Az emberek nagy része túlsúlyos - kövér?
Több helyről hallom ezt, és azért kérdezem, mert talán buborékban élek ebből a szempontból.
Külföldön élek, egy olyan országban, ahol eleve alig látni kövér embert, bárhova is mész. Mindenki sportol valamit, odafigyel magára. Olyan terembe járok, ahol 90%-ban profi testépítők edzenek, így ott velük vagyok körülvéve. A kollégáim, barátaim között sincs egyetlen túlsúlyos ember. Mikor hazamegyek néha, látom, hogy vannak túlsúlyos emberek, de nem veszem észre, hogy többséget alkotnának.
A youtube-on, instán fitnesz - testépítő embereket és sportolókat követek. Sokan sípolnak már, hogy mekkora méreteket ölt a túlsúly-probléma a világon és én a valóságban én ezt nem látom.
Ha ez tényleg így van, kiigazítanátok egy kicsit a világlátásomat?
Köszi.
A fejlett országok lakosságának kb. a 60%-a túlsúlyos, illetve ennek a 60%-nak a fele kórosan elhízott.
És ez még csak simán BMI alapján meghatározott arány, ami nem veszi figyelembe a BMI szerint egészséges testsúlyú, viszont egészségtelen tesztzsír arányú embereket (skinny fat). Ha FFMI alapján mérnék a túlsúlyosok arányát, szerintem lazán 80% körüli lenne.
Ahogy Churchill mondta:
Csak azt a statisztikát hiszem el, amelyiket én hamisítom.
Nincs túltolva. Egy 175 centi magas 80 kilós férfi 25% testzsírral már túlsúlyos, de még nem lesz látványosan kövér. Ez még olyan túlsúly, ami ruhában eltűnik.
Csak sajnos már annyira fel van tornászva az ingerküszöb azáltal, hogy az átlag ember ma már az enyhén túlsúlyos (25-30% testzsír közötti), hogy a legtöbben már csak 30% fölött (nők esetében 40% fölött) veszik észre a túlsúlyt, ahol azért már tényleg ott a sörhas. Ez durván másfél-kétszerese az ideálisnak.
Szóval ezért nem veszitek észre. Megszokta a szemetek, plusz ruhával még jól takargatható. Pláne így télen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!