Nönek kezdöként tippeket szeretnék(?)
150 cm, 50 kilós nö vagyok, szeretnék elkezdeni edzeni, de nincs lehetöségem terembe járni.
Otthon tudok valamit kezdeni, kézi súlyzókat tudok használni (max. 10 kilósak), de a célom inkább egy átlagos izomzak fejlesztése lenne, nem kifejezetten erös felépítés.
Amiben segítségre lenne szükségem, ha heti három alkalommal (hétfö-szerda-péntek) tudnék elég idöt ráfordítani, akkor egy-egy napra milyen izomcsoportokat célszerü együtt igénybe venni, milyen párosítások jók egy-egy napra. (A közbeesö napokon cardiot tervezek, ott nincsenek igazán problémák egyelöre)
Nagyon megköszönném, ha valaki tényleg konkrétan ezt meg tudná írni, a neten nem sikerült választ kapnom erre a kérdésre, melyik napokon melyik izmokat érdemes erösíteni és milyen sorrendben, ha ez számít. (Lehet, hogy nem jól kerestem, de nem ezt szeretném megvitatni.)
Elöre is köszönöm, ha segít valaki.
- Kézi súlyzóval kb. mindent meg lehet rendesen edzeni, bár 10 kiló a nagyobb izmokhoz (láb, hát, mell) kezdőnek is kevés. Plusz súlyokra benevezhetsz ha nincs pénzügyi akadálya (akár rúdra is, vagy egy fekvenyomó padra, használtan olcsóbb).
- Tök mindegy, mi a cél, edzeni és normálisan enni ugyanúgy kell, ha nem akarsz csigatempóban haladni. Ha túl erősnek vagy izmosnak érzed magad, akkor visszaveszel, de pár évig ez nem lesz gond.
- Heti 3x teljes testes 2-3 hónapig, aztán osztott.
: Teljes testes :
Egykezes fekvenyomás
Tricepsz állva
Fűrészelés v. Húzódzkodás
Bicepsz állva
Oldalemelés
Guggolás (súllyal kézben)
Kitörés (súllyal kézben)
Álló vádli (súllyal kézben)
Plank
Mindegyikből 3x annyit csinálj, amennyi megy, de: ha nagyjából 3x12-nél jóval több megy (20+), akkor növelhető a súly, ha 3x8-nál kevesebb (0-6), akkor csökkentendő. A láb és a fekvenyomás nyugodtan mehet egyből 10 kilóval, a többi 1-3 körül lesz jó neked sztem.
Osztott is sokféle van, mell-tricepsz-első váll-oldalsó váll, hát-bicepsz-hátsó váll-oldalsó váll, láb-has egy szokásos párosítás például (push pull leg-nek hívják).
A gyakorlatokat a youtube-ról le tudod nézni, hogy kell csinálni.
Köszi a tippeket, egyelöre a 10 kilós súlyzót megemelni sem birom, a 2-2 kilós rész az, amivel bármit is tudok kezdeni. Szóval a 10 kiló még távolni cél csak.
1-es: szerintem az osztott megoldás az, amivel egyáltalán érdemes egyelöre kezdeni, ha nem akarok egy hét alatt "belehalni", mert ha mozdulni sem biros az izomláztól, akkor nem sokáig fog menni. (Tudom, izomáz lesz, de nem mindegy, hogy menyire illetve hogy pár helyen, vagy mindenhol)
2-es: a saját súlyos edzésröl hol találok olyan infót, amit nulla ismerettel és nulla izomzattal is tudok hasznosítani?
Köszi, akkor megpróbálom, remélhetöleg jutok valamire.
Nem tudom, ki pontozta le a válaszokat, de jobban tenné, ha máshol élné ki magát, itt abszolút nincs semmi szükség ilyenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!