Azt a hülyeséget ki találta ki és miért terjeszti, hogy az embereket testalkattípusokba lehet sorolni?
"A kérdező kommentje:
Aki szerint ez valódi, tudományosan bizonyított dolog ez a testalkattípus téma, az linkeljen nekem tanulmányokat a témában. Illene alátámasztani a mondandót érvekkel ugyebár."
Kérdező, te lassan vallási kérdést csinálsz ebből. Az alkattípusokat 2000 környékén még az orvosi egyetemen is tanították és az egészségügyi főiskolán is, alkalmazott biológiából. (Lehet, h utána is tanították, nem tudom, akkorra már végeztem a sulival). Eléggé megfigyelhetőek bizonyos embereknél alkat típusok. Bár azt én sem fogadom el, hogy három nagy csoportba bele lehet passzírozni mindenkit
Az emberi test működése nagyon nem egyszerű, de a rá ható erők megértéséhez nem kell észlénynek lenni.
Mondok egy példát:
Egy ectomorf (aránytalanul hosszú végtagok a törzshöz képest - vékony csontozat, nem csak magas emberekre vonatkozhat) testalkatú tag (átlagosan sportos, 188cm - 64kg) megemel nyújtott karral (karjának hossza 85 centi) oldalra egy 8 kilós csinkát. A váll izületeire (ami ugyanojan felépítésű porcokból áll - de lehet gyengébb is, mint a példa másik felében szereplő alanyé) sokkal nagyobb erő fog hatni és nehezebben is emeli meg, lásd: ERŐKAR HATÁS!!!
Ellenbenben endomorf (vaskos csontozat, alapból izmosabb testfelépítés) társával (átlagosan sportos, 169cm - 65kg), aki könnyedén megfogja emelni a 8 kilós csinkát a 68 centis karjával, és még a vállaira sem nehezedik akkora erő.
Még egy nagyon leegyszerűsített példa csak a testalkat típusok megértéséhez:
Van 100 gramm gyurma. Ebből gyúrunk egy arányos ember alakot. Aminek a magassága 75 miliméter. Ez a mezomorf figura...
Most veszünk ugyanúgy 100 gramm gyurmát de most egy 63 miliméteres ember alakot készítünk belőle. Ez az endomorf figura...
És végül - de nem utolsó sorban - megformázunk egy 90 miliméter magasságú alakot, ugyanennyi anyagból. Ez az ectomorf figura...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!