Miért a foci a legnépszerűbb sport?
Hülyén fog hangzani, de azért népszerű, mert olcsó, és népszerű. :D
Mivel elég elterjedt dolog, ezért a gyerekek ezt kezdik el játszani már ovis korukban, mert elég egy labda, aztán rugdossák fel-le. Megtetszik nekik, belépnek valami amatőr egyesületbe, vagy akadémiára stb. Ezáltal mindig nagy tömeg lesz, aki űzi ezt a sportot.
Ha megnézed Magyarországon, minden kisebb falunak is van csapata, megyei harmadosztály is létezik, más sportokból pedig 1-2 liga van csak az országban.
Emiatt nagy tömegek járnak focimeccsekre, emiatt nyomják annyit a tv-ben, emiatt sokan ismerik, és így tovább körbe-körbe.
Amerikában az ottani nemzeti sportok örvendenek ilyen népszerűségnek, tízezrek járnak az egyetemi bajnokság meccseire is, és ismertebb náluk egy Peyton Manning, mint egy Semi Khedira. :)
Szerintem IQ kérdés, nagyjából. Átlag embernek átlag sport. Sok átlag ember van, na.
Egyébként nem népszerű szerintem, csak ezt adják tv-ben oszt ennyi.
Azért mert egyszerű és jó játszani.
A tvben meg azért nyomják mert népszerű. Elég ha annyit mondok hogy ez a legnézettebb sport mo-n. De pl indiában a krikett a menő.
Utolsónak: sok 170 centis kosaras van, irányító posztra tökéletes magasság. :)
Amúgy azért, mert olcsó, tényleg bárki játszhatja, és talán mert vonzó, hogy a lábaddal ba_ogathatsz valamit, ami éppen egy futball labda. Összes többi labdajátékban a lábat csak helyváltoztatásra, mozgásra használják.
A kosárlabda, kézilabda baromi magas szintű technikai sportág. Szégyen, de sajnos az átlag emberek nagy része arra is alkalmatlan hogy egyszerűen pattogtasson egy labdát. Nem hogy arra, hogy 2-3-5 méterről beledobjon egy "nehéz" kosárlabdát egy 3 m magasan lévő, labdánál nem sokkal nagyobb lyukba.
A focihoz elég ha van két lábad, egy labda, és már mehet is. Kézi labdajátékok mások, rúgni egy 2 éves is tudja a labdát, de pattogtatni, és bánni vele bármilyen szinten, egy felnőtt se általában.
Jégkoronghoz kell egy jégpálya, kori, ütő, korong, mind drága. Teniszhez kell egy háló, 2 ütő. Az sem olcsó. Kosárlabdához egy betonos vagy parkettás pálya, plusz 2 palánk, ami szintén nem olcsó.
A labdajátékokban van lépéshiba (!) ami a fociban pl. nincs. Kosárlabdában két leütés között 2-nél többet lépsz már be is fújja a bíró, és az ellenfél jön oldalról. Ez kézilabdában 3 lépés. Van félpályánál visszajátszás. Borigatás. Nem azonos értékűek a különböző gólok, van 1-2-3 pontos dobás is. Labdával a kezedben ha felugrassz, el kell dobnod, mert ha leérkezel kezedben a labdával, kétszer indulás. Ellenfél jön oldalról. Ha már hozzáér a lábad (miközbe nálad a labda) vagy a labda az oldal vagy alapvonalhoz, kint vagy a pályáról, ellenfél jön oldalról.
Futballban ilyenek nincsenek, jóval primitívebb sport technikailag mint a kosárlabda, kézilabda, röplabda, jégkorong pl.
Utolsónak:
A foci is magas szintű technikai képzettséget igényel. Nem tudom hogyan játszanál Messi helyén. Valószínüleg kilógnál a csapatból.
30 ról milyen lövéseid lennének?
Ennyi erővel a kosár is elég primitív sport mert én már 5 évesen is tudtam pattogtatni a labdát.
Nem játéktechnikai primitívségre, hanem a szabályok technikai egyszerűbbségére (deszépszó...) utalt az előtted válaszoló.
A kosár, jégkorong, amerikai foci egy sokkal bonyolultabb szabályrendszerű sportág mint a foci. Ez az egyszerűsége is népszerűvé, játszhatóvá teszi, már fiatal korban is :)
Így van.
Elnézést kérek, ha úgy tűnt, hogy a futballt lealacsonyítom. Nem erről akart szólni az írásom, hanem arról, miért űzik többen, szívesebben mint a többi labdajátékot.
Egy szóval sem állt szándékomban sérteni, kritizálni a focistákat. Csak a játék kivitelére, szabályrendszerére, technikai kivitelezhetőségére gondoltam.
Futballban nincs lépéshiba. Már csak ezért is "egyszerűbb" játék a többinél.
Persze egy bizonyos szint fölött semmi sem egyszerű, nagyon kevés a valóban jó labdarúgó játékos.
3-hoz:
Hogyne lenne népszerű? Pl., hogy miért a legnépszerűbb: semmelyik sport eseményre nem utazott volna ki 3000 szurkoló Romániába, CSAK A FOCIRA. Ez nem véletlenül van, az emberek ettől a sportól őrülnek meg, ez a sport akasztja ki őket rengetegszer, ezért is vannak a sok rongálások és rendbontások. Egyébként a VB-döntőt minden 5.-ik ember nézte Magyarországon !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!