Magasabb testzsírszázalékkal erősebb lehet ember, mint szálkásan? Vagy az erőemelők, erősemberek miért zsírosak általában?
Inkább az mondható el, hogy minél nagyobb a tömeged és a testsúlyod, annál nagyobb munkasúlyokat tudsz megmozgatni. Erőemelőknél ezért nem éri meg alacsony testzsíron, alacsony testsúlyon megmaradni, mert célszerű minél nagyobb és nagyobb súlykategóriába fellépni, hiszen potenciálisan annál nagyobb maxokat tudsz hozni, márpedig egy erőemelő mindig az egyre nagyobb és nagyobb maxokra törekszik, ilyen a mentalitása. Nincs olyan erőemelő, aki úgy áll a sporthoz, hogy na jó, ebben a súlykategóriában kimaxoltam a naturál határaimat, akkor itt megállunk. Francokat, elkezdesz tömegelni, és rámész az újabb és nagyobb PR-okra.
Nekem anno csak az rátett 15 kilót a fekvenyomásomra, hogy feltömegeletem magamra tíz kilót. Volt egy ügyfelem, akinek 20 kiló pluszt hozott a guggolására az, hogy hízott tizenöt kilót. Persze önmagában hiába hízol be, nem leszel erős, ahhoz kell ám a hatékony edzés és a hozzátartozó izomzat is. Meg persze ez is csak egy általánosság, hiszen ott van például Panagiotis Tarinidis, aki 65-70 kilósan 290 kilóval deadliftel naturálon, viszont ő nyilván egy genetikai csoda, nem véletlenül 1. a súlykategóriájában a világranglistán, nyilván nem sok 65-70 kilós sráccal fogsz találkozni a konditeremben, aki ekkora munkasúlynak csak a közelébe tudna menni, hiszen ekkora munkasúlyokat 100 kiló fölötti profi versenyzők szoktak húzni.
Szálkásítani érdemes így?
Főként erőemelő céljaim vannak és erősödtem is a tömegeléssel, de zavar már, hogy 20-25%-os testzsírom van.
Gyengülnék, ha leszálkásítanék?
Én nagyon szimpatizálok azokkal az erősportolókkal, akik egyszerre erősek ès szálkásak pl Mariusz Pudzianowski, Kirk Karwoski stb.
De egy fekvenyomó ismerősöm szerint naturálban nem lehetsz egyszerre erős és szálkás. Ha lefogysz, elmegy az erő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!