Fogynom kell elsősorban vagy izmosodnom?
20f vagyok 190/85kg 26% testzsírral.
Sosem sportoltam igy semmi izom nincs rajtam,de hasam jocskan van,pedig a sulyom idealis de kb ha kockas hasat akarok az 14-5%nal van ami majd -10kg az meg a magassagomhoz sok..
Kerdesem hogy ezt hogyan erjem el hogy a tzsm 15 korul legyen de izom is legyen,Kb 80kg a cel izommal sok melo csak ezzel tisztaban vagyok,de vakon vsgyok az edzesben foleg a kaja szempontbol hogy mit is kene most tennem.
Szia!
Én lassan 6 éve kondizom, előtte más sportok voltak. Én a helyedben elkezdenék diétázni, szénhidrát és kalória kalkulátort találsz guglin, hogy mennyit kell bevinned szálkásításhoz, szintentartáshoz és tömegeléshez. Ha valóban sok zsír van a hasadon, illetve akkor nyilván máshol is van azért, akkor lightos diéta mellett edzés, aztán meglátod, hogy mennyire izmosodsz (fél év alatt kb) és hogy a zsír így mennyire nyomja el az eredményeket. Ha sok a zsír, akkor keményebb diétába kezdeni, még kevesebb kalória, még kevesebb szénhidrát (és zsír) és folytatva az edzést. Ha a zsír jól lemegy, akkor ahogy van rajtad kis izom elkezdhetsz tömegelni, csak figyelj rá, hogy valszeg könnyen hízol. És mivel többet mozogsz, több energiát használsz el, így valszeg éhesebb is leszel, ami ha kicsit szűkül a gyomrod nem zavar, de azért tartsd észben hogy kell elég energia edzéshez, tehát azért ne éheztesd magad. És akkor elkezdesz majd tömegelni, több szénhidrát, több izom és kevés fölösleg lesz rajtad újra, azt kb fél év után újra lepucolod és utána meg kevésbé tömegelős diétával mint amit elsőre toltál újra kezded a kört. kb 2-3 év alatt lesz így egy olyan fizikumod, ami nem olyan zsíros, és van alapvető formás izmod, ami 20-22%-os testzsírral is látszódni fog (váll, bicepsz, tricepsz, mell, kockák csak formálisan). És nemtom mennyire jött le, de ahogy közeledsz egy jó testalkat felé, ugye mint írtam elején lehet, hogy keményebb szálkásító diéta kell (de ezt is lassan vezesd be, ha eldobsz minden szénhidrátot egyszercsak, mint a cigit, behalsz kb), és utána tömegelésnél is x mennyiségű szénhidrát (és kalória), figyelve a nem elhízásra, de következőleg, megint mondjuk keményebb szálkásító, de már tömegelésnél nem olyan sok X mennyiségű szénhidrát (és kalória) hanem kevesebb, így aztán kövi szálkásításnál is nem lesz akkora deficit a szénhidrát és kalóriában, következő tömegelésnél még kevesebb, és így fokozatosan ki fog alakulni egy egészségesebb étkezés is, kvázi magától, a szálkásító és tömegelő középútja felé fog tartani a diéta, és mikor már majdnem ballanszban lesz (sosem lesz teljesen), akkor ott már könnyebb lesz játszani is a kalóriákkal, szénhidrátokkal, mert kevéssel több v kevesebb már szálkásítást vagy tömegelést fog jelenteni.
Másik nézőpont az, hogy kezdj el tömegelni, hogy legyen izom, mert amíg nincs, addig nincs mit leszálkásítani, de véleményem szerint ez azért nem jó módszer mert tömegelésnél bármit teszel lesz kis felesleg is rajtad és akkor mégtöbb felesleg lesz így rajtad és mégnehezebb lesz leadni. Meg az is tévhit hogy a zsírból izom lesz, meg ilyenek, szóval semmiképp nem jó ha mégtöbb felesleg lesz rajtad szerintem.
Én kicsit ellenpólus vagyok, nehezen hízékony és én tömegeléssel kezdtem, mert alapvetően kiskorom óta ilyen 16-18%os testzsírom volt, szóval nekem jól jött így ez a második módszer, de aztán mondhatjuk, hogy tömegesként is kipróbáltam, mert nem éreztem magam elég izmosnak és 20%os testzsírral elkezdtem tömegelni majdnem 1 éven keresztül, lett belőle 26-28% kb, és nagyon nehezen tudtam csak ledolgozni és csak kevéssel több izmot nyertem, mintha a szokásos tömeg-szálka ciklust követtem volna. 169 centi, jelenleg 65 kg vagyok 20-21% testzsírral most, nehéz az edzés így (vájrusz) :D szálkásítás előtt állok kb, illetve benne, 67 kgról megyegetek le. kb 60-63 kg a "versenyformám", amire utólag visszatekintve kb önmagam példaképe vagyok, hogy menyire jól néztem ki, visszasírom nagyon. 63kgról tömegeltem fel 74re anno, azóta eltelt csomó idő, ledolgoztam, de 64 alá nem tudtam még menni 2 éve már, ez a 3adik, remélem idén összejön a régi forma. kb 16-18% testzsír a célom, szerintem az elég egyébként az általad írt 14-15 nagyon keménynek tűnik nekem, de lehet te írtad jól.
Meg amit írtál, hogy az -10kg, az nem teljesen igaz, meg amit én írok hogy így úgy kg, azt is úgy olvasd, hogy az izom nehezebb mint a zsír, tehát pl volt olyan nekem, hogy csak 60kg voltam, de zsírosabb mint izmos, és rosszabbul néztem ki (valszeg magasabb volt a testzsírszázalékom is, csak akkoriban nem mértem, de olyan 23-4re tippelem utólag), mint amikor később izmosan voltam 63kg, kb tizenX %-osan. Szóval az is lehet, hogy 85kg vagy most, és ha izmos leszel de kevesebb zsír akkor 80kgsan is eléred azt a tizenX százalékot és nem igaz hogy "-10kg". A mérleget így kell nézni, és inkább erre a testzsírtémára figyelni.
Kaja szempontból azt ajánlom nézz cikkeket, videókat. Shopbuilder, Bodybuildingbolt. hu (is asszem szokott kiírni), jutubon Valentin Torma pl sok diétás videót rak ki, meg ő flexible dietinget követ.
23/F
Szia
Köszönöm hogy irtál ment a zöld pacsi,akkor neki kezdek a diétának😕😃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!