Komolyan létezik vitamintúladagolás?
Itt egy cikk: [link]
Leír pár dolgot mint például:
"B-vitamin - túladagolása növeli a rák kockázatát
Ez az anyag vízben oldódik, szerepe van a kiegyensúlyozott anyagcserében, az idegrendszer egészségében, és bőrünk is szebb lehet tőle. Ajánlott napi mennyisége 2-20 mg."
Na most én venni szeretnék egy Mega daily one-t,ami tartalmaz:Vitamin B1:40 mg
Ez már a duplája,de mégse történt még senkivel semmi komoly,aki szedi,akkor mégis hogy van ez,teljesen összezavarodtam?
Vitamintúladagolás létezik, de esztelen mennyiségeket kéne beszedj belőle ahhoz, hogy reális esély mutatkozzon rá.
Egy középkategóriás Mega Daily One nagyon fontos, az összes életfunkcióhoz hozzájárul valamilyen módon, létfontosságú mikrotápanyag. Az a gondolat, hogy egy ilyen szolidabb, nem t úl erős készítmény bármilyen gondot okoz a benne lévő vitaminok miatt óriási baromság.
A cikk pedig egyszerűen undorító. Miért kell az emberi élet legalapvetőbb szükségleteit beállítani a mumus szerepébe, olyan elrettentő és mégis nevetséges címszavakat kiemelve, hogy
"D-vitamin - érelmeszesedés
E-vitamin - tüdőrák"
Nem kell komolyan venni a cikket, az általános napi ajánlások pedig általában egy átlagember számára is kevesek, Te pedig, mint sportoló nyugodtan megeheted ennek a kétszeresét(főleg vízben oldódó vitaminnál).
Kétféle vitamin van. Vízben és zsírban oldódó oldódó. A vízben oldódókból (B,C) ha többet szedsz, mint amennyit a szervezeted hasznosítani tud, akkor egyszerűen kipisilod. Ezért is van az, hogy a nagy dózisú B vitaminok látványosan színezik a vizeletet.
A zsírban oldódó vitaminok (A,D,E) viszont nem ürülnek a szervezetből, elraktározódnak, és éppen ezért a túladagolásuk valóban okozhat komoly gondokat, hosszabb távon. De ezekből nincs is akkora dózis a multivitaminokban.
Rendben,köszönöm a megnyugtatást.
Nem akartam elhinni ezt a cikket,de gondoltam jobb ha megkérdezlek titeket .
1. Olyan nincs, hogy "B-vitamin" (csak B1, B2, stb.). A cikk komolysága már itt megkérdőjelezhető.
2. A zsírban oldódók sem raktározódnak el a "végtelenségig", az is előbb-utóbb kiürül és mivel nagy a "raktározó kapacitás", ezért gyakorlatilag azokat sem lehet túladagolni (elvileg lehet, de ahhoz akkora mennyiség kéne, olyan hosszú időn keresztül, hogy anyagilag nem lehetne bírni).
Tehát tévhit, hogy a zsírban oldódókkal vigyázni kell, mert könnyen túladagolhatók, mintha nem lenne zsíranyagcsere.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!