Magas ismétlésszámnál mi ég, a zsír vagy az izom?
Sok év után azt tapasztaltam ki, hogy nekem a 25 ismétlés a legoptimálisabb, ebben a tartományban érzem a legnagyobb égő érzést és fájdalmat.
Viszont a hátterét ennek nem tudom, hogy ilyenkor mi történik.
Az égő érzés azért van, mert ekkor égeti el a testem az adott helyen lévő zsírt, vagy pedig nem a zsír ég, hanem az izom, mivel túlerőltetem?
"Sok év után azt tapasztaltam ki, hogy nekem a 25 ismétlés a legoptimálisabb"
Ez pompás! Elértél a következő szintre!
"Viszont a hátterét ennek nem tudom"
Minek a hátterét?
"Az égő érzés azért van, mert ekkor égeti el a testem az adott helyen lévő zsírt, vagy pedig nem a zsír ég, hanem az izom, mivel túlerőltetem?"
Miért csupán ezeket a lehetőségeket veszed figyelembe? Gondolkodj el azon, hogy esetleg más oka van annak, hogy égőnek érzed ezt.
Jesszus.
A zsír akkor hasznosul energiaként, ha a szervezeted elég oxigénhez jut mozgás közben. Hosszú, lassú futás, kerékpározás, úszás. Fontos, hogy kell kb. 20 perc, mire a szervezet feléli a könnyen elérhető cukrokat és ha van zsír, és van oxigén, akkor abból kezd el dolgozni.
Amit a karodban érzel, az valószínűleg az izmokban kialakuló anaerob körülmények közt termelődő tejsav. Főleg, ha ez nem megy át 1-2 napos izomlázba, akkor valóban a felhalmozódó tejsavra gyanakodhatsz. A többnapos izomláz már az izmok mikrosérülése miatt érződik.
Az anaerob körülmény azt jelenti, hogy a szervezeted (vagy csak lokálisan a megdolgozott izmok) nem kapnak elegendő oxigént, ekkor keletkezik tejsav, ami már az edzés alatt a májban és az éppen "nem használt", tartalékokkal rendelkező izmokban bontódik, ezt az intenzitást a teljesítmény romlása nélkül elég sokáig, fél órát meghaladóan, edzetten akár egy órán át is fent tudod tartani. Tehát már zihálsz, de a teljesítmény fennmarad, ez a steady state, ami tejsav termelődik, az nagyjából lebontódik, közben ebből is energiát nyersz. Fontos, hogy messze nem olyan hatékonyan, mintha aeroban zsírból tudnád fedezni.
Amikor a szervezetedben a terhelés intenzitásával nem tud lépést tartani az energiatermelés, akkor a köztes termékként termelődő tejsav halmozódik fel, ez okozza a szúrást, csípést az izmokban (na, nem az oldaladban, azt most ne keverjük ide!).
Ekkor tehát tudhatod, hogy már nem a zsírt égeted hatékonyan. Természetesen az sem áll le, de a folyamatok itt már nem a zsírégetést szolgálják hatékonyan. Ebben hamarosan el fogsz fáradni, a szervezeted túllendül a steady state-en, egy idő után akarattal sem tudod fenntartani a mozgásod intenzitását, elfáradsz, leállsz. Természetesen lehet az edzésednek ez a célja, de ha a kérdésedből jól értem, akkor te inkább a zsírtól szabadulnál.
A korai kifáradásoddal viszont épp a hatékony zsírégetéstől veszed el a lehetőséget, mert aznap rövidre zárod az edzésedet.
A jó hír, hogy nem is az izmot égeted el (főleg, ha utána a regenerációt segíted megfelelő mennyiségű fehérjével - ami lehet tojás, hús is, nem csak por). De ha a zsír ellen mész, akkor nem a tejsav lesz a barátod.
Komolyan mondom gyerekek, itt napról napra hülyébb kérdéseket írnak ki. Szerintem páran ezzel versenyeznek, hogy kinek a kérdése nagyobb baromság.
Ha esetleg van némi komolyság a kérdésben: Intenzitásról, mint edzés tényezőről, hallottál már kérdező? Azaz milyen közel vagy az 1RM-hez? Szerinted 25 ismétléssel, milyen közel vagy hozzá? Mint Makó Jeruzsálemhez. Pontosan ennyit is ér a 25 ismétlésed.
Működik, csak a háttért nem értem.
A 25 ismétlés nekem pont jó, ha szerinted ez nem megfelelő akkor nem értesz hozzá, nézd meg pl Tom Platz-ot, 20 ismétlésekkel guggolt
De miért? Miért égeti az izmot?
Addig értem, hogy dolgozom és akkor ott felhalmozódik, de ez miért éget?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!