Mennyi a maximális fejlődés naturálban, mikor tudod azt hogy nem fejlődsz tovább? És olyankor mi a teendő?
Miben? Izomban? Súlyban? Egyébként meg ez full egyénre szabott. Most erre hogy lehet válaszolni? Mindenkinek máshol húzódik a naturál maximum izomzatban/erőben.
Én a helyedben ezen nem agyalnék. Tökéletes az edzésterved? Minden edzésblokk optimálisan van programozva és tartva? A progresszív túlterhelés elvének minden ízében megfelel? Tökéletes az étrended? Kalóriára, makrotápanyagra, mikrotápanyagra pontosan kiszámolt? A legjobb minőségű élelmiszereket fogyasztod? Sosem kajálsz félre? Tökéletes a regenerációd? Napi 8-10 óra alvás megvan mindig? Soha nem kelsz fel egyszer sem éjszaka? Minden nap nyújtasz, mobilizálsz, hengerezel, gyógytornázol?
Hány kérdésre volt az a válasz, hogy NEM? Látod, mennyi mindenre lehet odafigyelni! És még fel sem soroltam az összes létező faktort. Majd ha ezek minden tökéletesítve vannak, és az összes kérdésre IGEN a válasz, de nem fejlődsz, akkor stresszelj a naturál maximum miatt. Addig ne. Valójában pont ezért nincs is naturál maximum, hiszen sosem tökéletes minden. Erre maximumra törekedni lehet. Érdemes, ugyanis a folyamatos törekvés a fejlődés kulcsa.
Naturálba egy igazán jó forma 4-5 év. Az előző válaszoló túloz, ez nem így van h ha te már elértél évek alatt egy jó formát és mondjuk 7 óra alvásról át állsz 9-re, meg elkezded számolni a mikrokat vagy elkezdesz gyógytornázni akkor majd hirtelen jön egy nagy ugrás a fejlődésben. kb. semmi érdemi változás nem fog történni, plane naturálba. Meg egy naturál hobbistának nem is érdemes ilyen megszállottan csinálni, egész nap ezen agyalni, edzes, kaja, mikro, makro, úristen most csak 6 órát aludtam mi lesz…
Manapság rengeteg fiatal koxol pár hónapos edzés múlttal, úgy h naturálba se tudtak tartani egy normális étrendet meg nulla alapizomzatuk van, még a gyakorlatokat se tudják helyesen végezni. Ezek koxal is csak egy fos formát tudnak elérni ami úgy ahogy van elszáll a kúra után. Ha te már 4-5 éve csinálod és úgy látod nem fejlődsz nem erősödsz pedig jó az étrend, keményen edzel stb akkor vagy elfogadod h innentől a szintentartás a cél vagy jöhetnek a szurik.
"Ha te már 4-5 éve csinálod és úgy látod nem fejlődsz nem erősödsz pedig jó az étrend, keményen edzel stb akkor vagy elfogadod h innentől a szintentartás a cél vagy jöhetnek a szurik."
Na nehogy már. Ez a 4-5 év honnan jön? Miből számoltad ki? Melyik szakirodalom támasztja ezt alá? Ha te 4-5 év kondizás után ki is maxoltad magad, akkor annyira mégse kemény az az edzés, akkor annyira mégse jó az az étrend. Ott van Mata Erik, 23 éves erőemelő srác, nyolc év edzésmúlttal. A csávó minden évben rátesz 30-40 kilót a totáljára, és izomban is évről évre jobb formát hoz. Nyilván X év után már lesznek kiugró eredmények izomtömeg tekintetében, nyilván nem fog egyik évről a másikra felugrani rád tíz kiló száraz izomszövet plusz alvástól, vagy plusz gyógytornától (ezt írtam is a 3. kommentben), de mindig van hova fejlődni naturál keretek között is.
Értelemszerűen naturál hobbigyúrósként szerintem sem kell ennyire rágörcsölni az edzésre, a táplálkozásra és a regenerációra, csak rá akartam mutatni arra, hogy naturálon is olyan mélységei, olyan aspektusai vannak ennek a sportnak, amikkel fejlődést lehet elérni, hogy az valami elképesztő. Ne így működjön már, hogy eltelik 4 év, keményen rángatom a gépeket, zabálom a sok fehérjét, mégse fejlődök, hát akkor ez vagy ennyi, vagy bekokszolok. Nem ismerek olyan embert, aki 4 év alatt ki tudta volna maxolni magát naturálon. Olyat ismerek, aki 4 év után már nem képes fejlődni, mert nem hozta ki közel se a maxot az edzéséből, a táplálkozásából, a regenerációjából.
igen ám de Erik naturál-e?
én abban nem vagyok annyira biztos.. persze ezt biztosra csak ő tudja meg akik körülötte vannak.
az h tesztelt versenyeken indul nem feltétlen jelenti azt h naturál szerintem.
biztos meglehet azt úgy oldani h mire a versenyre megy már kiürül a szervezetéből a cumó, vagy olyan szereket használ amik még nincsenek tiltólistán.
focistákat is tesztelik mégse hallani túl gyakran h elhasalnának a doppingteszten.
pedig ők fixen tolnak valamit
Teljesen biztos sosem lehetsz benne, hogy elmentél a naturál határodig. De lesz egy pont, amikor egyszerűen akárhogy trükközöl, igazából nem tudsz emelni a használt súlyokon, és gyakorlatilag megrekedsz egy szinten.
Ezt úgyis látni fogod, de igazából a józan ész is ezt diktálja, hiszen ha nem lennének határok, akkor lennének emberek a legfanatikusabb erőemelők között, akik pl. tonnákat nyomnak fekve.
Jó programozással persze ez az egész valamennyire kitolható, de egyénenként változó, hogy meddig.
És persze ez ugyanúgy vonatkozik a szteroidot használó sportolókra is, náluk is van egy ilyen plafon, csak nyilván magasabban.
Lehet ezen okoskodni.Ez is olyan mint a matekban ,vagy a valóságban hogy nincs egész tavolság.Mert sosem egész,hanem az egésztől mindig kevesebb vagy több.Csak mérhetetlen.Egész majd vessző Sok sok nullával a végtelenség előttig és 1 essel a végén.
A naturál határ is ilyen.
Valójában ugy is meg lehet határozni hogy amikor mar az erőfeszítéseid mértéke túl nagy és ennek a megtérülése már nevetségesen kevés,hogy egyszerűen az jön ki a végen hogy nem érdemes további ábrándokat táplálni.Szinten tartasz es ennyi.
Persze elméletben ugye ott van hogy de még nem próbaltál ki végtelenszámú lehetőséget,de ez is elméleti.Ilyen értelemben az életed nem elég rá,mert mondjuk 1000 év után is tudnál valami újat kipróbálni, ami nulla egész fel dekagram +izmot jelente 10 év alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!