Omega-3 vagy lenmagolaj a fontosabb?
Hali!
Tömegnövelek, étrend rendben van, multivitamint is szedek és nem tudom melyik lenne a fontosabb mellé? A lenmagolaj kapszula vagy az omega-3 kapszula? (Lenmagolajat csak kapszula formában tudom megenni...)
Előre is köszönöm a választ!
Az omega3 egy összefoglaló név, amibe több esszenciális zsírsav is beletartozik, pl. alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA).
A lenmagolaj kb. fele (50-55%-a) ALA, de a másik kettő nincs benne.
Az ALA-ból az emberi szervezet korlátozott mennyiségben képes előállítani az EPA-t és a DHA-t.
Ezenkívül a lenmagolaj számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, főleg az E-vitamin és béta-karotin tartalma jelentős.
A halolaj tartalmazza az EPA-t és DHA-t is.
Tehát ha csak egyet választhatsz, akkor inkább lenmagolaj, mert olcsóbb, de a legjobb az, ha mindkettő megy.
Jaa, és szokj hozzá az olaj ízéhez (hozzá lehet, nekem sem ízlett elsőre), mert ennél olcsóbban nem jutsz hozzá esszenciális zsírokhoz.
1. válaszoló, hú de profin és egyszerűen leírtad, nem is tudtam ezt, nyomtam is egy zöld kezet :)
Én is lenmagolajat szoktam venni, mert olcsóbb mintha kapszulába vennéd. De ezen túl halolajat is fogok venni :)
Köszi a választ!
Akkor napi egy kapszula omega-3 mellé, mennyi lenmagolajat vigyek be folyékonyan? Illetve hogyan? Vagy ezek nem olyan fontos kiegészítők?
"A lenmagolaj hasznosulása 5-10%,vagyis nagyjából semmi."
Valamit nagyon keversz!
A lenmagolaj ALA részéből kb. ilyen százalékban tudja a szervezet előállítani az EPA-t és kb. 2-5%-osan a DHA-t, amennyiben hiányt szenved belőle.
De a lenmagolaj ALA része akár közel 100%-osan is hasznosulhat, ha a szervezetnek szüksége van rá (az ALA is fontos esszenciális zsírsav).
A lenmagolajnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy 200 ml kb. 180 gramm és 570-600.- Ft-ba kerül.
Számoljunk 180 grammal és 600.- Ft-tal.
Számoljunk 50%-os ALA-tartalommal.
Tehát 180 gramm lenmagolajban van kb. 90 gramm ALA.
90 gramm ALA-ból a szervezet kb. 4,5-9 gramm EPA-t tud előállítani és kb. 1,8-4,5 gramm DHA-t.
1 gramm EPA így kb. 66-133.- Ft-ba kerül, 1 gramm DHA pedig kb. 133-333.- Ft-ba.
Ha megveszed a halolaj kapszulát, akkor kb. 30-40.- Ft-ba kerül 1 darab.
1 db halolaj kapszulában jellemzően kb. 200 mg EPA és 150 mg DHA van.
Így 1 gramm EPA kb. 150-200.- Ft-ra jön ki, míg a DHA kb. 200-266.- Ft-ra.
Tehát ha az ALA-t és az EPA-t nézzük, akkor a lenmagolaj mindig jobban megéri, míg a DHA esetén lehet olyan halolaj készítményt találni, amikor az jobban megéri, de a lenmagolaj sem rosszabb annyival, hogy ne lehetne gazdaságosan abból fedezni a DHA-t
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!