Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Csirkemell fehérjét hogyan...

Csirkemell fehérjét hogyan számoljuk?

Figyelt kérdés

Tömegnövelésnél, 1.8-2g/tskg fehérje bevitelem a cél, általában ez meg is van porok nélkül, néha kell a kiegészítés.


Viszont, azt sose tudtam, hogy hogyan kell számolni például a csirkemell fehérjetartalmát?

Ugye általánosságban 100g csirkemell: 24g fehérjét tartalmaz.

De ez a 100g/24g arány melyik állapotra értendő?

Mert legutóbb is 600g friss (nem fagyasztott) csirkemellből serpenyőben, kevés olajon sütve 350g lett a kész termék tömege.

Eddig én azt vettem figyelembe, ami sütés után maradt, tehát a 350 grammot vettem alapul, aminek 84g a fehérjetartalma.


Jól csináltam, tehát a sütés utáni tömegből kell számolni a fehérjetartalmát, vagy a sütés előtti, nyers tömegből?


Köszi.



2020. márc. 28. 12:50
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Mindig a nyers állapot számít.
2020. márc. 28. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
15%

Húsnál talán a főzés utánit kellene venni, mert a sok vizet ami nyers állapotba benne van, miért számolnád fehérjének?


Rizst pl szárazon mérünk ugyanebből az okból (vizet vesz fel ami nem befolyásolja a ch tartalmát)

2020. márc. 28. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Igen, én is azért gondolkodtam el rajta, mert a 600g nyers csirkéből kb. 350g lett sütés után. Ugye a különbség gondolom javarészt víz. Ezért a 250g különbség az gyakorlatilag víz, ami távozik. A víznek meg nincs fehérjetartalma, szóval azt miért számoljuk bele?
2020. márc. 28. 13:55
 4/5 anonim válasza:
100%

A helyes számolás a következő :

A nyers húsban van 100 grammonkent 24g fehérje.

Tegyük fel, ahogy írod 600 gramm húst sütünk meg. Ebben a 600 gramm nyers húsban összesen tehát 6*24=144g fehérje van.


Sütés után megallapitjuk, hogy a sült hús tömege az eredeti 600 grammrol 350 grammra csökkent. Továbbá még megallapitjuk, hogy a húsból nagyrészt víz távozott, a fehérje benne maradt. Vagyis a húsban továbbra is 144g fehérje van, csak éppen a hús sült állapotában már csak 350grammot nyom. Tehát a sült húsnak immár nem a 24%-a fehérje, hanem 144/350*100=41%-a. Nem helyes tehát a sült hús tömegének 24%-aval számolni a bevitt beferje mennyiséget.



Praktikusan érdemes azt csinálni, hogy leméred a húst nyersen, majd megsutve is. Így kapsz egy aranyszamot, hogy adott mennyiségű sült hús mennyi nyers húsból készült. A példában ez 600/350. Amikor megeszel valamennyi sült húst, akkor ezzel a számmal szorzod a sült hús tömegét, hogy megkapd, az mennyi nyers húsnak felel meg, majd annak a 24%-at kiszamolod, így kapod meg a bevutt fehérje mennyiséget. Vagyis a példánál maradva ha megeszel 100g sült húst, akkor az 100*(600/350)=171g nyers húsnak felel meg, amiben 171*0.24=41g fehérje van.

2020. márc. 28. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

#4

Köszönöm a részletes levezetést. Egyébként nem, mintha verseny sportoló lennék, mielőtt valaki félre értené, hogy ennyire számítana minden gramm, csak érdekességből kérdeztem rá.


Így már világos, és logikus is, mert sütéskor víz(+zsír) távozik ami 0kcal, 0g fehérje, és 0g ch, a fehérje meg ha minden igaz nem "sül ki belőle".


Köszi!

2020. márc. 28. 15:46

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!