Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Vörös és fehér izomrostok,...

Vörös és fehér izomrostok, ektomorf-endomorf?

Figyelt kérdés

Hogy is van ez? A minap ezen gondolkoztam. Olvastam már mindkét "csoportosításról", de nem tudom, hogy mennyire van közük egymáshoz.

Ugye a 3 alaptestalkatot nem kell bemutatnom, ismerjük őket, nem pazarlom erre a szót.

Talán kevésbé ismert a vörös- és fehérizomrostok aránya egyénenként. A vörös izomrostok hosszú, kevésbé intenzív munkára ideálisak. A fehérek a rövid, intenzív megterhelésre specializálódtak.

Két emberen állítólag nagyon eltérhet e két típusnak az aránya, akár 90-10-ben is.

Azt írja, hogy a hosszútávfutóknak pl. vörösből van több.. máshol azt írják, hogy a hosszútávfutók mind ektomorfok..

A kérdés végülis az, hogy az ektomorf testalkat csak a kis mennyiségű izomzattal rendelkező testet jelenti?

Mert például én igencsak vékonyka vagyok, de ami izom van rajtam, az tipikusan rövidtávfutós. A kis vézna bicepszem is szép kerek, és jó "hupnis".

A kérdés máshogy: lehetséges, hogy én egy ektomorf vagyok, de több fehér izomrosttal? Van ilyen?

2013. okt. 17. 17:39
 1/3 anonim ***** válasza:
Az hogy ektomorf vagy azt jelenti, hogy keskeny a csípőd, nem vagy hízékony, de az izomrostok típusa már edzésfüggő is.
2013. okt. 17. 17:53
 2/3 anonim ***** válasza:

Van. A hosszútávfutók adaptálódtak ahhoz a teljesítményhez. Az, hogy a hosszútávfutók közül mind ektomorfok.. Ezt kétlem. Az egy dolog, hogy nagyon véznák, de ettől még nem lesz valaki ektomorf.

Te azért nem bírod a hosszútávú terhelést, mert az izmaid alaphelyzetben nem erre "szakosodnak". Ha minden nap futva mennél az iskolába, dolgozni, mindenhova.. Akkor egy idő után áttevődne a vörös-fehér izomrost arány, ektomorf, endo-,mezo- testalkattól függetlenül.

2013. okt. 17. 18:09
 3/3 anonim ***** válasza:

Ez az arány egyébként is adott az izmok esetében.

Variábilis, de általában adott.

2013. okt. 17. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!