Kezdőként jó úton járok?
Most hogy elkezdődött ez a korona bezártság, úgy döntöttem, elkezdek edzeni. Rólam tudni kell, hogy 186 centi magas, 90 kilós punnyadt ember vagyok, hurkákkal, és a mindennapos alap feladatok elvégzése is igen nagy megeröltetéssel járt már ezekkel a "muszáj izmokkal" amik nekem vannak, ezért már az egészségem érdekében is elkezdtem ezt az egészet.
Vettem ilyen 2 kilós 100% whey proteint csokis ízben, gondoltam az ilyen alap cucc ami segíthet a szép alak eléréséhez.
Sok dolgot olvasni az interneten. Vannak videók, hogy a srác minden nap megcsinál 100 fekvőt, és 100 felülést, és akkor az úgy neki jó.
Olyat is láttam, hogy kezdőknek azt ajánlják, hogy minden nap csináljon meg minden féle izomcsoportot megdolgoztató feladatokból sokat, tehát hogy van 1 feladatokból álló lista, amik mindegyikét minden nap meg kell csinálni.
Én mégis úgy döntöttem, hogy talán az lehet a legjobb, ha edzéstervez készítek. Tehát hétfőn mell, váll, kedden has hát, szerdán bicepsz tricepsz, csütörtökön láb, és így ennyi.
Kezdeni ezt így elég nehéz. Néztem kész edzésterveket neten, de a fent leírtak alapján ugye nálam ez nem ilyen könnyű, hogy na akkor 120 fekvő azonnal. Én csinálok 10-es ismétlésből 4-5öt, és már aznap használhatatlan az az izomcsoportom, másnap halál izomláz, és felkelni se tudok az ágyból.
Fehérjét mindig 1-et iszok hétfőtől csütörtökig edzés után, péntektől vasárnap felkelés után. (akkor is iszom, amikor nem edzek) és figyelek arra, hogy rizset csirkemellet egyek stb, tehát étkezés rendben legyen.
Kérdésem viszont ugye több lenne.
Jól csinálom ezt így kezdőként? Hagynom kéne az edzéstervet, és ezt a minden nap minden izomcsoport megölése taktikát alkalmazni? Normális ez, hogy eleinte ilyen keveset bírok, nem kéne tovább hajszolnom magam a fejlődés érdekében? (A kevés ismétlésszámtól teljes halál lehet fejlődést eredményező?)
Már harmadik hete van, hogy viszonylag kevés edzéstől, (pl fél óra alatt csinálok 10x4 fekvőt, és összeesek, már remegnek az izmaim, túleröltetés, evésnél is úgy fogom a kanalat mint aki parkinson-kóros) ennyire tönkremegyek. Nem kéne többet és többet tudnom csinálni hétről hétre?
Mit csinálok rosszul?
Emiatt a rövid edzések miatt úgy érzem néha, hogy nem teszek meg mindent. 20 perc alatt végeztem a hasizommal is, megcsináltam 20x3 felülést, és már az ágyból se tudok felkelni, az izomláz megöl.
Talán egy testépítő kiröhögne, aki napi több órát van lent a konditeremben.
Jaj... Igen, rosszul csinálod. Kezdőként heti 2-3 teljes testes edzésre van szükséged. Ez azt jelenti, hogy az edzés során minden nagyobb izmot meg kell dolgoztatni. Ezek a comb, a mell és a hát. Esetleg csinálhatsz még valamit vállakra és hasra. Kb. 5 gyakorlat elég lesz, mindegyikből csinálj kb. 3-szor 10-et, 15-öt. De az a 10-15 olyan nehéz legyen, hogy nem bírsz többet csinálni egyhuzamban. Az étkezés külön téma, azt sem lehet 2 mondatban elmondani. Itt egyedzésterv otthonra:
Keress egyszerűbb gyakorlatokat. Sima fekvő helyett tedd magasabbra a kezed, pl asztalra. Vagy tedd le a térdeid. Többi gyakorlatnál ugyanez.
Ezt az osztott szrt meg felejtsd el. Heti 3-4x csinálsz egy teljes testes edzést és gyorsabban fogsz fejlődni.
Köszönöm a válaszokat! Viszont így még felmerült néhány kérdés. Mert itt jön például, hogy az izomláz esetén mi a teendő? Tehát hétfőn leedzek minden izmot, ha rendesen jártam el, keddre halott minden részem. Tehát akkor nyilván erre rá kell edzeni kedd szerda csütörtök mindent?
Az izomláz kérdése az interneten elég megosztó, több helyen olvasni hogy hagyni kell pihentetni mert a pihemém az épülés, de olyat is láttam, hogy rá kell edzeni, és elmúlik.
Egy edzés után nem leszel másnapra halott. Ha igen akkor gondold át mit csinálsz, vegyél visszább.
Izomláz az első egy-két hétben oké, edzél tőle nyugodtan. Ha a nagyon fáj akkor ne, legfeljebb kis gimnasztika, hogy javítsd a vérkeringést.
Az izomláz nem fog előjönni minden edzés után ha rendszeresen és értelmesen edzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!