A testépítés nagy bullshitjei?
Sokszor olvasom, hogy a szálkásítás és a tömegnövelés együtt nem megy !
Hallottam olyat is, hogy a kockás hashoz nem gyakorlatok hanem diéte kell.
Van ugye ez a 80-20as szabály ahol 80%-ot a diéta 20%ot az edzés tesz ki.
Az utolsó dolog pedig a fehérje, szénhidrát, zsír céltól függően adott testsúly/g bevitele.
A genetikának baromi fontos szerepe van és ezt szinte semmibe veszik.
Ezeket a témákat szeretném körbe járni.
1, Nem tudom, hogy a testépítők mit értenek konkrétan szálkásítás és tömegnövelés alatt de én mint hobbista testépítő nem akarok teljes szárazságot és szálkásítás egyszerűen a testemet akarom formásabbá és kevésbé zsíróssá változtatni.
Azok az emberek akik nem testépítést végeznek hanem egyéb sporttevékenységet pl: futás, úszás a legtöbbjük nem méri grammra a kajájukat sőt szerintem csak elenyésző az aki ezzel foglalkozik, mégis relatív jól néznek ki !
Ha edzem az izmom, egészségesen és normálisabban eszek, a gyúrás mellett még eljárok 40-50percet kocogni, boxolni, sokat tanulok (az agy "égeti" a legtöbb kalóriát) akkor úgy gondolom affelé a cél felé haladok amit elakarok érni.
2, Ha nem számít a felülés, hasprés és csupán a testzsír százalék számít akkor mért van az, hogy a 62 kilós haveromnak (182cm) alig látszanak a kockák a hasán ?
3, Ha én nem bírok sokat enni van sokat eszek de gyors az anyagcserém viszont magamra erőltetek egy napi adott gramm fehérje, szénhidrát, zsír mennyiséget akkor azzal szerintem többet ártok mint amit használok.
Van ismerősöm aki eszi rendesen a cuccokat még sem hízik. Van akinek meg fele annyi kaja is elég lenne és még így is hízik. Szóval ez az általánosítás, hogy ha valaki tömegel 2,5-3g fehérje, 4-5g szénhidrát kell butaság.
Az idioták nyugodtan megkövezhetnek és mondhatják, hogy nem értek hozzá (az elejére oda írtam, hogy hobbista vagyok szval ne is várják el, hogy értsek hozzá).
Hozzáteszem, hogy én megpróbálok egészségesen étkezni (a builder gasztroról).
Nézzétek meg Drugs Bunny-t! Volt idő amikor baromi jól nézett ki, igaz egy olyan test fenntartása szerintem túl sok idő-energia ráfordításba kerül. Többet kell vele foglalkozni mint amit ér.

Mindenek előtt: senkinek sem szoktam mondani, hogy ha neki nem jelent annyit ez az egész, akkor is mérjed ki a rizst grammpontosan. Az egészhez kell egyfajta elhivatottság. Én imádom a testépítés minden porcikáját: amikor a buszon kell előkapnom a csirkerizst; amikor suliszünetben bedobom a turmixot; amikor este 10-kor nekiállok néha főzőcskézni.
Ha valakinek ehhez nincsen türelme/energiája/pénze, akkor is lehet edzeni, mert nem időpocsékolás ez esetben sem.
De ha Neked ez így jó, akkor miért kell másokat a befektetett munkájuk miatt cseszegetni, amikor ddrake meg Tápi az előbb úgy magyarázták el az egészet levezetve az alapoktól hosszú oldalakon keresztül, mintha egy svábbogárnak kéne megtanítani az ábécét.
Persze, a genetika hatalmas különbségei miatt én is ismerek olyan srácot, aki lekváros kenyérrel meg Snickerssel is rohadt jó alapokkal rendelkezik. De mellette ott vagyok én, aki tényleg figyelek a kajára és szinte mindent ennek szentelek, mégis alig-alig fejlődöm, és még mindenki fél-viccesen megjegyzi(aminek következtében persze órákat zokogok az ágyban), hogy miért nem kezdek el konditerembe járni, olyan kis nyüzüge vagyok. Pedig már fejlődök ám, ne félj, de belegondolni is rossz, hogy előtte 1 évig edzettem parizeres zsömlével, szarva az egészbe, és kb. negyedennyi eredményem sem volt, mint most, az elmúlt fél évben. Tehát genetikafüggő. van, akinek csak így megy, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a befektetett energia megtérül, mert a jó genetikájú emberek ugyan az aszott tehén farkától is fejlődnek, de nagyságrendekkel jobban egy pontos étrendtől.
Szóval lehet étrend nélkül edzeni, de át kell látni a dolgokat, megfelelő háttér információ hiányában viszont nem beleokoskodni mindenbe.
