Az jó, ha egy edzés alkalmával egyaránt dolgozok magas illetve alacsony ismétlésekkel is?
Végeznék alacsony 4-6 ismétlést erőre, 10-12 ismétlést izomépítésre, illetve 20-30 ismétlést erőállóképességre.
Mindezt egy edzésen belül.
Így egyszerre megedzem az összes izomsejtet, a lassú és a gyors izomrostokat is.
Igen működhet.
De a biomechanikai ismereteid kicsit korlátozottak, had fejtsem ki neked.
Amikor 4-6 ismétléses sorozatokat csinálsz, akkor a súly kb az 1-ismétleses max 75-80%-a
Egy ilyen nehéz súlynál az összes létező izomrostod bekapcsolodik a munkába. Lassú és gyors egyaránt.
Mert úgy működik a szervezeten belül a "munkábahivás" hogy mindig minimálissal kezded (a lassúakkal) és ha ezzel a szervezet nem bírja a súlyt akkor behívja a gyorsakat IS. De ettől a lassuak ugyanugy maximális terhelést kapnak.
+10-12 ismétléses sorozatok jol jonnek még mert ezzel extra munkát végzel az izmaidra és még a súly se tul kicsi de a 20-30nak már kb semmi értelme. Max pszichológiai mert viszonylag jól bedurransz tole es azt jó látni.
20-30 ismétlés felesleges, max.kisebb izmoknál működhet pl.vádli de másnál nem. Egyébként nem feltétlenül jobb erőnövelésre a 4-6 ismétlés.
Én kipróbáltam hogy választok egy súlyt amivel 20 ismétlés éppen hogy megy, ezután nagyobbat amivel 15-7 megy szenvedve, ez után egy nagyot amibe megy 12-4 körül és nyomok bele 7-9et. Utolsónak marad u.ez a súly és annyit nyomok bele amennyi megy (min.12 kezdésnél) és ezután minden héten legalább 1-el többet kell nyomnom ebbe a súlyba. Ez még tartható naturálban és ettől nekem sokkal jobban nőtt az erőm és a megfelelő stimuláció is megvan. Amikor elérem a max.súlyba a 20-at akkor az lesz a legkisebb súly. Példa: fekvenyomás 40kg 20, 45kg 17, 50kg 7 aztán 12. Legrosszabb esetben ha hetente egyet emelsz így 8 hét alatt az 50kgba megy majd a 20 és a 17ed meg a 7,12-es súly nagyobb lesz. Ha belegondolsz ez elég komoly fejlődés 2 hónap alatt. Nekem teljesen bevált, alapgyakorlatoknál most is így edzek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!