Miért is van szükségünk ezesetben zöldségre?
Annyi zöldséget eszek, amennyi húst (egy nap 500-700g-ot).
Viszont most hogy jobban megnéztem a fagyasztott brokkolinak a zacskóját, csak 2g rost van benne/100g. A karfiolban 0,9.
De a zabpehelyben(10,2), a tk kenyérben(12), a tk tésztában (9), van.
Miért eszünk zöldséget, ha a többi gabonafélében sokkal több a rost?
Na ezt találtam még neked, bővebben leírva:
Alapvetően kétféle rost típust különböztetünk meg:
- Az emészthető rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban és hüvelyesekben találhatók, melyek a növényi sejtek és sejtfalak alkotóelemei. Ezek a vízben megduzzadnak. A legismertebbek ezek közül a pektin, nyák- és gumianyagok, valamint az útifűmaghéj. Az emészthető rost a felesleges vizet felveszi a belekből, így bővebb, lágyabb széklet képződik. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti a koleszterint, a zsírsavakat és az epesavakat, amelyek később a széklettel együtt eltávoznak. Éppen ezért hasznos a rostfogyasztás a vér koleszterinszintjének csökkentésére is. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában és megakadályozzák a székrekedést. Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulin-szükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből.
- Az emészthetetlen rostok megtalálhatók a gabonafélékben, az olajos magvakban és a hüvelyesekben. Elsősorban a vastagbél működését befolyásolják. Egyik legismertebb ilyen rost a lignin. Ezek a rostok is megkötik a vizet, de nem duzzadnak meg. Megemésztetlenül haladnak át a beleken, nem szívódnak fel és a szervezet enzimjei sem bontják le. A másik ismert ilyen rost a cellulóz, mely a bélmozgást fokozza, és elősegíti, hogy a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabban kiürüljenek a szervezetből.
Az oldhatatlan rostok jelentősen megnövelik a béltartalom térfogatát és lecsökkentik áthaladási idejét. A káros anyagok így gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Növelik a béltartalom mennyiségét. Az emészthetetlen rostban gazdag étrenddel elkerülhető a székrekedés, valamint az aranyér veszélye a bélműködés serkentésével.
Köszönöm a hasznos választ! :)
Még annyi kérdés felmerült bennem, hogy a táp.táblázaton van olyan is, hogy
szénhidrát - x
ebből rost - x
hogy érti azt hogy ebből?
tehát ha olyan rostról van szó, amit nem tudunk megemészteni, nem szívódik fel, akkor annyival kevesebb ch-t viszünk be, vagyis emelni kellene a szénhidrát bevitelt?
igen, szerintem is az emészthetetlent nem kellene számolni.
De lehet hogy az emészthetetlent nem is számolják a ch-ba.
Már régen foglalkoztat a rost dolog, de nem a zöldségevés, hanem a tápanyag felszívódás hatékonysága miatt.
A fentiekből nem következik az, hogy Ha ugyanennyi CH-t ennék, de nem ennék mellé zöldséget/gabonarostot, akkor jobban híznék, mert lassabban menne át rajtam a kaja és jobban/több felszívódna?
Zsírokra és fehérjékre ugyanez a kérdés. Romlik a rostoktól a felszívódás hatékonysága?
És itt van még egy részletkérdés: lehet-e zöldséggel egyáltalán kalóriát bevinni, ha azáltal, hogy gyorsítja a többi tápanyag áthaladását és lerövidíti a felszívódásra fordítható időt, legalább annyi kalóriát elvonok a szervezetemtől, mint amennyit beviszek. Plusz minél rostosabb a zöldség, annál nehezebben emészthető. Gondolom ezért létezik a negatív kalória foglama, ami ebből a szemszögből nem is tűnik annyira mítosznak.
Vagy csak rosszul értelmezem az egészet?
Na igen! Ott van még a #4. hozzászólás is és az azt megelőző kérdés.
Ezen már én is sokat filóztam:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5173914..
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5264253..
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5056111..
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__4843154..
Sajnos.
Milyen lenne, ha ki lehetne írni a mekdonáldszban, hogy bigmek szendvics zöldség nélkül 500 Kcal, zöldséggel 400 Kcal :)
A másik, meg hogy akkor mi van szerencsétlen zebrákkal, akik főleg füvet esznek nem gabonát. Azoknak nem negatív a zöldséges kalória csak nekünk? Ennyire más lenne az emésztőrendszerünk?
Nem várok választ, csak ötleteltem.
Az egyik fenti linkben asszem benne is van, hogy morRris úgy tudja, a gabonarostok (fitátok) rontják a felszívódást (nem tudni, milyen mértékben) a zöldségrostok viszont nem.
Az angol wiki pedig ellentétes hatást tulajdonít a vízoldékony és vízben nem oldódó rostoknak. Ott az egyikről azt írják, hogy lassítja a cucc áthaladását, a másikról, hogy gyorsítja. Ezért eddíg azt hittem, hogy a két hatás kb kiegyenlíti egymást, de most, hogy Te mást írtál, már nem tudom.
Erre sem várok választ, csak kiírom magamból a kétségeimet.
"Egyszerű halandók" számára persze ez mind tök mindegy. Ez kb. egyedül engem foglalkoztat, mert nekem nincs éhségérzetem, ezért számolom a kalóriákat és szeretném tudni, mennyire lövök mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!