Sport táplálék kiegészítők nélkül?
Sziasztok!
Gyerekkoromtól fogva imádtam sportolni. Egy hónapja pedig 49kg-mal és 174cm-rel elkezdtem kondiba járni.
Kardiót csak bemelegítésnél csinálok mivel adataimból adódóan nincs rá szükségem (pedig nagyon szeretek futni) az edzés túlnyomó része a súlyzózásra koncentrál.
Főleg fenékre mert eddig nem nagyon volt sajnos.
Igyekszem megfelelő mennyiségű táplálékot bevinni a kalóriadeficit elkerülése érdekében.
Az a kérdés merült fel bennem, hogy lehet-e látványos eredményeket (idővel természetesen) elérni pl fenéknövelésnél mindenféle táplálék kiegészítő mentesen, vagy mindezek esszenciálisak a fejlődéshez?
Ha pedig igen, miket ajánlotok?
(Olvasgattam az interneten, de ebben a világban én teljesen új vagyok, valójában azt sem tudom mitől kéne tartanom és mire kéne nagyon odafigyelnem)
Köszönök minden értelmes választ és segítséget!
18/L
"Az a kérdés merült fel bennem, hogy lehet-e látványos eredményeket (idővel természetesen) elérni pl fenéknövelésnél mindenféle táplálék kiegészítő mentesen, vagy mindezek esszenciálisak a fejlődéshez?"
Tehát az a kérdés, hogy van-e esszenciális seggnövesztő tápkiegészítő? Akkor a válasz a következő: nincs!
Persze, táplálékkiegészítők nélkül is lehet fejlődni. A jól összerakott és kemény edzés, elegendő pihenő és a táplálkozás a lényeges. A többi csak egy kis pluszt tud hozzáadni.
Lehet inni fehérjét edzés után, de ha tudsz edzés után kajálni és egyébként napi szinten szilárd kajából is be tudod vinni a szükséges fehérje mennyiséget, akkor szükségtelen. Én pl. csak reggeli zabkásába használom, mert finom és praktikus.
A kreatin még egy hasznos kiegészítő ha erő növelés a cél. De ez se csodaszer, ad némi pluszt.
Személy szerint a BCAA-t feleslegesnek tartom edzés közben inni, annyira minimálisan ad hozzá a fejlődéshez.
Ha esetleg van még kérdésed, írj privátban nyugodtan és ha tudok, segítek. :)
Rengeteg a kiegészítő a piacon, de én hasznos max a fehérjét és a kreatint tartom, ill. EAA-t szoktam még inni főleg izomvesztés elkerülése érdekében (futok is).
Igaz, hogy megfelelő táplálkozással nincs szükség semmire sem, de a megfelelő táplálkozás nagyon nagy odafigyelést, időt, stb.-t igényel, így kényelmesebb a fehérjepor.
Neked lehet, hogy célszerű lenne valami tömegnövelőt is nézned, legalább a kezdeti időszakban, mert szerintem nagyon soványka lehetsz.
Hogy rögtön a válasszal kezdjek: a táplálékkiegészítők egy naturál hobbisportoló számára lényegében feleslegesek.
A táplálékkiegészítő-gyártók jelentősen eltúlozzák a valós fehérjeigényt, a helyzet valójában az, hogy nem fog visszafogni a fejlődésben, ha csak napi 50 gramm fehérjét eszel a testépítő dogma szerint kalkulált napi 90 helyett. 50 gramm fehérje van 230 gramm (nyersen mért) csirkemellben vagy 6 tojásban, és mivel még egy hozzád hasonlóan vékony lány számára sem ördöngösség megenni naponta két szelet húst vagy egy szelet húst és három tojást, könnyen belátható, hogy nincs szükséged fehérje kiegészítésre.
A fehérje után a kreatin a második leginkább általánosan hasznosnak elismert kiegészítő, de ennek a reális jelentősége annyi, hogy 2-3%-ot ad hozzá a teljesítményedhez, vagyis fontosabb, hogy jól aludtál-e, hidratált vagy-e, rá vagy-e pörögve az edzésre, mint az, hogy szedsz-e kreatint.
Amire még figyelj oda, az a C-vitamin bevitel, sportolóként a hiánybetegségek elkerüléséhez szükséges mennyiség sokszorosára, legalább 500-1000 milligrammra van szükséged. Ezt viszont a legegyszerűbb tablettaként bevinni, legfeljebb nem hasznosul és kipisiled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!