Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Elfogyott a motivációm,...

Elfogyott a motivációm, valami tipp?

Figyelt kérdés
22 éves lány vagyok, 4 éve kezdtem el kondiba járni. Egészen idáig hihetetlen motivált voltam, de ez az elmúlt időben megváltozott. Kb másfél hónapja nincs kedvem terembe menni, amikor ott vagyok akkor már jó, de borzasztó nehezen veszem rá magam, emiatt sok edzést ki is hagyok. A kajára sincs kedvem odafigyelni, alapból nagyon vékony voltam, ezért elkezdtem kalóriákat számolgatni, mert csak úgy tudok eleget enni, ha tényleg látom, hogy mennyit ettem. Mostanában ehhez sincs kedvem, inkább nem is mérek semmit, mert tudom, hogy úgyse eszek eleget. Másik oldalról ott van, hogy fent akarom tartani azt az alakot, amit sikerült elérni, de ez sem elég motiváló. Másnak is volt már ilyen mélypontja? Hogyan lehet kijönni belőle? Vagy csak hagyjam, hogy újra megjöjjön a kedvem és ne stresszeljek ezen?
2022. jan. 4. 01:08
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Normális. Ilyenkor menj kevesebbszer, esetleg keress másféle sportot is.
2022. jan. 4. 05:55
 2/6 anonim ***** válasza:
Keress más sportot mellé, vagy simán tarts 1-2 hét szünetet.
2022. jan. 4. 09:16
 3/6 anonim ***** válasza:
85%

Nem kell minden embernek konditerembe járni, ez a te példádból is látszik. Tudom, hogy a mai világ divatja miatt gyakorlatilag kötelező minden fiúnak lejárni a terembe mell-bicepszezni, a lányoknak pedig a lábgépeken bohóckodni, de hidd el, vannak más sportok/sportágak is a Földön. Nem való mindenkinek a konditerembe járás. Nekem sem volt való, ha ez megnyugtat, ezért váltottam anno.

Ha nem vagy diétában vagy nem vagy versenyző, akkor a szürke hétköznapokon rohadtul nem is kell számolgatnod a kalóriákat és a makrotápanyagokat. Mért kéne? Egyél egészségesen, kiegyensúlyozottan, változatosan és kész. Ennél jobban ne stresszeld magad, ha mindössze annyi célod van.

Ha az alakod a fontos és az egészséged, akkor keress egy egyesületi sportot, ahol van egy edző, van egy csoport, egy közösség és hobbistaként tudsz hozzájuk csatlakozni. Az edzőnél és a közösségnél semmi sem motiválóbb.

2022. jan. 4. 10:50
 4/6 anonim ***** válasza:
Tarts egy lazább időszakod, engedd el a kajálást, edzés terén próbálj ki valami újdonságot, vagy csinálj csak olyan gyakorlatokat, amikhez kedved van. Én is átestem ezen! Elengedtem teljesen a kajálást, az edzést is felfüggesztettem. Aztán egy idő után elkezdett hiányozni az edzés. Ekkor lementem a kollégium kis termébe és elkezdtem kizárólag a mozgás örömére edzeni. Ezután a kajálásra is elkezdtem valamelyest odafigyelni, s ez a kötetlenebb életmód meghozta a gyümölcsét, folytattam a sportot. Aztán megismerkedtem az alapgyakorlatos, teljesítménycentrikus edzéssel, ez újra tüzet gyújtott bennem, visszatértem a terembe s életem legjobb formájába kerültem ennek köszönhetően, egy lazább kajálás meg életmód mellett is. Mai napig súlyzózok, most már itthon, mostoha körülmények között saját kis felszereltséggel, és imádom, kell ez a mozgásforma a testemnek és lelkemnek egyaránt. Kívánom, hogy találd meg a saját utad, és leld örömöd a sportban!
2022. jan. 4. 21:54
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat és a lelkesítést, remélem nemsokára visszatér a motiváció.:)
2022. jan. 4. 22:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Ez tipikusan az a helyzet, amiben nem a motiváció, hanem a rendszer(esség), szokások jelentik a megoldást. Ha minden alkalommal kérdésként merül fel, hogy akarsz-e csinálni valamit, akkor minden nap el kell döntened, hogy akarod-e és egyre nagyobb motiváció, elszántság, önuralom, önfegyelem kell hozzá, hogy a lustasággal, kényelemmel, akármi egyébbel szemben a helyes döntést hozd meg. Minden alkalommal egy új küzdelmet vívsz a lustaságoddal és az idő neki kedvez, mert minden küzdelemben egyre jobban elfáradsz.

