Most akkor főzés elött vagy után kell mérni a kaját? Most ha csak egy csirkét veszek alapul hogy 200gramm van a diétámba akkor nyersen mérjen ki vagy miután megsütöttem?
Mindent nyersen mérünk.
Mindent mindig nyersen kell mérni.
Ugyanis az elkészítés módjától függöen nagyon variál a megfött étel súlya a nyershez képest.
Pl meg fözöl 100 g rizst vagy tésztát, abból lesz 200-400 g közötti fött, attól függen, mennyire puhán vagy keményebben szereted.
VAgy 100 g nyers húst megsütsz, abból lehet 30-90 g kész, attól függen, mennyire szarazabban vagy szaftosabban sütöd meg.
4. A boltban, kereskedelemben mérik úgy, de a gazdálkodók, kereskedők, boltosok és a végfelhasználók 98%-a nem testépítők, ezért őket nem az érdekli.
A rizs meg vizet szív fel főzéskor, de ott az étrendekben a főzés előtti állapot van megadva, viszont nyilván ha magadnak méred és adagolod (a műanyag ételhordóba vagy tányérba mérleggel) akkor ép ésszel tudod, hogy mennyi a főzés utáni súlya is, hogy ki tudd adagolni magadnak.
4-es: ha fogsz 100 g csirkehúst, aminél 100 g 120 kcal, akkor ez az az kalóriamennyiség, amit elfogyasztasz.
Ha ezt megsütöd, akkor lesz belöle például 80 g sült csirke, amiben még mindig ez a kalóriamennyiség van, mert - ahogy helyesen írtad - , a vízben nincs kalória. Viszont tömege van, és ezért fontos figyelembe venni.
Ugyanis kalóriaszámolás szempontjából nem mindegy, hogy a példában szereplő 120 kcalt veszed figyelembe, vagy a 80 g-ra átszámolt 96 kcalt.
A másik meg, hogy ha valaki erősebben megsüti a húst, akkor a 100 g nyers húsból lesz 50 g sült, akkor még nagyobb a tévedés, mert a súly szerint 60 kcal lenne az 50 g, közben meg 120 kcalt ettél, mert csak 50 g null kalóriás vizet sütöttél ki belőle
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!