Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Omega-3 vagy lenmagolaj a...

Omega-3 vagy lenmagolaj a fontosabb?

Figyelt kérdés

Hali!

Tömegnövelek, étrend rendben van, multivitamint is szedek és nem tudom melyik lenne a fontosabb mellé? A lenmagolaj kapszula vagy az omega-3 kapszula? (Lenmagolajat csak kapszula formában tudom megenni...)

Előre is köszönöm a választ!

2014. szept. 2. 11:37
 1/7 anonim ***** válasza:
89%

Az omega3 egy összefoglaló név, amibe több esszenciális zsírsav is beletartozik, pl. alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA).

A lenmagolaj kb. fele (50-55%-a) ALA, de a másik kettő nincs benne.

Az ALA-ból az emberi szervezet korlátozott mennyiségben képes előállítani az EPA-t és a DHA-t.

Ezenkívül a lenmagolaj számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, főleg az E-vitamin és béta-karotin tartalma jelentős.

A halolaj tartalmazza az EPA-t és DHA-t is.

Tehát ha csak egyet választhatsz, akkor inkább lenmagolaj, mert olcsóbb, de a legjobb az, ha mindkettő megy.

Jaa, és szokj hozzá az olaj ízéhez (hozzá lehet, nekem sem ízlett elsőre), mert ennél olcsóbban nem jutsz hozzá esszenciális zsírokhoz.

2014. szept. 2. 12:00
 2/7 anonim ***** válasza:
82%

1. válaszoló, hú de profin és egyszerűen leírtad, nem is tudtam ezt, nyomtam is egy zöld kezet :)

Én is lenmagolajat szoktam venni, mert olcsóbb mintha kapszulába vennéd. De ezen túl halolajat is fogok venni :)

2014. szept. 2. 12:23
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Akkor napi egy kapszula omega-3 mellé, mennyi lenmagolajat vigyek be folyékonyan? Illetve hogyan? Vagy ezek nem olyan fontos kiegészítők?

2014. szept. 2. 17:59
 4/7 anonim ***** válasza:
A lenmagolaj hasznosulása 5-10%,vagyis nagyjából semmi.Ezért ipai mennyiségben kellene enni,hogy hasznot termeljen.Az omega 3 lényegesen jobb állati eredetű jobban hasznosuló.Ha a sciteces kiszerelést vesszük alapul és egy 80 kilós testsúlyt,akkor napi 3-4 szem kell belőle.
2014. szept. 2. 19:04
 5/7 Szintiszoli123 ***** válasza:
"A lenmagolaj hasznosulása 5-10%,vagyis nagyjából semmi" - ez mit jelent egészen pontosan? Üres kalória? Vagy még az sem, mert fel sem szívódik?
2014. szept. 2. 20:44
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"A lenmagolaj hasznosulása 5-10%,vagyis nagyjából semmi."

Valamit nagyon keversz!

A lenmagolaj ALA részéből kb. ilyen százalékban tudja a szervezet előállítani az EPA-t és kb. 2-5%-osan a DHA-t, amennyiben hiányt szenved belőle.

De a lenmagolaj ALA része akár közel 100%-osan is hasznosulhat, ha a szervezetnek szüksége van rá (az ALA is fontos esszenciális zsírsav).

2014. szept. 2. 22:08
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A lenmagolajnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy 200 ml kb. 180 gramm és 570-600.- Ft-ba kerül.

Számoljunk 180 grammal és 600.- Ft-tal.

Számoljunk 50%-os ALA-tartalommal.

Tehát 180 gramm lenmagolajban van kb. 90 gramm ALA.

90 gramm ALA-ból a szervezet kb. 4,5-9 gramm EPA-t tud előállítani és kb. 1,8-4,5 gramm DHA-t.

1 gramm EPA így kb. 66-133.- Ft-ba kerül, 1 gramm DHA pedig kb. 133-333.- Ft-ba.

Ha megveszed a halolaj kapszulát, akkor kb. 30-40.- Ft-ba kerül 1 darab.

1 db halolaj kapszulában jellemzően kb. 200 mg EPA és 150 mg DHA van.

Így 1 gramm EPA kb. 150-200.- Ft-ra jön ki, míg a DHA kb. 200-266.- Ft-ra.

Tehát ha az ALA-t és az EPA-t nézzük, akkor a lenmagolaj mindig jobban megéri, míg a DHA esetén lehet olyan halolaj készítményt találni, amikor az jobban megéri, de a lenmagolaj sem rosszabb annyival, hogy ne lehetne gazdaságosan abból fedezni a DHA-t

2014. szept. 3. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!