Mit jelent pontosan a rpm1 és a bukás?
Tegyük fel, hogy egy súlyba belenyomok biztosan 13 ismétlést, és azt tudom hogy megcsinálom, de nagyon nehezen. Akkor úgy vagyok vele, hogy ha megpróbálom a kövit, a 14 dik ismétlést, az vagy sikerül, vagy nem.
Talán kinyomom 70-80% ig, majd ha nem segít senki, akkor a 14 dik ismétlésnél a rúd "leeseik" a mellkasomra, vagy ez lesz az utolsó, amit kitudok nyomi, nagyon de nagyon nehezen. Akkor ha 13 ismétlést végzek, az bukásig való edzés, vagy sem? Vagy ha megpróbálom a 14 diket és az vagy "rámesik", vagy nagy nagyon nehezen kinyomom, és az a bukás?
Szokás mondani, (azaz sokszor írták itt), hogy bukásig ne edzen az ember. Akkor a fenti példánál a 13dik ismétlésig még mehet gyakran is?
Azért nem 2 órányi videóanyagra gondoltam, hanem 3-4 tőmondatos válaszra.
Ennyi erővel az összes kérdés alá berakhatunk 50 linket, hogy ha ezeket átnézed választ kapsz a kérdésedre, jó esetben persze.
az nem rpm, hanem rpe Rate of Percieved Exertion
észlelt fáradtság mértéke
ez egy 1-től 10ig terjedő skálán mozog, a rpe1 azt jelenti hogy még 9ismétlést tudtál volna végezni az adott súlyal, a rpe 10 pedig a bukást jelenti, azaz már egyetlen ismétlést se tudtál volna kipréselni.
a bukás az amikor már nem tudsz több ismétlést végezni.
kezdőként ezt elég nehéz belőni, pl egy fekvenyomásnál vagy guggolásnál, és ha túl tolod előfordulhat hogy rajtad marad a súly, vagy nem tudsz felálni, ezért javasolt erőkeretben végezni ezeket a gyakorlatokat ha meg akarod tudni milyen is a bukás.
ami egyébbként javasolt, mert ha nem tudod mi az a bukás, soha nem fogod tudni belőni egy adott sorozat nehézségét az rpe skálán, aztán egy idő után már nem fogsz fejlődni az rpe 5-6-os sorozatokkal.
Utolsó! Én nem vagyok kezdő és nagyjából tudom, hogy mi a maxom! Sokat edzettem és kitapasztaltam így kb ra, vagy pontosan.
De azt nem tudom, hogyha megtudok csinálni 13 ismétlést, de a 14 iket nem tudom megcsinálni, de félig azért igen, akkor az számít bukásnak, ha megpróbálom a 14 ik ismérlést fekpadon és félig kinyomom de "rámesik"?
Tehát ha a 14ik közben "rámesik", akkor az is bukás, ha megállok a 13 végén, vagy csak az, ha a 14ik rámesik fekpadon?
Mért kell feltételezned, hogy kezdő vagyok, már ha azt feltételezted.
hát mivel nem vagy tisztában ilyen alap fogalmakkal, ebből következtettem arra hogy kezdő vagy.
ha megállsz a 13 ismétlésnél akkor az bukás igen, mivel többet nem tudsz csinálni azért esik rád a súly.
mi nem világos ezen?
"hát mivel nem vagy tisztában ilyen alap fogalmakkal, ebből következtettem arra hogy kezdő vagy.
ha megállsz a 13 ismétlésnél akkor az bukás igen, mivel többet nem tudsz csinálni azért esik rád a súly.
mi nem világos ezen?"
Nekem ez világos, csak sajnos neked nem világos, amit én írok. Én is tudom, hogy akkor 13 a max ismétlésszámom, csak akkor nem jött át neked amire gondoltam.
Arra gondoltam, hogy én akkor abba a súlyba még tudnék nyomni valamennyit, ugye a 14ik ismétlés 50-80% át még ki tudom nyomni. Tehát nem jutottam el teljesen a bukásomig, mert a teljes bukás (a végső túlterhelés) az az lenne, ha rámesne. Ha 13 végigcsinálom de el se kezdem a 14 et, akkor technikailag megbukok (de hülyén hangzik) de nem terhelem magam annyira, mintha rámesne a 14ik.
Ezt a kérdést azért tettem fel, hogy mi számít túl nagy megterhelésnek. Mert ha én elmegyek 13 ig és el se kezdem a 14 et, az technikailag bukás, de gyakorlatilag nem mentem el a maxomig.
Szóval a kérdés lényege, hogy mi számít túl nagy megterhelésnek. Egyébként sokan edzőtással edzenek és tényleges totális bukásig is elmehetnek, mert akkor meg ott a segítő ember is.
Nem tudom, hogy mennyi technikai vagy totális bukás fér bele az edzésbe, hogy ne legyen túl sok, mert néha elmegyek addig, hogy el se kezdem a következő ismétlést, amibe belebuknék (szerintem), vagy ha kinyomnám, az lenne az utolsó, vagy nagyon max még1, de talán +1 nem férne bele.
Illetve azt sem tudom, hogy mennyire különböző ez a 2 dolog, hogy technikai bukás, vagy "rámesik a rúd". Tehát ha nem esik rám a rúd, de a kövi ismétlésnél már talán rámesne, akkor az sokkal kisebb megterhelésnmek számít végső soron?
A kérdés a totális bukás vs technikai bukás, ha így tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!