Pl. most jutott el arra a szintre a bátyám, hogy már elég nagy pocakja van ahhoz, hogy le szeretné adni, de közben nincs megelégedve az izomzatával. Ilyenkor mit kell tenni hobbistaként? a, elfogadni az eddig összehozott külsőt, edzegetni tovább b, étrendet csinálni

Tudjátok, hogy mért nem fogadom be azt, hogy "nincs helyi zsírégetés"?
Mert apám 75 kilósan 42es karral rendelkezett, szilárd combokkal, széles vállakkal.
Ő bírkozott.
Nem tömegelt, nem szálkásított és legalább 100% hogy nem grammozott és azt evett amit tudott. Nem volt protein, meg izomtömegnövelő por, nem sztreodozott még is rohadt jól nézett ki!
Lehet az én fejembe van rosszul kialakítva de a tömegelés szó hallatán az jut eszembe, hogy egy normál alkatú srác behízik, felpuffadt, nagy lesz aztán meg lediétázik szálkásra.
Azt a verziót nem ismerik el, hogy valaki normál méreteket, definiáltabb izmokat szeretne testzsírvesztéssel.
Aztán amikor abbahagyta a sportot persze meghízott és nagy pocakja lett de ez már mindegy.
Szóval ezért kérdőjelezem meg ezeket az állításokat.
Csak, hogy tudd én is rendesen eszek: A builder gasztroról nézem a recepteket, max kínait eszek, ott a zabpehely, a protein és rendesen edzek.
Én a gondolataimat kérdő szándékkal írtam.
Tudom, hogy nem értek hozzá vagy csak kb. annyit amit a sárga kapszulától kaphat az ember meg ami itt rá ragad.
Tisztában vagyok az elmélettel csak ezek a grammozások nekem furák meg mondom amit tényleg nem értek, hogy a legtöbb ember aki intenzíven sportol valami és normális módon kajál. Szóval nem grammozik hanem úgy ránézésre eszi a kaját az is baromi jól tud kinézni.
Egyszerre lesz izmos és vékonyabb.
Nem hiszem el, hogy EZ AZ ALTERNATÍVA nincs a könyvtáratokba.
"Ha jól értem, neked most folyamatosan azon sír a szád, hogy komoly eredményhez komoly munka kell, komoly izomzathoz kemény edzés az olykor nem kívánt tömegnövelő étrend, elég alvás, bizonyos dolgokról lemondás, diétában főleg. Hát igen, sz4r ügy, általában a jó dolgokért dolgozni kell, nem jönnek maguktól. Ha ez így volna, sokkal több jól kinéző ember lenne, de ez nem csak erre igaz. Tenni kell azért, amit akarunk, semmi sincs ingyen, de azt hittem, ez 6-7 éves korukra tudatosul az emberekben, nem értem, minek kell neked magyarázni. Ha herótod van a testépítő módszerektől, akkor kövess mást, mert valóban nem csak egy út van, meglátod, hogy mennyit hozol ki belőle. Ha elégedett leszel az eredménnyel, akkor hurrá, ha nem, akkor akármennyire nem fűlik a fogad hozzá, változtatni kell a hozzáálláson, ennyi. De ne itt vergődj, mint egy kisgyerek, aki nem kapta meg az ajándékát, hogy brü-hű, én befektetés nélkül akarok sült galambot a számba, mert ez nonsense, hogy erre kéne bármit mondanunk, mégis itt írunk tengernyi kommentet. Igazából feleslegesen koptattuk a billentyűzetünket, mert kérdésed konkrétan megválaszolatlan nincs, új dolgot pedig nem mondasz, csak nyilvánvaló általánosságokat, a kérdésed indíttatása pedig inkább frusztráció, és azt várod, hogy könnyebbé tegyék az életed mások. Leírtuk, mi van, lehet mérlegelni és válogatni a módszerek közül."
Azt nem értem, hogy ha az ember valamit megkérdőjelez akkor nyilván komolytalan.
Én lerobbanok az edzések után és a legtöbb emberhez képest (nem a profi testépítőkhöz mert ők droidok) jól kajálok.
Csupán arról beszélek, hogy a fejlődést talán lehet másképp is.
Láttál már paleolit táplálkozás élő embert ?
Napi 2 max 3x esznek.
Szénhidrát nélkül. Jól néznek ki, izmosak ? Nem annyira mint egy testépítő de sokkal természetesebben néznek ki és jobban megmarad rajtuk az izom.
Szóval lehet ha nem napi 6-7x bombázná magát tele az ember tömegnövelő étrenddel hanem mondjuk csak 4-5x enne és kevesebb ch-t használna akkor is fejlődne.
A másik ezt nem írtam:
Mi a rákért kell ilyen sok ch ?!
