Heti 6 edzés naturálban?
Azt tervezem, hogy heti 4 edzésről (upper/lower felosztásról) átállok heti 6 edzésre (push/pull/leg felosztásra).
Már edzek egy ideje, tehát nem vagyok kezdő, de haladó sem.
Az lenne a kérdésem, hogy heti 6 edzés nem lesz sok, ha naturál vagyok és most éppen szálkásítok?
Semmi jelentősége, hogy hányszor edzel, mert a heti össz volumen fog számítani.
Azaz, edzhetsz te heti 6x is, de ha ugyanannyi lesz a heti össz volumen, mint 4 edzéssel, akkor ugyanott leszel.
Az edzés nem úgy működik, hogy minél többször edzel, annál jobban fogsz fejlődni..
Én naturálban heti 5x edzek, de tisztában vagyok vele, hogy akár heti 3 edzéssel is tudnám ugyanazt az eredményt hozni, mint most heti 5 edzéssel, viszont nagyon szeretek edzeni és a terem a második otthonom, emiatt edzek ennyiszer.
A lényeg, hogy találd meg a számodra megfelelő felosztást és
heti 2x eddz meg egy izomcsoportot minimum (most jöhetnek a bro splites emberek leszólni, de többfajta tanulmány van erre, hogy naturálban minimum 2x optimális megedzeni egy izomcsoportot 1 héten.), és ennyi a titok.
Naturálban a heti 6 edzés nekem sok. Próbáltam, nemrég álltam át vissza 5 edzésre.
A baj az, hogy nagyon nehéz beprogramozni úgy a heti 6 edzést, hogy abból ne legyen túledzés a végén. Velem is ez volt, körülbelül 2 hónapig bírtam csinálni, utána pedig fokozatosan csökkent az edzés iránti kedv.
Persze, ez nem azt jelenti, hogy Te ne tudnád jól összehozni, de az esetek 99%-ban naturálban feleslegesen sok heti 6x edzeni és megvan annak a veszélye, hogy nem fogsz tudni regenerálódni.
Márpedig ebben a sportban a regeneráció legalább annyira fontos, mint maga az edzés. (Sőt..)
Összességében azt mondanám, hogy, ha a mostani edzés felosztással tudsz fejlődni, akkor ne változtass. Ez egy arany szabály. Ami működik, abba nem rontunk bele.
Ha pedig azt látod, hogy nem tudsz fejlődni, akkor pedig nálad van a hiba. Heti 4 edzéssel is rettentő jó fizikumot lehet összehozni, ez nem ezen múlik..
Nekem az a jelentősége, hogy heti 6 edzésnél 3 napra szét van szedve: push/pull/leg és ez van megismételve.
Míg heti 4 edzésnél 2 napra van szétszedve: upper/lower és ez van megismételve.
Eddig upper/lowernél 5-6 gyakorlatot csináltam egy edzésen, tehát minden izomcsoportra 1 gyakorlat ment 3-4 sorozattal. Így tartott egy edzés 1,5 óráig.
Viszont heti 6 edzésnél már szét tudom szedni 3 felé, tehát ezzel tudnék csinálni 2 gyakorlatot is egy izomcsoportra és így több lenne az összvolumen, mert így 3-4 helyett 6-7 sorozat menne egy edzésen egy izomra.
Ami egy hét alatt upper/lower esetében 6-8 sorozat ment átlagosan, míg így most 12-14 sorozat menne egy izomcsoportra
De akkor hogy tudnám elérni az a heti volument amit ajánlanak?
Sok helyen olvastam, hogy heti 12, illetve 12+ sorozat ajánlott egy izomcsoportra.
Nekem 4 napos upper/lower edzéssel combfeszítőn kívül max. 8 sorozat és mindenre 1 gyakorlat ment egy héten egy izomra és így is 1,5 órás edzéseket toltam. Hogy lehet akkor megoldani a heti 12 meg afölötti sorozatszámot, illetve 2-3 gyakorlatot izomcsoportonként, úgy hogy ne legyek 2-3 órákat a teremben?
Pont azt irtuk.
Nem!Ne legyen több az összvolumen, hanem legyen rövidebb az edzésed.Ez a lényege!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!