A tejsavófehérjébe mennyire károsak a különböző összetevők?
Nem magára a tejsavóra gondolok, hanem pl most is vettem egy Scitec 100% Whey-t és ilyenek vannak benne: xantán gumi,
immunglobulin, l-leucin, aceszulfám-k, szukralóz,
Dextrose,
ez kimaradt a felsorolásodból.
tap bela!
Annyira kíváncsi lennék rá hogy te mit szoktál enni, miből áll az egész napi tápanyag beviteled? Mert amióta ezen az oldalon vagyok, és látom a hozzászólásaidat, neked minden káros, és te mindenbe bele tudsz kötni. Ezt nem bántásként szántam, csak tényleg kíváncsi vagyok. Te csak vizet iszol mint a palánta?
Kösz, hogy valaki értette az iróniát..... ;-)
A kedves kérdező kérdezett egy fehérjéről, amiben felsorolta
xantán gumi,
immunglobulin,
l-leucin,
aceszulfám-k,
szukralóz,
Véleményem szerint xantán nélkül is létezik fehérje. Nem biztos, hogy erre az állagjavítóra szükség lenne.
Ennél a dizájner fehérjénél az összetevők listáját így adják meg:
Ultraszűrt tejsavófehérje koncentrátum, mely tartalmaz laktoglobulin, laktoferrin, laktalbumin és immunglobulin fehérje frakciókat; taurin, L-glutamin, ízfokozó (só), természetes és mesterséges aroma (narancs), dextróz, édesítőszerek (aceszulfám-K, szukralóz), sűrítőanyag (xantán gumi),.......
Véleményem, elvileg minden whey koncentrátum tartalmazza ezeket a fakciókat. Külön történet, ebbe ne menjünk bele...
Kérdező, a tejsavófehérje végül is feldolgozott élelmiszernek tekinthető, de ezt elég nehéz manapság elkerülni. Nézz rá kb. bármire, ugyanezeket fogod benne megtalálni. Tartósító, állományjavító, ízfokozó, csomósodás gátló, stb. (Azért elmondanám, hogy ezek között is van elég sok természetes anyag, csak ezen nevükön nevezve talán kicsit idegenebbnek hat, de ez alapján egyértelműen teljesen alaptalan tőlük félni. Alaptalan az aszkorbinsavnak hívott C vitamintól félni, alaptalan a kapszulás olajtól félni, míg a nagyon tuti bio boltban ugyanolyan tartalmú fiolát teljes nyugalommal megvenni.) És ez történt a felsorolásodnál is. Amiket említettél, annak egy része teljesen természetes anyag, csak mivel az efféle nevükön kívül nem nagyon van nekik másmilyen, így elkerülhetetlen, hogy egyesekben idegenkedést keltsenek. De ha most elmondanánk ezeknek az embereknek, köztük neked is, hogy benned is vannak bizony ilyen anyagok, sőt, élethez nélkülözhetetlenek is, ilyen nevekkel, mint például Alfa-ketoglutarát, vagy tiopurin-metiltranszferáz, akkor megijednétek tőle? Nem volna okos dolog.
És szerintem még mindig jobban jársz, ha egyébként alapanyag központú elvekre épül a teljes étrended és a tejsavófehérje kb. az egyetlen, ami feldolgozottnak tekinthető az ételeid közül, mint hogy fordítva legyen, amikor a feldolgozottak vannak túlsúlyban, ahogy ez az átlag polgárnál általában lenni szokott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!