Fehérjék biológiai értéke?
a marhahús fehérjéjének biológiai értéke 80. szval ha eszek 100g marhahúst(21g fehérje), akkor ennek csak a 80%-a, 16,8g fehérje hasznosul?
ez csak egy példa volt azt is kérdezhettem volna h 100g búzában(10g növényi fehérje, 50-es biológiai értékkel) csak 5g fehérje van ami hasznosul? )
tudom hogy a növényit nem számoljuk, de ha igaz a fenti, akkor az 5g is valami például ami a marhából lemarad.
nem,ezt nem így kell érteni,ez nem %os érték.
a bv Biological Value, azt mondja meg hogy mennyi nitrogén hasznosul a szervezetben 100gramm fehérjétől,minél több annál nagyobba nitrogén vissza tartás ami hatással van a növekedési faktorra.
lényegében minél nagyobb ez a szám annál jobb de nem azt jelenti hogy 100grammból 80 hasznosul.
értem. de akkor a növényi fehérjét miért nem kell számolni? ha az alacsony nitrogénnek nincs köze a hasznosuláshoz, miért nem hasznosul ugyanúgy a növényi fehérje?
+1 a testépítésben melyik a "legelfogadhatóbb" növényi fehérje, amit lehet számolni? már ha van ilyen. én az olajos-csonthéjas magvakon, babon, borsón, tofun gondolkodtam...
de akkor a növényi fehérjét miért nem kell számolni?
már hogy ne kéne de most a szilárd kajában lévő fehérjét ne keverjük a tápkieges növényi izolátumokhoz.
nem ugyan az ha simán szóját eszel vagy szója protein izolátumot.
tudomásom szerint a borsó a növényi fehérjék közül a legjobb.
én a szilárd kajás növényi fehérjére értettem, akkor rendben, azt továbbra sem számolom.
mi a különbség a szója és a szója izolátum hasznosulása között? utóbbit bele lehet számolni a napi fehérjebevitelbe?
Az, hogy a növényi fehérjéknek alacsony a biológiai értéke, azt jelenti, hogy nem olyan arányban tartalmazzák az aminosavakat, mint amilyenre a szervezetünknek a saját összetétele alapján szüksége volna. Olyan ez,mintha autógyártó lennél, és pakkban kapnád az alkatrészeket. Egyértelmű, hogy megadott arányokra volna szükséged. Tehát egy tökéletes pakk állna durván egy motorból, egy karosszériából, négy kerékből stb., tehát pont összerakható volna belőle az az autó. Ilyen egy teljes értékű fehérje. Ha viszont neked olyan pakkokat szállítanának, hogy mondjuk mindegyikben volna egy kasztni, egy motor és csak egyetlen kerék, akkor egyértelműen négyszer annyi pakkra volna szükséged, hogy össze tudj belőle rakni egy autót, mert csak négyszer annyiban van összesen annyi alkatrész (esetünkben kerék), amiből egy teljes autó kijönne.
Remélem így érthető, tudom, hogy iszonyatosan ledurvítottam az autógyártást egyébként..
konkrétan a biológiai érték egyénenként változó, leginkább vércsoport szerint, de anyagcsere és genetika szerint is.
Fogalmam sincs miért kell így leírni fehérjetipusra külön, oda lehet írni zárójelbe, hogy egyénenként változhat, nem pont olyan mint a bevizsgált alanynak.
0-ás vércsoportuak (mint pl én)a marhát és tojást sokkal jobban generálják mint bármelyik tejtermket vagy csirkét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!