Most akkor hogyan kell étkezni? Szénhidrát, fehérje és zsír bevitel milyen arányban?
Sziasztok!
Főleg olyan emberek válasza érdekelne, aki ért is hozzá vagy már kapott tanácsot szakembertől.
59kg vagyok. (nő)
Izmosabb szeretnék lenni. Szeretném, ha látszana.
De még olyan nőiesen.
Ehhez kaptam segítséget egy edzőtől, aki belőtte napi 100g-ra a szénhidrátom.
Utána olvastam, hogy ha tömeget növelek akkor nőként 2,5-3g*tskg-mal.
Ha diétázom akkor viszont 2g a szénhidrát a legelején *tskg és fokozatosan lehet levinni.
Viszont ez egyik sem, ami meglett nekem adva.
Amikor rákérdeztem, azt mondta ez csak az irány, innen indulunk.
Akkor sem értem. 116g-nak kellene lennie a ch-nak akkor, ha diétázom és úgy levinni.
Viszont először nem tömegnövelni kell?
Kérlek, segítsetek egy kicsit...
Az edzésekkel tisztában vagyok, de ez a kaja dolog teljesen megkavar így.
Most diéta vagy tömegnövelés van először? Tényleg van előtte alapozás,ami egyik sem?
Illetve utána hogy tudom tartani az elért célt?
Köszönöm, ha segítesz!
Az a lényeg ne komplikáld túl. Én személy szerint úgy csinálom, hogy belövöm a kalóriát a célnak megfelelően, attól függ hogy tömegelni vagy szálkásítani akarok.
Ezután a fehérjebevitelt határozom meg, általában azt szokták mondani, hogy 2g/ttskg kell, én ezt sem komplikálom túl, a 80kg-omhoz kb. napi 140g (+-10g) fehérjét viszek be. De volt már olyan is, hogy 110-120g-ot ettem egy nap, meg olyan is, hogy 170-180g-ot.
Nos vegyük példának a szálkásítást, én már egy ideje szálkásítok, így tudom hogy mennyi a megfelelő kalória, amivel fogyok. Most 2000 kalóriával megy le majdnem heti 1kg.
Ebből a 2000 kalóriából ugye le kell vonnunk körülbelül 5-600-at, mivel ugye megeszek átlagban 140g fehérjét (1g fehérje = 4kcal). Nos a maradék 1400-1500 kalória engem nem nagyon szokott érdekelni, hogy hogy van elosztva. Azt eszem amit akarok, hiszen a kalória megvan, ez meghatározza hogy fogyni vagy hízni fogok-e, illetve a fehérje bevitelem is megvan, így ha tömeget növelek akkor izom fog feljönni, ha szálkásítok, akkor pedig zsírból fogok fogyni. Nyilván törekedek az egészségesebb táplálkozásra, tehát az a 1400-1500 kcal nem gumicukor, szendvics, meg ilyenek, általában az tartalmazza nekem a köretet, magvakat, zöldségeket, stbb.., de amúgy ettől függetlenül szoktam enni "csalókaját", "rosszkaját", ki hogy hívja, amikor megkívánom. Nem kell aszkétának lenni, meg túl komolyan venni, mindent tizedpontosan betartani, hogy most például pont 140g fehérjét egyek aznap.
Az meg hogy te szálkásítani, vagy tömegelni akarsz, attól függ, hogy mennyi a jelenlegi testzsírod, illetve mennyire érzed jól magad most.
Ha zsírosnak látod magad és nem tetszel magadnak, érdemesebb lenne a szálkásítás, ekkor úgy kell belőni a kalória bevitelt hogy heti 0,5-1kg-ot fogyj.
Ha pedig nincs bajod a zsírral, nem látod magad zsírosnak, sőt inkább soványnak, akkor pedig tömegelni lenne érdemes, ekkor úgy kell belőni a kalória bevitelt, hogy körülbelül havi 1kg-ot hízz, viszont az sem baj ha kevesebb jön fel, mivel nőként lassabban izmosodsz mint a férfiak.
Nem látom magam zsírosnak. Átlagos testalkatom van. :)
59kg vagyok 164cm-hez.
Edzeni régóta edzek, de a kaját sose lőttem be jól ezért annyira nem látszik, mint amennyire szeretném.
Elsősorban izmosodni szeretnék, de nem akarok pasis se lenni...
Szóval akkor előbb tömeget növelek és aztán szálkásítok?
Köszönöm, hogy írtál. :)
Akkor mehet a tömegelés, és igen, ha már felszedtél kellő mennyiségű izmot és/vagy feljött elég sok zsír, akkor mehet a szálkásítás.
Attól pedig nem kell félned hogy túlságosan megizmosodsz. Nőként esélytelen, max szteroiddal, de ahogy látom nincs módodban szúrni magad. Még ha férfi lennél és ezáltal gyorsabban tudnál izmosodni, akkor is szenvedned kellene évekig hogy látszódjon rajtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!