Alap izomzatot mennyi idő alatt tudnám elérni? Feltétlenül szükséges konditerem?
1. Mi számít nálad alapnak?
2. Az idő függ attól, mennyire jók az adottságaid, mennyi időt tudsz rászánni, és mennyire okosan csinálod.
3. Nem feltétlenül szükséges konditerem.
4. Fehérje menjen, különben meghalsz. Ha fehérjeporra gondolsz, arra nincs feltétlenül szükség.
A kezdő, életében nem kondizó, zöldfülű ember ha komolyan veszi az edzést, a gyakorlatokat szabályosan hajtja végre, bemelegít-nyújt, hagy időt a regenerálódásra és megfelelő étrendet követ, akkor az első egy évben olyan drasztikus és kontrasztos változást tud elérni, hogy az valami iszonyat. Utána ez a változás lassulni kezd, aztán meg is állhat, ha az ember nem változtat mind az edzésterven, mind a táplálkozásán, de az első hónapokban elképesztő változásokon lehet keresztülmenni, ez tapasztalat.
Én anno nulla súlyzóval, nulla eszközzel kezdtem el itthon edzeni. Húzódzkodtam, tolódzkodtam, fekvőtámaszoztam, felüléseztem, guggoltam, árnyékbokszoltam, mellette pedig eljártam futni. Úgy toltam ezt hetente négyszer-ötször, mint a gép. A 80 kilós, zsíros testemből 12 hónap alatt csináltam egy 65 kilós, kockás hasú, domború mellkasú, esztétikus, sportos, atletikus formát. Aztán ez a fejlődés megállt és stagnálni kezdett. Hiányzott az új az izomzatomnak. Elkezdtem egy tömegnövelő étrendet, aztán pedig bérletet vettem a konditerembe, hiszen kellettek a súlyok és a gépek. Azóta eltelt pár év és rengeteget fejlődtem mind izomtömegben, mind kardióban. A fejlődésem ismét kezdett megállni, azonban bejött a koronavírus, így megint itthoni edzésre szorultam. Ez pont kellő változatosságot jelentett a testemnek, így most ismét saját testsúlyos gyakorlatokkal edzem meg az izomcsoportjaim, amennyire csak tudom, és érzem/látom a fejlődést. Amit újra lehet konditerembe járni, már veszem is a bérletet. Az izomzatnak szükséges van a változatosságra, a sokkhatásra, és a megújulásra.
Kezdj el saját testsúllyal edzeni, és csináld, amíg fejleszt. Ha úgy érzed, hogy minden szempontból stagnálsz, és nem akarsz konditerembe járni, de fejlődni szeretnél, akkor kezdj el eszközöket vásárolni: súlyzók, kettlebell, gumiszalag, tréning buzogány, és még sorolhatnám reggelig.
Az meg, hogy kell-e neked fehérje por, mint táplálékkiegészítő, az attól függ. Erre nem tudjuk a választ, mert nem tudjuk, hogy mit eszel egy nap. Nem vágjuk az étrendedet, grammra pontosan.
Ki kell számolni, hogy testúlyod alapján mennyi makrotápanyagra van szükséged (zsír, szénhidrát, FEHÉRJE) ahhoz, hogy fejlődj. Ha ez megvan, akkor kezdd el számolni a megevett kaja makrotápanyagát: mennyi fehérje van a reggelidben, mennyi szénhidrát az ebédedben, és így tovább. Ha nap végén úgy jön ki a matek, hogy nem vittél be a fejlődéshez elegendő fehérjét, akkor szükséged lesz fehérje porra. Ha azonban beviszed a szükséges mennyiséget étellel, akkor felesleges a táplálékkiegészítő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!