Minél inkább be tudod a kívánatos életmódodat építeni egy rendszerbe, amit automatizmussá váló szokásokkal, körül tudsz bástyázni, annál inkább képesek a szokásaid fenntartani a rendszert és annál kevésbé kell erőt venned magadon és motivációt, önfegyelmet, akaraterőt használni hozzá, hogy a helyes döntést hozd meg.

Ha úgy építed fel a napirended, hogy egymásra támaszkodnak benne a programok, pl. felkelés után rögtön torna, futás, aztán fürdés, munka után edzés és onnan haza, akkor könnyebb rászokni, hogy ez a normál rend, kevésbé akarsz eltérni tőle. Az is sokat segíthet, ha minél több akadályt ki tudsz venni a rendszerből. Ha már este kikészíted az ágy mellé az edző ruhát, akkor az ágyból kikelve rögtön fel tudod venni és nem lesz közte egy döntési lehetőség, hogy megkeresd-e a szekrényben, amihez aztán már vagy van kedved, vagy nincs.

Ha nehezedre esik elmenni edzeni, akkor szervezz elé/utána valami más programot, ami miatt úgyis menned kéne és ha már úgyis úton vagy, akkor egyúttal azt is le tudod, hiszen menni kéne.

Ha messzire jársz edzeni, próbálj közelebbi helyet keresni, ahova nem akkora nehézség eljutni, így kisebb erőfeszítést igényel, megint csak kevésbé lesz okod, lehetőséged meggondolni magad.

Bevezethetsz olyan szabályt is magadnak, hogy ha nem mész el edzőterembe, akkor otthon kell edzened. Lehet, hogy nem lesz annyira hatásos, de a semminél még a kevés edzés is többet jelent, bár ez inkább az elkezdésnél tud segíteni. Ha már csináltad egy ideje, akkor inkább leszokás lesz belőle, ha csökkented a terhelést.

Van aki olyan szabályt alkalmaz a rendszerességre, hogy egy napot még ki lehet hagyni, de kettőt egymás után már soha nem. Ha emellett kötelezed el magad, akkor van egy kis kényelmi lehetőség, viszont mégsem engedsz vele magadnak akkora szabadságot, hogy teljesen elengedd magad.

Nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal jobb, ha be tudsz állni arra, hogy minden nap mindent ugyanúgy csinálsz és ettől amennyire lehet sosem térsz el. Ez sokkal jobban tud állandósulni és kevésbé kell rajta agyalni, kevésbé igényel döntést. Persze kell hozzá egy rendszeres életmód, amibe ezeket be is tudod illeszteni. Pl. ha hét közben dolgozni jársz, hétvégén meg nem, akkor ott mindenképp van valami különbség, hacsak nem szervezel minden hétvégére valami munkához hasonlóan eljárós programot, ami ki tudja váltani, hogy a munka előtt, munka után ciklusokra építed rá a rendszeredet.

Nyilván, ha home office-ban dolgozik az ember, akkor a munkába járás sincs meg, és másra kell ráépíteni. Ilyenkor jöhetnek a vásárlás, szemétlevitel, egyebek.

Magadnak is kiporciózhatsz étel adagokat előre, így egyszer kell megcsinálni hosszabb időre előre, viszont utána már csak kivenni kell az előkészített csomagokat. Vagy akár lehet adott kalóriaszámra kiszámolt kaját rendelni némelyik ételrendelő oldalon. Ha több féle kajából megjegyzed magadnak, hogy mi szokott lenni a szokásos adag, hány szelet kenyér, hány darab paradicsom, stb. akkor egész jó becslésed van és kevésbé kell méricskélni hozzá. Lehet, hogy nem lesz teljesen pontos, de még mindig közelebb maradsz a kívánt értékhez, mintha egyáltalán nem figyelsz oda, viszont sokkal egyszerűbbé válik az életed és kevésbé jelent nehézséget a táplálkozás.

Az is egy lehetőség, hogy beállsz olyan termékek állandó fogyasztására, amiket eleve kiporciózva adagokban árulnak és mást nem tartasz otthon, így esélyed sincs eltérni a szándékolt lehetőségtől. Vagy olyan tányérokat, poharakat, csészéket venni, amikbe pont annyi zabpehely, saláta, akármi fér, amennyit enned kellene.

2022. jan. 18. 18:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!