Tudom ők a leggyorsabb fejlődésre mennek de ha kevés ch-t viszek be mondjuk ilyen minimális szintet és közben rendesen eszem a fehérjét akkor mi a túróért esek össze ?
Most olvastam egy könyvet, hogy a CH baromi egészségtelen és csak iszonyat keveset kell belőle enni.
Mond már el légyszi, hogy miből veszed azt, hogy én nem tőrödök a testépítésssel ?
LEhet, hogy csinálom rendesen pusztán megkérdőjelezek dolgokat, logikákat.
Tudom egy átlag ember mint én nem kérdőjelezhet meg akkora istenségeket mint Drugs Bunny de elég csak ránézni.. A profik meg rommá cuccolják magukat.
A Montez az egyetlen aki állítólag natural és jól néz ki.
De ő már 28 éve edz...

Utoljára írok szerintem, mert egyrészt nem olvasod el rendesen, amit írunk, másrészt inkoherens, össze vissza csapongó gondolatmenetű kommenteket írsz, gondolom ahogy eszedbe jut, úgy. Ennél pedig ez tűzcsappal is következetesebb volna vitatkozni.
Leírtam, hogy a kettő közötti skálán levő bármelyik alternatíva létezik, leírtam, hogy nem kell "grammozni" sem. És az ember majd meglátja, hogy mennyire lesz eredményes, és amennyiben nem az, akkor jobban rá kell állnia a dologra, és elkezdenie grammokat számolgatni stb. Szóval létezik alternatíva, és valakinek bejön, valakinek nem. Ezen mit nem tudsz megérteni? Vagy ugye a másik lehetőség, el sem olvastad...
"Tudjátok, hogy mért nem fogadom be azt, hogy "nincs helyi zsírégetés"?
Mert apám 75 kilósan 42es karral rendelkezett, szilárd combokkal, széles vállakkal.
Ő bírkozott.
Nem tömegelt, nem szálkásított és legalább 100% hogy nem grammozott és azt evett amit tudott. Nem volt protein, meg izomtömegnövelő por, nem sztreodozott még is rohadt jól nézett ki! " na ez aztán az összefüggő szöveg. Izomtömegnövelő por...egy mondatban a szteroiddal, meg midnen. Olvasd már át, és mondd már meg, hogy hol itt az ok-okozat, vagy ezzel mit akartál bizonyítani. Helyi zsírégetés továbbra sincs, nem tudom, mivel akarod az ellenkezőjét bizonyítani, de ezzel, amit leírtál, tuti nem, mert kanyarban sincs hozzá semmi köze. (Ha mégis megtaláltad, jelentsd, mert Nobel esélyes vagy.) Persze, hogy lehet a megadott sémákon kívül mást is követni, és azzal jól kinézni. Nézd meg a régi erősembereket, pl. Eugene Sandow-t. Nem időzített, nem számolgatott, csak edzett keményen, és az ételek minőségére figyelt. Manapság is vannak, még pro testépítők között is néhányan, akik napi 2-3-szor esznek, nem is pont annyit, amennyi elő van írva, és jól néznek ki.
"Mi a rákért kell ilyen sok ch ?!" hogy legyen miből energiád, azért...És úgy ambolck amiért jó a ch, azért. De ha már ezen is fel vagy háborodva, akkor állj át full ketóra, az is egy lehetőség, senki sem akadályoz meg benne. "Tudom ők a leggyorsabb fejlődésre mennek de ha kevés ch-t viszek be mondjuk ilyen minimális szintet és közben rendesen eszem a fehérjét akkor mi a túróért esek össze ?" akkor esel össze, ha az energiamérleged és/vagy nitrogénmérleges alacsonyabb. Vihetsz te be csak fehérjéből és zsírból is energiát és kellő fehérjét, ha akarsz. A CH baromi egészségtelenségéről pedig annyit, hogy ez egy elmélet, ha egy másik könyben mást látsz leírva, akkor melyiket hiszed el? A gyors CH szerintem is rossz, viszont a ch lebontására és energiává konvertálására szerintem nem volna egy jól és nagy kapacitáson működő enzimrendszerünk, ha nem kéne ennünk. Mellesleg azért nem olyan idegen anyag az, hogy úgy tekintsünk rá, mintha valaki mondjuk azt találta volna ki, hogy igyunk alkoholt elsődleges energiaforrásként. Ja és gondolom vágod a biokémia, táplálkozásélettan ezen részét, tudod, a makrotápanyagok fajtáit, szerepét, és útvonalukat az emberi szervezetben, ha már ilyen vehemenciával vitatkozol róluk, hogy így kezded a kérdést, hogy "mi a rákért". Jesszusom, növelj tömeget zsírral, ha akarsz, elméletben lehetséges, de azért nem a semmiért fogyasztanak általában ch-t a sportolók, és nem teljesen zsírral fedezik az energiaszükségletet, de gondolom ezt úgyis tudod, hogy miért így van, így fölöslegesen el sem magyarázom.
