13 éves múltam, lehet kondiznom? (Bővebben lent)
Sziasztok! Nemrég múltam 13 éves, és szeretnék gyúrni menni(a karomra erősödni). Sok helyen olvastam hogy 14 éves kortól lehet, de sokan azt hogy nincs megkötve. 168cm vagyok. FIÚ!!
Kérlek válaszoljatok!! :)
Előre kijelentebb, hogy 20 leszek, csak, hogy ne papázanak le. Ennek ellenére, teljesen ellenzem, még jó pár évig. Egy fejlődő szervezet vagy, még eztán kezdesz el serdülni. A konditermet ellenzem, nem pedig a kondit. Magyarul, tizen éveseknél az lenne a normális a meglátásom szerint ha sportol valamit és az mellett kiegészítésként súlyzós edzéseket is végez.
A legfontosabb, hogy fejben nem vagy még elég érett. Az a kijelentésed, hogy karra szeretnél erősödni, mindent elárul.
Elkezdesz, edzeni aminek hónapok múlva meg is látszik már az eredménye, szép izmos karok. A lányok nem csodálni fognak, hanem szakadni a nevetéstől, mert gyönyörű látvány
egy edzetlen testen. Ami másrészt alak deformációt is okoz, főleg, hogy növésben vagy. Elégé csúnya lenne, hogy felnőtt korod előtt már ferde izmaid lennék és nyomorékként kellene le élned az egész életedet.
Minden izomra edzeni kell arányosan, lábra is, mert az a szép és nem egy félre sikerült Hulk.
Én támogatom, hogy edzeni akarsz ami jó dolog, de még fiatal vagy ehhez. Ezért azt tanácsolom, hogy otthon. Otthon is nagyon jól és keményen lehet edzeni és kezdésnek tökéletes. Majd meglátod. Max egy kicsit be kell ruházni, de olcsóbb mint egy havi bérlet és értelmesebb is. például vegyetek húzódzkodó rudat és kézi súlyzókat. Kézi súlyzókkal az összes izmodat megtudod edzeni a felső tested és azok a súlyok bőven de bőven még sok is.
Konditerem bőven rá ér, csak annyival másabb, hogy több lehetőség van, kényelmesebb és pl ugyanazokat a gyakorlatokat gépen végzed és nem súllyal.
Én 15 éves korig nem javaslom a súlyzós edzést, mert az ízületeket gyorsan tönkre lehet vágni ebben a korban a súlyzós terheléssel. Saját testsúlyos edzés kell még 1-2 évig, pl. a fegyencedzés mehetne. Meg tudod szerezni könyvben is, vagy le lehet tölteni netről.
Fekvőtámasz, lábemelés, guggolás, fekvőtámasz kézállásban, tolódzkodás, húzódzkodás, hídtartások gyakorlatai vannak benne egészen alapszintről kezdve. Elég nagy relatív erőt ad és állóképességet.
Mindenre kell edzeni, nem csak karra, így lesz harmonikusan kidolgozott formád.
Ja, és én pedig egy 26 éve súlyzós edzést végző ember vagyok, de csak azért írom, hogy lásd, nem vagyok a súlyzós edzés ellensége, sőt! De 13 évesen még ne menjen!
szintén,
15-16éves korodban ráérsz még ezzel foglalkozni,addig ott a saját testsúlyos edzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!