Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Edzés előtt futás, kardio...

Edzés előtt futás, kardio mennyire fontos?

Figyelt kérdés
A személyi edzőm mindig azt mondta, hogy előtte kell 10-15 perc bemelegítőfutás, de ezt én azóta gyakran elhagyom. Rendesen bemelegítek, de futópadozni nem mindig szoktam. Ez jelent bármiféle hátrányt? Elsősorban tömegnövelés, izomépítés a célom, így is elég vékony alkat vagyok.
2022. ápr. 23. 17:37
 1/5 anonim ***** válasza:
82%

Hát ja, a személyi edzők ilyen szinten vannak tudásban, hogy "bemelegítés = 2 vállkörzés + 10 perc futás", aztán lehet menni gépeket rángatni.

A bemelegítésnek az a célja, hogy felkészítsd az izmaid, az izületeid, a szalagjaidat arra, hogy a következő 1-2 órában hatékonyan, sérülésmentesen tudjanak súlyzós edzést végezni. Itt jön képbe a gimnasztika, a dinamikus nyújtás, a mobilizálás, a hengerezés, aztán a melegítő sorozat.

Persze a sulis tesitanároktól tudjuk, hogy 3 kör indián szökdelés is elég bemelegítésnek, a személyi edzőktől pedig tudjuk, hogy 10 perc futópadon lépkedés szintén, csak akkor nem kell csodálkozni, ha pár hét után mindened fáj, vagy ha összeszedsz egy szép kis sérülést.

Amúgy ha a személyi edződ által írt edzésterv csigás letolásból, karhajlításból, hasprésből és lábtolóból áll, akkor az előtt lehet, hogy elég 10 perc futás. Viszont mondjuk egy evezés, egy húzódzkodás vagy egy fekvenyomás előtt nem hiszem, hogy egy kis kocogás olyan hatékony bemelegítést nyújtana.

2022. ápr. 23. 17:55
 2/5 anonim ***** válasza:
85%

a futás egy jó kardió mozgásforma. tehát kardióra való nem bemelegítésre.

bemelegítésre a bemelegítés való. kardiózni meg vagy edzés végén kell, vagy esetleg egy külön napon.

2022. ápr. 23. 17:58
 3/5 anonim ***** válasza:
2 óra súlyzós edzés? minek?
2022. ápr. 23. 23:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen fölösleges, nyugodtan elhagyhatod. Normálisan be kell melegíteni ez tény, de nem kell futni meg kardiozni. Dinamikus nyújtás, ilyen olyan körzés, szánd rá az időt, hosszú távon megéri.
2022. ápr. 23. 23:55
 5/5 anonim ***** válasza:
Sosem láttam értelmét az edzés előtti kardiónak. Erőnléti sportolóként jobban szeretem különválasztani a kettőt, nem fogok felhúzás előtt futni vagy guggolás után biciklizni.
2022. máj. 2. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!