Jó ez a hátedzés?

Ha nem tudsz felhúzni, akkor a hiperhajlítás megteszi, de a felhúzás egy hatásosabb gyakorlat. Az is rendben van, hogy T-rudas evezéssel kezdesz, majd lehúzással fojtatod.
Bár fordítva sokkal jobb lenne, mert a már megedzett törzsed rögtön nyújtaná egy lehúzó gyakorlat. Tarkóra nem szabad lehúzni, mert tönkreteheted vele a válladat, én a helyedben mindig mellkasra húznék le. Ha elég erős vagy, akkor nem is kellene csigán lehúznod, hanem húzódzkodni kellene.
Ezt követi két evező mozdulat, amivel viszont már nem értek egyet, mert így egy lehúzó gyakorlatra jut három evező gyakorlat, ami szerintem aránytalanságot eredményezhet. Bár látom itt már kevesebb a sorozatszám, és ezt sem nagyon értem. Mi értelme egy gyakorlatból két sorozatnak, szerintem a miminum a három.
Egy áthúzó, letoló gyakorlat sem lenne felesleges, hogy a fűrészizmaid is kapjanak elég stimulációt. Akkor viszont a többinél is vissza kell venni a sorozatszámot.
Tehát én a helyedben így csinálnám;
4 sorozat: Felhúzás
3 sorozat: Húzódzkodás*
3 sorozat: T-rudas evezés
3 sorozat: Szűk húzódzkodás*
3 sorozat: Kábeles evezés
3 sorozat: Csigán letolás nyújtott karral
* Nyilván ha nem tudsz húzódzkodni, akkor marad a csigán lehúzás mellkashoz széles illetve szűk fogással.
Egyébként van még egy alapgyakorlat; a döntött törzsű evezés rúddal. Ez elég hasonló a T-rudas evezéshez, de én azért váltogatnám a kettőt.

Igen, csak sokaknak nem a plusz terhelés megoldása jelenti a problémát, hanem az, hogy a saját testsúlyukkal sem képesek húzódzkodni.
Van olyan, aki egyetlenegy szabályos húzódzkodást sem tud csinálni. Neki nyilván ésszerű megoldás az, hogy csigán fokozatosan megerősödik, aztán ha már bír csinálni néhányat, akkor tér át a húzódzkodásra. Akkor is még úgy, hogy mondjuk harmincat akar csinálni, de nem tud 3x10-et még, ezért a harmincat annyi sorozatból csinálja, amennyiből tudja. Például 8+7+5+4+3+3.

Szerintem nem sok, mert a széles hátizmot igazából csak 12 sorozattal edzed.
Ez amolyan 12+4+3!
A felhúzás 4 sorozata a törzsre megy, a széles hátizom nincs annyira nagyon igénybe véve.
A csigás letolás nyújtott karral meg kifejezetten fűrészizom erősítésére szolgáló gyakorlat, a széles hátizmot ez sem veszi annyira nagyon igénybe.
Persze tudom én, hogy dolgozik azért az is.
A hát meg különben is hatalmas izomcsoport. A comb után a második legnagyobb.
Úgyhogy én azt gondolom, hogy a fentebb leírt edzés (egy haladónál) nem vezet túledzéshez, és optimális mértékben terheli a széles hátizmot.
De ha sokallod, akkor azt is megteheted, hogy lesz egy A és B hátnapod. Az A napon egy lehúzó és két evező gyakorlattal, a B napon pedig fordítva. És akkor hetente váltogatod!
Például így;
A hátedzés nap;
3 sorozat: Csigán lehúzás mellkashoz széles fogással
3 sorozat: Döntött törzsű evezés rúddal
3 sorozat: Csigán lehúzás mellkashoz szűk fogással
B hátedzés nap;
3 sorozat: T-rudas evezés
3 sorozat: Csigán lehúzás mellkashoz széles fogással
3 sorozat: Kábeles evezés

Szerintem evezésnél az a lényeg, hogy legyen egy jó nagy súllyal végezhető szabadsúlyos gyakorlat, mint amilyen a döntött törzsű evezés rúddal vagy a t-rudas evezés.
Ha csak egy evezőgyakorlat szerepel az edzéstervedben, akkor az az egy feltétlen ilyen legyen.
Ha akarsz csinálni még egy evezést az már mindegy, hogy micsoda; lehet kábeles, fűrészelés, lehet gépen is, mindegy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!