"A Montez az egyetlen aki állítólag natural és jól néz ki." sok embert láthattál eddig...
Nem azt mondom, hogy nem veszed komolyan, hanem azt, hogy az írásodból a következő érződik (amit amúgy fent is leírtam): nem tetszik a rendszer, és ezért őrült tempóban vitatkozol, miközben, érezhetően és saját bevallásod szerint nem értesz annyira a témához, hogy ilyen magasságokban magyarázzuk neked (de persze azért a vérmérséklet közben megvan). Mondd már el, így hogy képzelted mégis ezt a magasabb szintű vitát?
Én például nagyon szeretnék néha súlytalanságban lebegve közlekedni a lakhelyemen belül, csak hát a fránya gravitáció megakadályoz benne. Mégsem kezdem el emlegetni a Newton kúvaannyát, meg a többi fizikusét, akik leírták a gravitációt, és legkevésbé sem megyek oda az átlagos fizika tudásommal, ami legutoljára gimnáziumban gyarapodott (és még valamennyit a továbbtanulásom során, minimális formában, mert csak részben van köze a területemhez) fizikus nagy elmékhez ilyen kérdéseket feltenni, ilyesmi hangnemben, hogy "Mondd már meg, ha elrúgom magam a földtől, akkor mi a rákért esem le?" és várnám, hogy ők az enyémnél sokkal fentebbi tudást igénylő szintet elmagyarázzák, miközben folyton oltanám őket, hogy ezt nem akarom befogadni, meg hogy nem értek ugyan hozzá de azért nem értek velük egyet, és jól átitatnám az egészet a zabosságommal, amiért továbbra sem tudok lebegni.
Átérzed a szitut? Szóval vagy edukáld magad a témából, vagy vegyél vissza, a gőzt meg ereszd ki, olvasd el, amit már leírtunk, és ne kérdezz rá megint, mert kib4szottul utálom magam ismételni. Most is leírtam neked ezt a cs3szett hosszú kommentet, de ha egy kicsit őszintébb lennél, talán a válasz helyére egyszerűen bevágnád ezt
http://www.youtube.com/watch?v=5GgflscOmW8
Nem lepne meg, megmagyarázná a kommentjeidet, nekünk pedig végre zöld utat adnál, hogy mehetünk, mivel tisztává válna, hogy csak az időnket pocsékoljuk.
Megmondom őszintén, hogy most kicsit kiakadtam.
Csinálom a builderes kajákat és a legtöbbje szar, nem finom és az még hagyján de komolyan valami édesre vágyok!!!
Olyan mint ha éheznék.
Most a csirkegolyókat készítettem el, körettel ettem de szar.
Lehet az a baj, hogy a testépítők gyorsan akarnak izmosodni.
Apám 10en akárhányévig bírkozott és így tudta elérni a 42es szálkás kart 75kilóval. MERT SPORTOLT !
Kajálni meg azt evett amit talált zsíróskenyér szalonnával.
Tojás turmix és kész.
Ok genetika.. Én mondjuk már inkább úgy látom, hogy kell egy SPORT (a gyúrás meg max kiegészítésre kell). A sporttol ha hosszú ideig csinálom simán leszek szálkás izmos.. Nőhet a karom a mellméret meg stb..
Unokaöcsém focizik, vastag izmos a lába miközben hulla sovány és egész nap csokit eszik.

Mi a halálért gyúrsz, ha utálod az ezzel járó macerákat? Ha nem jó a genetikád, akkor semmilyen sporttal nem lesz jó tested megfelelő étrend nélkül, ha meg szerencsés vagy, akkor akár kondi mellett is el tudsz érni valami jobb formát sz.r kajával. De ez a nyavalygás komolyan mondom nevetséges.
Vagy hagyd abba, és kezdj el valami "sportot" (nem mintha ez nem lenne az), vagy folytasd ezt, szard le a kajálást, de akkor meg ne nyafizz, ha szarul fogsz kinézni. Elárulom, hogyha rendesen edzel, akkor a testkompozíciódra a testépítés fejti ki a legpozitívabb hatást, mivel PONT ERRE TALÁLTÁK KI!

1.A tömegnövelés és a szálkásítás között be lehet lőni egy olyan étrendet,amivel elérheted a célod.
"Szóval ez az általánosítás, hogy ha valaki tömegel 2,5-3g fehérje, 4-5g szénhidrát kell butaság."
Igen,a gyakorlat azt mutatja,hogy ez inkább csak irányadónak felel meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!