Ha valaki annyi kalóriának megfelelő zsírt eszik mint amennyi szénhidrátot kéne, akkor zsírból fog fogyni?
Mert hogy akkor a szervezete rááll arra, hogy azt használja energiaforrásként?
De miért, ezt nagyon nem értem.
pl. szálkásításnál valaki a szénhidrát csökkentése mellett ajánlja a zsír MEGNÖVELÉSÉT. Miért, mire jó ez?
Nem, ettől még nem fogsz le, ha kalória pluszban vagy. Ez a feltétele. Vagyis a kalória deficit a feltétele, hogy egyértelmű legyen.
A zsír növelését is max a kalória mínusz megtartásáig ajánlja "valaki", mivel mint írtam pluszban nem adsz le zsírt.
Tegyük fel, hogy valakinek 1000 kcal az alapanyagcseréje (tudom hogy ilyen nincs, de ezzel egyszerűbb számolni).
Megeszik 100g fehérjét (400kcal), megeszik 100g ch-t(400 kcal) a maradékot pedig beviszi zsírból, olajból (200 kcal, kb 22 gramm).
Akkor magyarán mindegy hogy a fehérje mellett 600 kalóriát mind zsírból vagy mind szénhidrátból viszi be? (tudom hogy nem lehet teljesen lenullázni egyik makrotápanyagot sem, de érteni a lényeget, nem? :))
olyan szempontból mindegy, hogy ha kalória egyensúlyban vagy, akkor nincs zsírleadás kevés ch-val sem. Tömegeléskor annyiban jobb a több zsír kevés ch, hogy az alacsonyabb inzulinszint miatt kevésbé lesz zsírraktározás, de túl nagy kalória plusznál az is lesz mindenképpen.
Szálkásításkor pedig a túl alacsony ch nagymértékű energiavesztést okoz, mivel súlyzós edzéskor gyorsan kell kalóriát égetni, így ha üresek a glikogénraktárak, akkor inkább izmot bont a szervezet, minthogy a zsírhoz nyúlna.
ó, így már világos :D tényleg, az inzulin termelés...
és szálkásításkor a zsír nem tud a glikogénraktárba menni, de akkor az miért nem nyújt energiát?
teszem azt, edzés előtt valaki megeszik 300kcal értékű szénhidrátot, ami (üres glikraktár esetében) az kiürült g.raktárba megy és edzés végéig onnan veszi az energiát.
de ha valaki szintén 300kcal energiát visz be csak zsírból, az az energia nem tud hasznosulni, mert súlyzós edzés közben kizárólag a glikogénraktárban lévő energia az energia. szóval utóbbi esetében történik az izomveszteség és a zsírraktározódás? (mert a bevitt energia ha nem kerül felhasználásra, mit tud csinálni, hát zsír formájában elraktározódik.)
(nem tudom, jól fogtam-e fel a dolgokat, kérlek javítsd ki :P)
Ha a fentiek igazak, sok külföldi oldalon miért vannak olyan testépítők, akik alacsony szénhidráton vannak és nagyon sok zsírt fogyasztanak? (pl mogyoróvajas proteinsütik, biztos láttál már ilyen receptet angolul :))
Koxal nem vesztesz izmot kevés ch-val sem.
Zsírból nem tudsz gyorsan energiához jutni magas pulzusú edzéskor, mert oxigénadósságod van és a zsírégetéshez oxigén kell.
Akkor a testépítők(hobbi szintűek) közel 90%-a mind kokszol? :O
Itthon miért nem hódít ez a magas zsírtartalmú testépítés?
Azért nem lehet gyorsan energiához jutni, mert lassabb a felszívódás igaz?
Bocs, hogy ennyi hülyeséget összekérdezek, de te olyan türelmes vagy és rendesen el tudod magyarázni a dolgokat :)
Sajnos a hobbigyúrósok nagy százaléka is koxol.
Türelmes vagyok :), de az előbb is írtam, hogy a kevés oxigén miatt nem tudsz zsírt égetni (azaz zsírból gyorsan energiához jutni). Súlyzós edzéskor 130 felett van a pulzus, így nincs elég oxigéned a zsírégetéshez, tehát ha nincs elég glikogén, akkor a szervezetnek könnyebb izmot bontani, mint a zsírt felhasználni.
Értem.
Köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!