Oldalemelést kell csinálni vagy elég a fej fölé
nyomás?
2023. febr. 16. 19:51
Semmi nem kell, nincsenek kötelező gyakorlatok. Nyilván az oldalsó delta megedzésére az oldalemelésnél vagy Y-emelésnél nem nagyon van jobb választás, a fej fölé nyomás pedig egy kiváló összetett gyakorlat, ami funkcionális, erőfejlesztő, plusz hatékonyan edzi az elülső vállat, a tricepszet, a trapéz felső rostjait is, de kötelezőnek egyik sem kötelező. Egyébként meg pont valamelyik nap osztott meg egy tanulmányt a Páldi Gabi (ha jól emlékszem), ami azt bizonyította, hogy pusztán az oldalemelés mozgásmintájával tulajdonképpen a váll egészét meg lehet edzeni abszolút kielégítően, szóval anatómiai szempontból az az érdekes, hogy ha a delta hipetrófiája a cél, akkor az oldalemelés "kötelezőbb", mint a fej fölé nyomás, de ennyire kár túlgondolni.
2023. febr. 16. 19:58
3/13 A kérdező kommentje:
Nyomásnál kap az oldalsó váll is?
Nekem főleg erőemelő céljaim vannak, így nem tidom, hogy mennyire szükséges
Erőemelés szempontjából a kiegészítő gyakorlatoknak igazából pont teljesen egyén- és célfüggő, hogy mennyi hasznuk van. Én soha az életemben nem végeztem fej fölé nyomást (maximum anno kezdőként), mégis dobogóra tudtam állni a fekvenyomásommal. A Powerbuilderes én úgy tudom, hogy régen alap volt a fej fölé nyomás, most pedig már úgy tudom, hogy ők sem erőltetik minden lifternél. Az oldalemelés szintén egy olyan kiegészítő, ami lehet funkcionális erőemelés szempontjából, de minden bizonnyal nem ezen fog múlni se a nyomásod, se a húzásod, a guggid meg aztán pláne nem.
Mi a célod ezekkel a gyakorlatokkal? Miért végeznéd őket?
2023. febr. 16. 20:12
Valamennyi terhelést kap az oldalsó delta a fejfölé nyomásnál. De az oldalemelés sokkal jobban terheli. Ha nem tetszik az oldalemelés szélesebb fogású állig húzással tudod helyettesíteni, de más alternatíva nem igazán van.
2023. febr. 16. 21:11
Semmi nem kell, nincsenek kötelező gyakorlatok.
hát végül is igaz, edzeni se kell :D
de ha már edzünk, bár kötelező gyakorlatok nincsenek, viszont kötelező mozgásminták vannak.
ilyen az oldalemelés mozdulata is.
legalábbis testépítés esetén.
erőemelőként viszont szerintem elhagyható az oldalemelés ha valamiért nem szereted.
2023. febr. 16. 21:54
Sztem alap gyakorlat vallnal. Nekem az eroemelo haverjaim is csinaljak
2023. febr. 16. 22:21
Magas emelvényekre felugrást művelsz, mint a Westside Barbell erőemelői?
2023. febr. 16. 22:49
9/13 A kérdező kommentje:
Nem az, hogy nem szeretem, hanem akkor csinálnék helyette mást, ami specifikusabb. Pl. oldalemelés helyett menne +1 gyakorlat tricepszre vagy hátra
Nem kell.Jelenleg nem csinalok oldalemelést kb 3 hónapja,csak döntött törzzsel mert szétb..ta a vallamat.A fejföle nyomás megy csak több sorozattal és olyan borzaszto hatrányt nem érzek hogy nem csinalom.A rotatoroknak viszont kifejezetten jot tett,hogy nem erőltettem az oldalemelést mostanság.Mar nem olyan xar a vallam,csak lassan jön helyre sajnos mert csak odab..neki az ember imitt amott.
2023. febr. 17. 13:55
További kérdések: