolok, mert az étrendemhez nem árt és kíváncsi is vagyok, de sokáig enélkül fogytam s már várom az időt, amikor felhagyok vele. Nem tudna javítani az étrendjén, cukros izéket elhagyni, ha eszik olyanokat, visszafogni a mennyiségeket, ha megy, s megnézné, mi történik?
Tökmindegy, hogyan számolja a napot, 24 óra az 24 óra.
Nem hiszem, hogy az éjszakázás számítana a kalóriaigénynél, illetve mit kavar be a testműködésében, de úgyis érzi, ha éhes, gyenge vagy nem bír enni. Nem szeretem az ilyen sterilen kiszámolt étrendeket, nem ismerünk minden fontos adatot, anyagcsere sebessége, mozgás kalóriaégetése, miegymás. Rugalmasan kell kezelni a dolgokat s változtatni, ha nem működik.
Az sem egészen mindegy, hogy MIT eszik pl. szénhidrátként, ugyebár... A gyors szénhidrát kevésbé szerencsés, sokan meg is éheznek tőle, de az egészségnek se jó, ha rengeteg ilyet tol az ember.
Reggel és lefekvés előtt nála ugyanaz, nem? Mi ebben a kettő? De azt sem tudhatom, hogy tud-e enni egyáltalán akkor. A párom 12 órásban éjszakázott, szinte soha nem evett este után, nem bírt. Igaz, felébredt délben enni. Az ember ilyenkor úgy csinálja, ahogy tudja és bírja. De hogy mit érdemes enni, azt én meg nem mondom, talán valaki más. Az én étrendem nem tesz különbséget a napszakok között és speciálisan is eszem. Tipikusan a szénhidrátot kevésbé ajánlják lefekvés előtt, mivel ez nála reggel van, amikor az inzulinszint gyengébb, ez újabb pont mellette... Kelleni tuti nem kell sok szénhidrát, valami fehérjét ajánlok zöldséggel, persze a zsírtól sem kell félni, nem kell csirkemell salátával meg ilyenek. De van, aki mindig eszik szénhidrátot, máshogyan el sem tudja képzelni az étkezéseit. Úgy is lehet fogyni. Nehéz ezt távolról.
Az extra mozgást nem kell erőltetni, ha nem megy, fizikai munkát végez, ha még emellett sétál vagy biciklizik, az azért már nem semmi. OK, hogy ideálisan edzenie kéne az egész testét, de a fogyás anélkül is mehet, főleg hogy nem ül egész nap.
Kimaradt az utolsó kérdésre a válasz.
Zöldséget elég sokat ehet, attól függ, milyet. Vannak olyan kalóriaszegények, amikből kb. bármennyit, de akadnak igencsak kalóriadúsak is (száraz hüvelyesek, krumpli). Ha számol/becsül kalóriát s makrotápanyagokat, akkor úgyis látja, ha sokat eszik belőlük. De alapvetően a jó kis térfogatos zöldségek sokat segítenek a jóllakásban.
Nincs előírva, hogy pl. rizsből vigye be a szénhidrátot s ne zöldségből, lehet választani, hogy milyen arányban teszi, én a zöldséget tartom jobbnak, változatosan, de aki sok szénhidrátot eszik, az tipikusan nemcsak zöldségből fedezi ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!